Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Akılları başa getiren sergi – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 31 Ağustos 2010 Salı 03:00:00
  “Türk’ün ateşle imtihanı” olarak adlandırılan İstiklal Harbi günlerinin dönüm noktası olan Zafer Haftası’nı kutladık.
Bugün özgür bir şekilde alıp verdiğimiz nefe-simizden tutun da, salına salına gezdiğimiz sokaklara kadar pek çok şeyi borçlu olduğumuz şehitlerimizi, gazilerimizi ve onların eşsiz komutanlarını yad ettik hep birlikte. Zafer Haftası kutlamaları ile ilgili eleştirileri, olması gerekenleri, önerileri bir başka yazıda dile getirmek üzere şimdilik geçiyoruz. Bu etkinlikler kapsamında her Afyonkarahisarlı’nın çok büyük çabalar sarf etmeden görebileceği ve görmesi gereken bir etkinlikten söz etmek istiyoruz. İşgal altındaki Afyonkarahisar’ı gözler önüne seren fotoğraf sergisinden… Bir başka ifade ile “İbretlik Fotoğraflar Sergisi”nden…
Genç araştırmacı Hasan Özpunar’ın emek emek topladığı tarihi belge niteliğindeki fotoğraflardan oluşan sergi Hükümet Konağı önünde Afyonkarahisarlılar’ın beğenisine sunuldu. Gelen geçenin “hadi bir bakayım” diye gezdiği sergiden uzun süre ayrılamadığı, Afyonkarahisar’ın Yunan işgali altındaki günle-rine ait fotoğraflar görenlerin dönüp dönüp tekrar incelediği sergi… Göz ucuyla sergiye bakmaya gelenler uzun bir süre tarihi fotoğrafların esiri oluyorlar.
Bugün yeşillikler içinde memleketin mesire alanı olan yerin 88 yıl önce Yunan Efsun askerinin gölgeliği olduğunu düşünebiliyor musunuz? Bugün üzerinde eviniz olan noktada bir zamanlar Yunan askerlerinin ayin yaptığını, bugün oturup pide yediğimiz dükkanın olduğu yerde Yunan Kralı ile Başbakanının Yunan ordularını teftiş ettiğini gördüğünde insanlar değişik duygular içerisine giriyorlar. Bugün yerinde yeller esen Kale eteğindeki kiliseden Yunan Başkomutanını subayları ile birlikte çıkarken gören Afyonkarahisarlı’nın tarihi Kale üzerinde Yunan bayrağını dalgalanırken gösteren kartpostaldan etkilenmemesi mümkün mü?
Bugün eşsiz kültür varlığımız diye sahiplendiğimiz Ayazini’nde ki kaya kiliselerinin yanında kurulan Yunan karargahından, şehit edilmiş, hayvanı elinden alınmış Türk köylüsüne kadar her şey mevcut bu fotoğraf karelerinde.
Sergide Yunan askerinin Türk insanına zorla siper kazdırdığı fotoğraflara ya da Yunan Başkomutanı’nın Türk köylünü sorguya çektiği fotoğrafa bakarken gözleri yaşaranları görebilirsiniz. Hükümet binasından, mezarlıklara, İmaret Camisinden istasyona kadar her yerde gerine gerine boy gösteren Yunan askerlerinin, bugün bizim çocuklarımızla mutlu bir şekilde gezdiğimiz caddelerde devriye gezdiğini, oturup çay içtiğimiz ağaç gölgesinde nice Müslüman’ın eziyetten geçtiğini düşünmek erişilmez duygulara sevk ediyor insanı.
O eşsiz Milli Mücadele olmasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, “varlığını Türk varlığına armağan eden” Paşalar olmasa, “iman dolu göğsünü” düşmana ölesiye geren ecdadın kanı olmasa… İnsan bunları düşünmek bile istemiyor. Ama düşünmemek tarihi gerçekleri göz ardı etmeye yetmiyor. O nedenle bu tarihi kare-lerden oluşan sergiyi görmenizi tavsiye ediyoruz sizlere. O karelere bakarken “bastığınız yerleri toprak diyerek geçmemenizi, tanımanızı” öneri-yoruz. Bağımsızlığın, bugün hoyratça kullandığımız bu toprakların kolay elde edilmediğini anlamak için ele geçmez bir fırsat bu.
Artık çarşı içi oldu
Afyonkarahisar yeni kazandığı alış-veriş merkezine yavaş yavaş ısınıyor. İkbal Otel yanında yapımı tamamlanan ve büyük bir bölümü hizmete giren Afium alış-veriş merkezi Afyonkarahisarlılar’ın yeni gözdesi. Hem yaz akşamlarının hem de Ramazan akşamlarının tercih edilen mekanı olan Afium’daki kalabalık herkesin dikkatini çekiyor. Anlaşılıyor ki, eskiden çarşı merkezinde yapılan akşam turları artık yerini İkbal-Özdilek kavşağında yapılan yürüyüşlere bırakıyor. Geçen bir kaç seneye kadar “şehir dışı” olarak nitelenen ve araçların haricinde pek yaya trafiğine rastlanmayan Afyon-İzmir karayolunun 9 kilometrelik çıkış bölümünde artık yayalara da rastlamak mümkün. Yapılan kaldırım düzenlemeleri ile şehrin bir parçası olduğu tescillenen bölgede yaya gezen insanları da görebiliyorsunuz artık. Geçen senenin “şehir dışı” bölgesinin bu yıl artık “çarşı içi” haline geldiğin söylersek yanlış yapmış olmayız galiba…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER