Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akkoyun, Cumhuriyet’i, İzmir’de anlattı – Kocatepe Gazetesi

Akkoyun, Cumhuriyet’i, İzmir’de anlattı – Kocatepe Gazetesi
Akkoyun, Cumhuriyet’i, İzmir’de anlattı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, Eğitim Gönüllüleri Derneğince İzmir Gaziemir’de organize edilen iki ayrı konferansta konuştu

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, İzmir’de iki ayrı konferans verdi. Konferansların ilkinde “Cumhuriyet ve Demokrasi” işlendi. “Cumhuriyet ile demokrasi arasındaki ilişki”nin iyi ortaya konulması gerektiği belirtildikten sonra kavramların çoğunlukla birbirine karıştırıldığı belirtildi. Akkoyunlu, “Demokrasi bir idare biçimidir. Halkın kendi hazırladığı yasalarla kendini yönetmesi ve devlet politikasının belirlenmesinde eşit reye sahip olmasıdır. Bu cephede seçim gündeme gelir. Halkın kanun yapma sürecine katılması usullerine göre doğrudan veya dolaylı demokrasi şeklinde tanımlamaları vardır. Burada da antik Yunan’dan başlayarak örnekler verilmiştir. İnsan topluluklarının ve yerleşim birimlerinin büyümesi ile demokrasi anlayışında ve uygulamasında değişmeler kaçınılmaz olmuştur. Çağdaş demokrasi uygulaması Dolaylı Demokrasi yani halkın kendisini, temsilcileri yoluyla temsil etmesi ve ettirmesi, böylelikle yönetime dahil olmasıdır. Cumhuriyet ise bir rejim ve devlet şeklidir. Halktan herhangi biri yönetime katılabilir. Hükümet ve cumhurbaşkanı millet veya vekilleri tarafından seçilir” dedi.
ÇAĞDAŞ UYGARLIK HEDEFİ
“Cumhuriyet’in İlanı ve Gelişimi” konulu ikinci konferansta bu defa daha genç dinleyicilere hitap eden Doç. Dr. Turan Akkoyun, ülkemizde Cumhuriyet fikrinin ve rejiminin tarihi kaynakları üzerinde durup, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Paşa’nın aydınların bile Meclise taraftan olmadığı bir zaman diliminde her şeyin meşru olması isteğiyle, meşruluğu da milletin doğrudan kendi içinden çıkardığı milletvekilleri ile sağlaması düşüncesi ve inancıyla hareket edip, 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM açtığını belirtti. Akkoyun “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile “egemenliğin kayıtsız ve şartsız ulusa ait” olduğu kabul edilmiş ve gerçekte adı konulmasa da Cumhuriyet rejimine geçilmiştir. Yeni Türk Devletinin kurulması ve adının konulmasından sonra ‘tarihin en itibarlı bir parçası olan Türk milleti’ tarihten bağlılıkla devletini sahiplenmesine karşın, zaman zaman bazı tehditler de yaşamıştır. Tarih boyunca hep devletiyle mevcudiyetini sürdürmüş olan halk bugün de devletine bağlı, Atatürk’ün gösterdiği ‘çağdaş uygarlık düzeyini aşma’ yolunda yürümektedir” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)