Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ Yapı Eğitimi Laboratuvarı deneylere başladı

AKÜ Yapı Eğitimi Laboratuvarı deneylere başladı
AKÜ Yapı Eğitimi Laboratuvarı deneylere başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü bünyesinde, İnşaat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Ali Ergün’ün yürütücülüğünde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi ve Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nün katkılarıyla “Yapı Mekaniği Laboratuvarı” kuruldu. Yapı öğretmenliği ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin öğretim ve araştırma amaçları için gerekli deneylerin yapılmasını sağlayan 3Yapı Mekaniği Laboratuvarı” ilk deneylerine başladı

Laboratuvarda, lisans öğrencilerinin eğitimi, yüksek lisans öğrencilerinin bilimsel araştırma amaçlarına yönelik olarak kiriş, kolon, kolon-kiriş birleşimi, çerçeve, duvar, vb. yapısal eleman deneyleri yapılıyor. Eğitim faaliyetleri yanında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), BAP, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) gibi araştırma projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği kapsamında döner sermaye projelerine katkıda bulunması düşünülen laboratuvar, yapı mekaniği alanında eksikliği hissedilen boşluğu dolduracak.
Laboratuvar yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ali Ergün, laboratuvar ile ilgili verdiği bilgilerde, 120 metrekare kapalı alanda kurulan laboratuvarın, kilit mekanizmalı 60 cm kalınlıklı rijit döşemeye sahip olduğunu, kiriş deneyleri için 50 ton kapasiteli rijit çelik bir çerçeve, kolon ve çerçeve deneyleri için 50 ton kapasiteli rijit çelik bir reaksiyon duvarı bulunduğunu ve bunun yanında çeşitli boylarda, yüksek hassasiyetli elektronik deplasman ölçerlerin yer aldığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Ergün, Yapı Mekaniği Laboratuvarının kurulmasıyla birlikte AKÜ’de gerçek ölçekli veya gerçek ölçeğine yakın betonarme yapısal elemanlar başta olmak üzere, dolgu duvarlı çerçevelerin düşey ve yatay yükler altındaki davranışların belirlenmesi ile ilgili mekanik deneylerin rahatlıkla yapılabileceğini, yapı elemanlarının ve sistem güçlendirme tekniklerinin performanslarının araştırılabileceğini ifade etti. Laboratuvar yararlanıcılarının başında lisans ve yüksek lisans öğrencileri geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ergün, öncelikleri arasında eğitim ve bilimsel araştırma amaçlı çalışmaların yer aldığını vurgulayarak, mevcut imkanların zaman içerisinde iyileştiril-mesiyle daha kapsamlı çalışmalara imza atabileceklerini söyledi. (Kocatepe)