Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’de “Sosyoloji Zamanı” başladı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
AKÜ'de "Sosyoloji Zamanı" başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Sosyoloji Zamanı” konulu etkinlik, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde başladı. 4 Mayıs 2012 Cuma gününe kadar devam edecek etkinlik kapsamında konferanslar, belgesel ve film gösterimleri ile öğrencilerin bildiri sunumları gerçekleştirilecek

“Sosyoloji Zamanı”nın ilk gün etkinlikleri kapsamında Atatürk Kongre Merkezinde “1960’larda İtibaren Türkiye’de Kültürel Hayat” konulu konferans gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı tarafından verilen konferansa AKÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“ÜNİVERSİTE YAŞANTISI, SADECE ÖĞRENME YAŞANTISIYLA EŞDEĞER DEĞİL”
Konferans öncesinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Sosyoloji Zamanı etkinliğinin tamamen öğrenci inisiyatifiyle oluşan bir etkinlik olduğunu belirterek, etkinliğin faydalı olacağını ve Sosyoloji Bölüm Başkanlığı olarak öğrencilerin bütün etkinliklerine destek verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Karakaş, “Üniversite yaşantısı, sadece öğrenme yaşantısıyla eşdeğer değildir. Öğrenme yaşantısı, üniversite yaşantısının önemli bir ayağını oluşturur ama ona sosyal ve kültürel yaşantı eklenmediği sürece üniversiteye gelen bir öğrencinin kendini gerçekten bir üniversiteli gibi hissetmesi, üniversiteli kimliği kazanması mümkün değildir. Dolayısıyla bu tür etkinlikler sosyal ve kültürel yaşantı ayağının oluşturulması açısından önemlidir. Sosyoloji Kulübünün ve Bölümünün bundan önceki dönemlerde de bu tür etkinlikler oldu ama bundan sonra daha güçlenerek, daha programlı ve geleneksel hale getirilmiş bir çerçevede yürütülmesi Sosyoloji Bölümüne gelecek yeni kuşaklar açısından da önemli ve Sosyoloji Bölümü öğrencileri olarak bu bölüme gelecek yeni nesiller için bırakabileceğiniz en önemli mirastır” dedi.
“60’LI YILLARI RÖNESANS
OLARAK TELAFFUZ EDİYORUZ”
Ardından Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı verdiği konferansta, 1960’lı yılların Türkiye’de her anlamdaki değişimin göstergesi olduğunu belirterek, “1960’lı yıllar, Türkiye’de birçok alanda değişimi gösteriyor ama bu değişimi çok fazla abartmamak gerekir. İnsanlarda sanki o yıllardan önceki dönemlerde çok fazla üretim olmamış gibi bir düşünce oluşuyor. Türkiye’de çoğu insan özellikle sosyoloji ve tarih alanına baktığımız zaman 1960’lı yılları adeta rönesans olarak telaffuz ediyor. Bugüne kadar yaşadığımız süreçte Türkiye’de ikili, üçlü kesintiler gündeme gelmiştir. 1960, 1980 ve 2000’li yıllarda geliyor. Türkiye’de özellikle sosyal bilimcileri anlamaya çalıştığımız zaman, bu üç dönemde de birtakım metin üreten insanların dönemin gerektirdiği yeni koşullara uymak konusunda birtakım sorunlar yaşadıklarını söyleyebiliriz. Yani, 1960’lı yıllarda kendi normal güncel üretimini yapan insanlar, 1980’li yıllardan sonra birtakım başka noktalara doğru gidiyorlar. Dünya değişiyor, Türkiye’nin ahvali değişiyor. Buna bakarken ikili şekilde bakmak daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Türkiye’de sanatçı da, edebiyatçı da, sinemacı da 1960’lı, 1980’li ve 2000’li yıllarda, geniş zaman süreci içinde bazı şeyleri anlatmaya çalıştığında farklılaşıyor ve bir uyum sorunu yaşıyor. Bunu aynı zamanda yeni koşulların yeni gelişmelerin getirdiği ortamı yeni baştan yorumlamak şeklinde de telafuz edebiliriz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Kayalı, son dönemdeki edebiyatçıların dışında Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kemal Tahir, Halide Edip Adıvar gibi edebiyatçıların Türk kültür ve sosyal hayatının merkezinde yer aldığını dile getirdiği konuşmasında, edebiyat alanındaki entelektüellerin meselelere daha esnek, sosyal bilimler alanındakilerin ise daha katı baktıklarını söyledi. Prof. Dr. Kayalı konuşmasında, “Türkiye’de gerek düşünce gerekse edebiyat alanında zenginlikler vardır. Bunların tamamına baktığımızda Türkiye’nin meselelerine daha doğru çözümler bulabiliriz” diyerek, Türkiye’de var olan bir anlayış olarak tek bir sanatçı, düşünür ya da bilim adamının önemli ve diğerlerinin önemli olmadığı anlayışının doğru olmadığını söyledi. Konferans, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’nın öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve ardından Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’ya plaket takdim etmesiyle sona erdi.
Sosyoloji Zamanı etkinliğinin ikinci günü, bugün saat 09.30’da ANS Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonunda, “Ortaçağda, Doğuda Bilimsel Faaliyetler” başlıklı belgesel gösterimi ile başlayacak. Program, Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin iki oturum halinde sunacağı bildiri sunumlarıyla devam edecek. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti