Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’den “güneş enerjisi” atağı – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’den “güneş enerjisi” atağı – Kocatepe Gazetesi
AKÜ'den "güneş enerjisi" atağı

8’inci Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi ev sahipliğinde başladı.
Açılışı İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumda Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ile beraber çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı yer aldı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise katılımcılar tarafından 300 dolayında tebliğ sunulacağını belirterek, enerji konusunda gerçekleştirilmiş son çalışmaların katılımcılara aktarılması ve ortak işbirliklerin planlanmasına imkân sağlanmasının amaçlandığını ifade etti. Solak, üniversite olarak termal, sağlık, gıda, doğaltaş ve yenilenebilir enerji konularında Türkiye çapında yankı uyandıracak çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve daha birçok çalışmayı da projelendirdiklerini ifade ederek, “Fosil yakıtların giderek tükenmesi, yenilenebilir enerji üzerine yapılan çalışmaların popülaritesinin artmasına neden olmuştur. Ülke olarak bu teknolojilerde söz sahibi olmamız şüphesiz bu konularda lisansüstü çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanlarının nitelik ve niceliklerinin arttırılması ile mümkün olacaktır” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNEMSENİYOR
AKÜ olarak yenilenebilir enerji konusunda birçok çalışma yaptıklarını ve bu hususta da Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi ile Ali Çetinkaya Yerleşkesi’nin jeotermal enerji ile ısıtıldığını vurgulayan Solak, yenilenebilir enerjiyi daha birçok alanda da kullanmak için projelerinin bulunduğunu ifade etti.
Solak şöyle konuştu:
“Üniversitemizde toplam 300 bin metrekarelik alan, yer altındaki jeotermal kaynak ile ısınmaktadır. Türkiye’de bu imkâna sahip 30 şehir var ancak biz bölgede ve Türkiye’de ilk ve tek örneğiz bu konuda. Ayrıca Türkiye’de ilk defa termal suyu fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde ve hastane ortamında kullanan üniversiteyiz. Şuanda sağlık yerleşkemizde bulunan ve ulusal ve uluslararası akrediteleri tam olan hastanemizin içerisindeki 6 adet termal havuz hastalarımıza hizmet vermektedir. Bunların 2 tanesi egzersiz havuzu, diğer 4 tanesi ise termal havuz. Bunlar enerjinin jeotermal türüne ilişkin üniversitemizin çalıştığı alanlardan biridir. Yakında yine Fatih Onur Hocaoğlu’nun yürütücülüğünde üniversitemiz güneş enerjisinde de elektrik üretme projesini uygulamaya koyacaktır. Çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda. Yakında ihalesini yaparak, termal su ile ısınma sistemini üniversitemize kazandırdığımız gibi güneş enerjisi ile kendi elektriğimizi de üreterek büyük bir projeye imza atacağız. Yani üniversitemiz bu alanlarda kendini ortaya koyan, etkin, kendini yenileyebilen bir üniversite hüviyetindedir.”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış ise enerji konusunun tüm dünyadaki önemini belirterek, geliştirilmesi en zaruri konuların başında geldiğini dile getirdi.
Barış, “Bölgemizde de enerjiye ilişkin çok önemli fırsatlar var. İlimiz termal enerji konusunda ülkemizin en önemli kavşak noktalarından birisi. Ve bu termal enerjiden kaynaklı turizmin geliştirilmesi hususunda da yine üniversitemizin büyük rol oynadığı çalışmalarımız var” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)