Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Halil Kocaşaban

ALEME NİZAM!

Var bir hayalimiz!.
***
Ne ikbal, ne çıkar, ne para, ne makam!.
Bizimki karşılıksız sevda…
***
Kurulsun Turan!.
***
Gerçekleşsin aleme Nizam!.
***
İstanbul’dan Turan ellere selam olsun!
12 Kasım 2021 tarihî bir gün…
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi/Keneşi) adı “Türk Devletleri Teşkilatı” oldu; Kutlu olsun!
***
“Vatan ne Türkiye’dir Türklere, ne Türkistan. Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan.”
Ziya Gökalp
***
Kısaca ama önemle konuyu bir hatırlarsak Bilindiği gibi, 2009 Nahçıvan Anlaşmasında/Zirvesinde “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi” kurulması karara bağlanmıştır.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye, kurucu üye olarak Türk Konseyi’ni kurmuşlardır. 1-3 Eylül 2018 tarihlerinde Kırgızistan’daki 6. Zirve toplantısında Macaristan, gözlemci sıfatını kazanmıştır.
15 Ekim 2019’da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen 7.Zirve toplantısında Özbekistan, Zirve’ye “tam üye” sıfatıyla katılmıştır. 31 Mart 2021’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi) Devlet Başkanları Zirvesi “Türkistan: Türk Dünyasının Manevi Başkentlerinden Biri” temasıyla Kazakistan’ın manevi ev sahipliğinde çevrimiçi olarak düzenlenmiştir. Üye ülkeler olarak Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile üyeliği beklenen Türkmenistan, devlet başkanı düzeyinde toplantıya katılmış, Macaristan da Başbakan düzeyinde gözlemci olarak zirveye katılmıştır. Türk Konseyi 8. Zirvesi İstanbul’da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Sekizinci Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” teması altında, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleşti. Zirve’ye;
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülke Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov da gözlemci üye statüsüyle Konsey’e ilk defa katılan Türkmenistan’ı temsilen zirvede yer aldı. Zirvede, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) isminin Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilmesi ve teşkilatın işleyişine ve geleceğine dair önemli kararlar alındı. Zirveyle eş zamanlı Korkut Ata 1.Türk Dünyası Film Festivalinde, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkiye Kültür Bakanlarının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen gala gecesindeki tarihi anlara biz de şahit olduk.
***
Türk Devletleri Teşkilatı, “dilde, fikirde, işte birlik” ülküsü yolunda atılmış önemli adımdır.
Hep bir ağızdan bir kez daha “ortak geçmiş, ortak gelecek” diyoruz.
Hayırlı uğurlu ilelebet pâyidâr olsun inşallah… Asır, Türk asrıdır. Hedef Kızılelma, Hedef Turan Ülküsüdür… En baki muhabbet ve Saygılarımla…

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti