Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ALEMLERE RAHMET HZ. MUHAMMED – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 13 Mart 2010 Cumartesi 02:00:00
  Peygamberimiz evde daima güler yüzle hareket eder, hanımlara karşı kırıcı söz söylemez, kaba davranışta bulunmazdı. O, Müslümanların da aynı davranışta bulunmasını istemiş ve şöyle buyurmuştur:
«Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı iyi davranandır.»
Peygamber Efendimiz, erkeğin, eşinin davranışlarını hoşgörü ile karşılamasını da istemiş ve şu tavsiyede bulunmuştur:
«Bir kimse eşine nefret etmesin; çünkü hoşuna gitmeyen huyları varsa, buna karşılık hoşlanacağı huyları da vardır.»
Sevgili Peygamberimiz ölürken üç şeyi vasiyet etti. Konuşurken pelteleşen dili sonunda sustu, şöyle buyuruyordu:
“-Namaza, namaza. Eliniz altındakilere.. Onlara güçlerinin üzerinde yük yüklemeyin. Kadınlar hakkında Allah’tan korkun, Allah’tan korkun. Onlar sizin elinize düşen bir esirdir… Onları Allah’ın emaneti olarak aldınız.. Avret yerleri Allah’ın buyruğu üzere size helal oldu. “ ( İ.Gazali, Mükaşefetül Kulub/528 )
Bir başka hadislerinde yine şöyle buyurdu:
“-Kadının huysuzluklarına sabırla katlanan erkeklere Ulu Allah, karşılaştığı belalara katlanan Eyyüb’e verdiği mükafatı verir. Kocasının huysuz-luklarına katlanan kadınlara da Firavun’un karısı Asiye’ye verdiği sabrı verir.” ( İ.Gazali,a.g.e./528)
Bilinmelidir ki, kadınlara karşı iyi huylu olmak sadece ona karşı fena davranmamak değil, ondan gelen sıkıntılara katlanmak hatta bu konuda Peygamber Efendimizi örnek alarak kadınların sinirli ve taşkın hallerinde onlara karşı yumuşak davranmaktır. Peygamberimizin eşleri, bazen O’nun sözlerine karşılık verirlerdi. Hatta zaman zaman içlerinden bazıları, O’nunla akşama kadar bir gün küs kalırlardı.
Bir gün Hz.Ömer’in (r.a.) eşi kendisine sözle karşılık verince Hz.Ömer eşine: “ Bana mı karşılık veriyorsun” dedi. Eşi de: “ Peygamberimiz senden daha üstün olduğu halde ona bile eşleri karşılık veriyor” dedi. Hz.Ömer “Eğer Hafsa Peygamberimize karşı koyuyorsa aldandı ve yandı“ dedi. Arkasından kızı Hafsa’ya Peygamberimizi sözle karşılık vermemesini tembih ederek: “Sen Ebu Bekir’in kızına bakıp, Peygambere sözle karşılık verme, O, Peygamberimizin sevgilisidir” dedi.
Diğer bir seferinde Peygamberimiz Hz.Aişe validemizle tartışmıştı, araya Hz. Ebu Bekir’i hakem koymuşlar. Peygamberimizin Ayşe’ye (R.Anha.) “Sen mi konuşacaksın, yoksa ben mi konuşacağım“ diye sorunca Hz. Ayşe Peygamberimize. “Sen konuş, fakat sadece doğruyu söyle” dedi. Bu söze sinirlenen Ebu Bekir kızına sert bir tokat atarak ağzını kanattı ve ona “Ey nefsinin dostu! O doğrudan başka bir söz söyler mi ki“ dedi. Dayağı yiyen Hz. Aişe valide-miz hemen Peygamberimizin arkasına geçti O’na sığındı. Peygamberimiz de Ebu Bekir’e “Seni bunun için çağırmamıştık ve böyle yapmanı istememiştik” dedi.
Peygamberimizin Çocuk Sevgisi
Peygamberimiz çocukları çok severdi. Onları kucağına alıp okşar, sevgi ve şefkatle öperdi. Peygamberimiz, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i öpüyordu. Orada bulunan bir adam bunu görünce; Benim on çocuğum var, onların hiç birini öpmüş değilim, dedi. Peygamberimiz ona:
«Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz» buyurdu.
Peygamberimiz namaz kılarken sevgili torunları Hasan ve Hüseyin omuzlarına çıkardı. O, ibadet halinde bile çocukların bu davranışını hoş karşılar, oyunlarına engel olmazdı.
Bir yerde otururken kızı Hz. Fatma gelince, ayağa kalkar, O’nun alnından öper ve O’nu yerine oturturdu. O sadece kendi çocuklarını ve torunlarını değil, kimin çocuğunu görürse onunla konuşur, hatırını sorar ve severdi, çocuklara, hoşlarına giden şeyler vererek sevindirirdi. O, Müslüman olmayan kimselerin çocuklarını da sevip okşardı.
Hz. Zeynep Sevgili Peygamberimizin Hatice validemizden olma Kasımdan sonra ikinci ve evladı ve ilk kız çocuğudur. Kendisini:
“Kız çocuğun oldu„ diye haber verilince üzülmedi, aksine çok sevindi. „Ben kız babasıyım” diyerek iftihar etti.
(Devamı yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti