Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ALİMİN ÖLÜMÜ ALEMİN ÖLÜMÜ GİBİDİR

Muharrem Günay 17 Eylül 2012 Pazartesi 16:16:50
  Sevgili peygamberimize göre: ”Bir âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir.” “Âlimler peygamberlerin varisleridir.” “Allah’ın cehennem azabından azad ettiği kimseleri görmek isteyenler, ilim öğrenenlere baksınlar. Muhammed’in (salât ve selam O’na olsun) canını kudret elinde tutan Allah’a yeminle söylerim ki ilim öğrenmek maksadı ile âlimlerin kapısına giden bir insan öğrendiği her bir harf ve attığı her bir adım karşılığında Allah, kendisine bir senelik sevabı verir.”
Sevgili Peygamber Efendimiz,“Cennet ağaçlarından bir ağaca rastladığınız zaman, onun gölgesinde oturun, yemişinden yiyin” buyurmuş. Sahabeden biri:
“Ya Rasulullah cennet ağacına hayatta ve dünyada iken nasıl rastlayabiliriz?” diye sormuş. Peygamber Efendimiz cevaben: “Bir âlime rastladığınız zaman Cennet ağaçlarından bir ağaca rastlamış olursunuz” buyurmuştur.
Sevgili Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyorlar:
“Yeryüzünde işlenen şeylerin en şereflisi üç tanedir.
Bunlar:
1. İlim tahsil etmek,
2. Allah yolunda cihat etmek,
3. Helâlinden kazanmaktır.”
Âlim İle Cahil Arasındaki Fark Ölü İle Diri Arasındaki Fark Gibidir
İslam’a göre âlim ile cahil arasındaki fark; gece ile gündüz, aydınlık ile karanlık, ölü ile diri, gören ile görmeyen, işiten ile sağır arasındaki fark gibidir. Yüce kitabımız da bu gerçeğe parmak basar : ”Ne kör ile gören, ne karanlık ile nur bir olur” (Fatır suresi/19–20), “Dirilerle ölüler bir olmaz.”(Fatır/22)
Ebu’d-Derdâ (r.anh)dan:
Allah’ın Resûlü sallallahü aleyhi vesellem buyurdu: “Ker kim ilim talep etmek için bir yola girerse, Cennet yolarından birine girmiş olur. Melekler kanatlarını ilim talibine ondan hoşlandıkları için gererler. İlim talep edene göklerdekiler, yerdekiler, su içinde balıklar bile günahlarının affı için Allah’a mağfiret dilerler. Âlimin abide olan üstünlüğü, dolunayda ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Âlimler hiç şüphesiz peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, ne dinarı ne de dirhemi miras olarak bırakmışlardır. Onlar miras olarak ilim bırakmışlardır. Kim o ilmi alırsa çok büyük bir nasip almış olur.” (Tirmizi ve Ebu Davud)
“İnsanlar arasında nübüvvet makamına en yakın kimseler, ilim ve cihad ehli olan kimselerdir. İlim ehli olanlar, halkı peygamberlerin getirdiği ilahî nizâma yönelttiler. Cihad ehli olanlar ise, peygamberlerin getirdiği bu ilahî nizâmı kılıçlarıyla korumak için cihad ettiler.” (Ebu Nuaym, İbn Abbas’dan)
”Peygamber sallallahü aleyhi veselleme biri âlim, diğeri âbid olmak üzere iki adamdan söz edildi. Şöyle buyurdu, âlimin âbide olan üstünlüğü, benim sıradan birinize olan üstünlüğüm gibidir. Şüphe yok ki Allah, melekleri, gökler ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve denizdeki balıklar bile insanlara hayrı öğretene salât ederler.” (Tirmizi)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER