Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ALLAH BİRDİR – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 14 Haziran 2017 Çarşamba 12:11:29
 

Güneşi, ayı, yıldızları, dünyamızı yaratan ve ilahi bir düzen içinde yöneten, bunları insanın faydalanmasına ve emrine veren Yüce Allah’a iman her inanan insanın Müslüman’ın gö-revidir.
 Allah’a iman: insanın nereden geldiğini, nereye gideceğini, kendini bilmesidir. Allah her varlığın tek yaratıcısıdır. Bütün peygamberler yalnız Yüce Allah’a imana ve ona ibadet etmeğe çağırmışlardır.
 Allah’a inanan insan dünyada huzura ahirette ise saadete kavuşur. Her türlü güzellik, hayır, iyilik Allah’a iman ve teslimiyetten doğmuştur. Bunun için her şeyi ezeli ilmi ile bilen, iradesi ile takdir  edilen ve kudretiyle yaratan Allah (c.c.)’a inanmak, her şeyi gören duyan, bilen, eşsiz benzersiz tek bir Allah’a iman etmek aklı başında olan insan için farzdır. Bu insan için, bol bol rızık veren Allah’a bir borçtur.
İslam’ın esaslarından en önemlisi Tevhid Akidesi dediğimiz, Yüce Allah’ı birleme, ona eş, ortak koşmama esasıdır. Bu her Müslüman için temel inançtır.
Allah’ın varlığına inanan insan O’nun tek olduğuna, bir olduğuna inanmak zorundadır. O, her çeşit noksanlıklardan münezzehtir. Allah birdir eşi benzeri ortağı yoktur.
Bir insanın Müslüman olmasa: Allah’tan başka tanrı yoktur. Muhammed O’nun elçisidir. (Resulüdür) demesi ile olur.
Veya yaygın deyimle: Kelime-I Şehadet denilen “tanıklık ederim ki Allah’tan başka ilah (tanrı) yoktur. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir”
“Eşhedü enlâilâhe illallah ve eşhedû enne Muhammeden abdühu ve resulühü” ifadesi ile olur.
Bu ifadeyi dili ile söyleyip kalbi ile (içten) tasdik etmesi insanı Müslüman yapar.
Bu şekil bir kabullenme; Allah’ın haber verdiği bütün dini esas ve hükümlerin hak ve gerçekliğini onaylamak, (tasdik etmek)tir.
Yani; peygamberlere, onlara verilen kitaplara bu kitapları Peygamberlere getiren meleklere, hesabın görüleceği ahirete ve her şeyin Allah’ın kaza ve kaderiyle meydana geldiğine iman etmektir.
İnsanın kalbinde iman olmadıkça hiç bir inanç, hiç bir ibadet ve ahlaki davranış Allah katında makbul edilir.
Yüce dinimiz her renk ırktan insanlara Allah’ı birlemeye onu eş ve benzeri ortağı olmaktan uzak tutmaya çağırır.
Her şey Allah’ın yaratması ile (ol demesi ile) olur. Sonunda ona dönülecektir.
Yüce Allah doğmamış, doğurmamış ve doğurulmamıştır. Hiç bir şey de ona denk değildir.
Dinimiz, insanları korktuğu, tabiat kuvvetlerine, bazı insanlara tapmaktan, bir başkasına köle olmaktan da kurtarmıştır.
İnsanlar bir ana ve babadan gelmiştir. (Adem ile Havva) beşerin ırkı nesebi birdir.
Kalbde bulunan iman nuru iyi ve güzel davranışlarla (amellerle) parlar. Bu ilahi ışık ancak ibadet ve güzel işlerle korunur) Sahibinin güzel ahlaka ve ebedi saadete ermesine vesile olur.

 

KUR’ANDA AHLAK

 

Güzel Söz
(No.39) Zümer Suresi 17/18 Ayet

 

Esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla
“Tâgut’a kulluk etmekten kaçınıp, yönelenlere müjde vardır. (Ey Muham-med) dinleyip de sözün en güzeline uyan kullarımı müjdele. İşte Allah’ın doğru yola ilettiği kimseler onlardır. Gerçek akıl sahipleri de onlardır”
İnanan insanların dinlediği söz Allah’ın Kelâmı Hz. Peygamber’in sözleri veya selefin görüşleri şeklinde yorumlanır. Sözün en güzeli kuşkusuz Kur’an’dır.
Tâğut: Hakkı tanımayıp, atan ve sapan her kişi ve güce verilen addır. Şeytana da bu yüzden Tâğut denmiştir.
(No: 41) Fussilet Süresi Ayet 33
“(İnsanları) Allah’a çağıran, iyi iş yapan ve (ben müslümanım) diyen kimsenin sözü daha güzeldir”
Ayette vasıfları anlatılan kişi Rasûllullah (s.a) dir. Bazılarına göre bu ayet müezzinler için nazil olmuştur. Allah’ın davetine uyan ve insanlarıda uymaya davet eden herkesin bu vasfın sahibi olacağı belirtilmiştir.
 (No:47) Muhammed Suresi Ayet 21
“Onların görevi) İtaat ve güzel sözdür. İş ciddileştiği zaman Allah’a sadakat gösterselerdi elbette kendileri için daha hayırlı olurdu.”
Ayet’in ifade ettiğine göre vazifeleri itaat ve güzel söz söyleme durumunda olanlar savaş isteklerinde de sadık olmalı savaşa karar verilince korkup vazgeçmemelidirler.
Hani bir deyim vardır. Konuşacaksan hayır (güzel ve iyi şeyler) söyle ya da sus!
Bazı insanlarımız aklına geleni, oluru olmazı ortaya atar konuşurlar. Neticesinin nereye varacağını da hesap etmezler.
Sözlerinin tatbikatına gelince de, halkımız hakkından gelemiyeceği bir iş olduğu için, yan çizerler.
Yine halkımız arasında, vatan Millet Sakarya diye, bir söz vardır. Bazı kimseler öyle konuşurlar ki sanki ağızlarından bal damlar. Ama sözlerinin arkasını getiremezler.
İnsanın aklına ister istemez seçim meydanlarında güzel vaadlerde bulunan politikacılar geliyor. Neler söylüyorlar, neler… Ama seçim bitince aradınsa bul. Verilen sözler unutuluyor. Yepyeni gündemler oluşturuluyor. Sanki söz verilen insanlar da, unutuluyor.
Konuşulan, verilen sözler unutulmamalı yerine getirmeli. Ya olduğun gibi görünmeli ya da göründüğün gibi olmalı. Doğruluk Ahlâk, dürüstlük buradadır. Konuşulan sözün, kendisi güzel olduğu kadar, neticesi de güzel olmalıdır.
 Aksi halde söylenen güzel söz sonradan zehir zemberek bir hâl alır. Söyliyene de söylenene de acı gelir.
– Allah güzel söz söyliyenlerden ve sözünde duranlardan eylesin.-

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER