Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

Allah Namazı İki Kısma Ayırmıştır

Muharrem Günay 8 Nisan 2010 Perşembe 03:00:00
  Allah Namazı İki Kısma Ayırmıştır
— Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Yüce Allah şöyle buyurdu; “Ben namazı kulumla kendim arasın da iki kısma ayırdım. Kulum kendine ayrılan kısma ulaştığı zaman dilediğini isteyebilir.”
Allah’a ait olan kısımda ise: Kul, “Elhamdülillahi rabbil âlemin” dediği zaman (Hamd, şükür, sena, Allah’a mahsustur. O bütün kâinatın halikı ve yetiştiricisidir,)
Hz. Allah kuluna: “Kulum bana hamdü sena etti ” Kul “Errahmanirrahim.” dediği zaman Hz. Allah:
“Kulum benim için senalarda bulundu, “der. Kul:
“Maliki yevmiddin” (Yüce Allah, kıyamet gününün tek hakimidir.) dediği zaman, Hz.Allah:
“Kulum bana saygıda bulunda der.” Kul:
“İyyake na’büdü ve iyyake nestein.” (yalnız sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz.” dediği zaman Hz. Allah:
“Bu ayeti celile, kulun hissesi ile benim hissem arasında bir sınırdır. Kulum her dilediğine nail olacaktır.” der.
Kul:
“İhtinassıratal müsteğim. Sıratallezine enamte eleyhim. Gayrilmağdubi eleyhim ve leddallin.” (Bizi Yahudi ve Hiristiyanların, sapmış olduğu yollara değil, ihsanda bulunduğun (peygamber, evliya ve meleklerin ) yoluna kavuştur, dediği zaman, Hz. Allah:
” İşte bu arzu kulum içindir. Ve kulum dilediğine kavuşacaktır.” Buyurur. (Ahmet. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/672–674)
Fatiha’dan sonra bir sûre veya en az üç ayet okumak suretiyle ayakta durmayı tamamlayan kul rüku’a varır. Üç defa “Sübhane Rabbiye’l-azîm” Büyük Rabbimi tespih ederim. Daha sonra secdeye varıp üç defa “Sübhane rabiye’l Â’lâ “ Yüce Rabbimi tespih ederim. Diyerek Rabbine mülâki olur. Nitekim Cenab-ı Hak Kuran-ı Kerimde; “Secde et ve Allah’a yaklaş”(Alak,96/19) buyurarak, mânâ âle-mine yükselmenin ve Allah’a yaklaşmanın yolunun namazdan, namazın secdesinden geçtiğini bildirmektedir.
Bu şekilde kılınan namaz, Allah’ın rızasını kazanmaya ve cennet mutluluğuna ulaşmaya vesile olur.
Kul, kıyamet gününde Allah’ın huzurunda dünyada yaptıklarının hesabını verirken, Allah’ın hakkı olarak, ilk önce namazdan sorguya çekilecektir. Bunun hesabını verebilirse mutluluğa erecek, diğer hesapları vermek kolaylaşacaktır. Bu husus Peygamber Efendimiz tarafından böyle haber ve-rilmiştir. Bunun içindir ki Peygamberimizin ümmetine son tavsiyesi namaz olmuştur.
Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyuruyor:
“ Kul, namaza kalktığı zaman, Allah kendisi ile onun arasındaki perdeyi kaldırır, onunla yüzyüze gelir. Melekler de omuzlarının hizasından itibaren tâ arşa kadar sema boşluğunu doldururlar. Onun namazı ile beraber namaz kılarlar ve onun yaptığı dualara “amin” derler. Göklerin tam ortasından, namaz kılan kimsenin tepesinden tırnağına kadar rahmet yağar. Allah’ın münadilerinden birisi şöyle bağırır:
—Eğer şu münacaat eden kul kiminle münacaat ettiğini bilseydi, gözleri sağa sola kaymazdı. Muhakkak göklerin kapısı namaz kılanlar için açılır. Cenâb-ı Hakk namaz kılan kulu ile meleklere karşı iftihar eder.” (İ.Gazali, İhya 1/ 428 )
İnsan kılmış olduğu namaz ve diğer ibadetleriyle meleklerden de yüce bir makama ve mertebeye ulaşır. Çünkü her meleğin tespit edilmiş bir derecesi vardır, onların bu dereceleri ne artar ne eksilir. Ama insanoğlu böyle değildir. İnsan ibadetiyle sürekli olarak yükselir ve Cenâb-ı Hakka yaklaşır.
Namaz konusunda Kur’an-da Ankebut suresi 45. ayette şöyle buyrulmaktadır: ” Ütluu Ma Uhiye İleyke Minelkitabi Ve Egimissalate . İnnessalate Tenha Anil Fahşai Vel Münkeri. Vele Zikrullahi Ekber Vellahü Ya’lemu Ma Tesnaun.” “Ey Muhammet kitaptan sana vahy olunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alı koyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.” (Ankebut,45)
Namaz öyle bir ibadettir ki; mü’mini huzura, ebedi mutluluğa, dünya ve ahiret saadetine erdirir. Namaz ibadeti ile Müslüman, cehaletten ilme, kötülükten iyiliğe, çirkinlikten güzelliğe, karanlıktan aydınlığa, bunalımdan ruh sadeliğine, sıkıntıdan refaha , ızdıraptan selamete, huzursuzluktan gönül rahatlığına, hastalıktan sıhhate, günah çukurundan sevap düzlüğüne, zulmetten nura kavuşur.
Namaz, fakir ile zengini, amir ile memuru, Türk ile Arabı ve ya bir Afganlıyı ve ya Almanı aynı safta buluşturarak hem İslam kardeşliğini pekiştirir, hem de insanlar arasında hiç bir farkın bulunmadığını öğretir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti