Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ALLAH’I ÇOK AZ ANARLAR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 31 Aralık 2015 Perşembe 15:52:49
 

“Münafıklar Allah’ı aldatmaya çalışırlar, Allah’ da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah’ı pek az anarlar”(Nisa 4:142)
Ayetin son cümlesi “Allah’ı çok az hatırlarlar” şeklindedir. Demek ki Allah’ı az hatırlamak veya hiç hatırlamamak münafıklık alametidir. Bu anlamda Allah’ı az anan müminde de münafık alameti var demektir. Bu bakımdan mü’min Allah’ı daima hatırlamalı ve anmalıdır. Allah’ı anmak ve zikir konusunda Kur’an-ı kerimde şöyle buyrulur:
“Ey iman edenler! Allah’ı çok anın (zikredin). O’nu, sabah akşam tesbih edin.” (Ahzap 33: 41-42) [bk. Rum 30: 17-18]
Yalan Yere Allah’a Yemin Ederler
Münafıkların gönüllerinde küfür, dillerinde ise güven vermeyen bir tasdik ve görüntü vardır. Buna rağmen kendilerinin Müslümanlardan olduklarını kabul ettirmek için sürekli bir telaş içindedirler. Yeminlerini kendilerine kalkan edinirler, insanları Allah yolundan alıkoyarlar.  Çok yemin ederler, böylece muhataplarını kendilerini inandırmak isterler. İnsanların iman etmelerini ve dini görevlerini yapmalarını istemezler, çeşitli hile ve desiselerle onları Allah yolundan alıkoymaya çalışırlar. Bu hususu Yüce Allah şöyle bildirmektedir:
“(Münafıklar) yeminlerini kalkan yaptılar da insanları Allah yolundan çevirdiler. Gerçekten onların yaptıkları şey ne kötüdür” (Münâfikûn 63: 2).
“Kesinlikle sizden olduklarına dair Allah’a yemin ederler. Oysa onlar sizden değillerdir. Fakat onlar korkudan ödleri patlayan bir topluluktur” (Tevbe 9: 56)
“Bir de (haktan yana gözüküp müslümanlara) zarar vermek, küfr(e hizmet) etmek, mü’minlerin arasına ayrılık sokmak ve daha önceden Allah ve Resûlü’ne karşı savaşanı(n da oraya gelmesini) bekleyip gözlemek için bir mescid edinenler: “Biz (bununla) iyilikten başka bir şey istemedik.” diye kesin bir ifade ile yemin edecekler. Halbuki Allah onların kesinlikle yalancı olduklarına şahitlik eder.” (Tevbe 9: 107)
“Kendilerine: “Haydi (hakem olarak) Allah’ın indirdiği (Kur’ân-ı Kerîm’i)ne ve Resûlü’ne gelin!” denildiği zaman, münâfıkların senden büsbütün uzaklaştıklarını görürsün.” (Nisa 4: 61.)
“Fakat elleriyle yaptıkları (kötülükler) yüzünden kendilerine bir felaket geldiği vakit: “Biz iyilik etmek ve uzlaştırmaktan başka (bir şey) istemedik.” diye, nasıl da Allah’a yemin ederek (ve özür dileyerek) sana gelirler.” (Nisa 4: 62.)
“Onlar, Allah’ın kalplerinde olan (yalan)ı bildiği kimselerdir. Onlara aldırma, onlara yine de öğüt ver ve kendileri hakkında tesirli söz söyle.” (Nisa 4: 63.)
Çok Korkaktırlar
Münafıklık genelde insanı tereddüt ve tedirginliğe, zafiyet ve hezimete, korkaklık ve çekingenliğe götürür. Bu sebepten münafıklar korkak olur, korkak oldukları için de her olayı kendi başlarına geliyor zannederler. Mukatil şöyle der: Meselâ askeri birlik içinde yüksek sesle bir ilân yapılsa veya bir kayıp ilan edilse, bir hayvan ürkse, kalplerinde hep korku bulunduğu için bunun kendilerini hedeflediğini zannederler. Onlar daima Allah’ın perdeleri yırtıvereceğinden ve sırlarını meydana çıkaracağından korkarlar. Her an başlarına bir şey geleceği beklentisi içinde olurlar. (Vehbe Zuhayli, Münafıkun surtesi; et-Tefsirü’l-Münir)
Münafıkların korkaklığına âyetlerde şöyle yer verilir:
“(Ey mü’minler!) Siz, onların (münâfıkların) yüreklerine, Allah’tan daha çok korku vermektesiniz. Bu, onların (Allah’ın büyüklüğünü) anlamayan bir topluluk olmalarındandır. (Münâfıklar ve Yahudiler,) surla çevrilmiş kasabalarda ve duvarların (siperlerin) arkasında olmaksızın sizinle toplu halde savaşamazlar. Kendi aralarındaki savaşları (çekişmeleri) şiddetlidir. Sen onları toplu (birlik olmuş) zannedersin. Hâlbuki onların kalpleri (birlik değil) dağınıktır. Bu ise onların aklını kullanmaz bir topluluk olmalarındandır. (Haşr 59: 13-14)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER