Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

ANKARA İŞ DÜNYASI PLATFORMU VE NURETTİN ÖZDEBİR

Kocatepe Gazetesi 24 Haziran 2010 Perşembe 03:00:00
  ASO Başkanı Nurettin ÖZDEBİR; Ankara için, Ankara sanayisi ve Ankara ekonomisi için dur durak dinlemeden çalışıyor ve koşuyor. Devamlı yeni projeleri hayata geçiriyor. Tabir yerinde ise kendisini Ankara’ya adamış bir sivil toplum önderi. En son projesi ise Ankara’da kurulmuş işdünyası örgütlerini biraraya getirerek ANKARA İŞ DÜNYASI PLATFORMU’ nu kurmak oldu. Bu satırların yazarının da TÜSİAV Başkanı olarak PLATFORM BAŞKAN yardımcılığına getirildiği oluşumun Ankara’da bir sinerji oluşturması ve Cumhuriyetin 100. Yıl dönümü olan 2023 yılında Başkent’in bir dünya kenti olması yolunda yoğun çalışmalar yapması amaçlanıyor.
MAYIS 2010 TÜRKİYE EKONOMİSİ
Ankara işdünyası platformunun aylık olağan toplantısında Nurettin başkan Mayıs 2010 itibarıyla Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Son derece faydalı bilgiler verdi. Aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim :
“AB’deki gelişmeler çift dipli resesyon riskini yeniden gündeme getirmiştir. Merkez Bankası’nın, bu risk ortadan kalkmadan bir faiz artırımına gitmesi ekonomideki toparlanmaya sert bir fren olabilir. Böyle bir fren, reel sektördeki iyimser havanın hızla dağılmasına yol açarak büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Merkez Bankası bizce krizden çıkış stratejisini açıklamakta acelecei davranmıştır.
Geçmişte, faizleri düşürmekte geç kalan Merkez Bankası’nın şimdi de faizleri erken artırmaya başlamasından endişe ediyoruz.
Biz iş dünyası olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Dış pazarlardaki daralmanın yanı sıra iç pazardaki daralma ve rekabet de bizleri çok zorlamaktadır. Bu nedenle, hükümetin ve Merkez Bankası’nın iç pazarımızı genişletecek tedbirleri alması, dış pazarları çeşitlendirme ve derinleştirme çalışmalarını da sürdürmesini istiyoruz.
Bankaların açtıkları kredilerde yüzde 5 civarında bir artış vardır. Ancak, bu artıştan esas olarak büyük firmalar yararlanmakta, KOBİ’lerin finansman sıkıntıları devam etmektedir. Diğer yandan Bankalar tahvil ihraç etmek istemektedirler.
Bunun nedeni, mevduatın ortalama vadesinin bir ayın da altında olmasıdır. Bu durum, bankaların uzun vadeli kredi vermekte zorlanmasına yol açmakta, onları uzun vadeli kaynak aramaya zorlamaktadır. Bizce bu tahvil konusu yeniden değerlendirilmelidir.
Ayrıca, Maliye Bakanlığı da mevduatta vade uzadıkça stopaj oranını düşürerek mevduatın ortalama vadesinin uzatılmasını destekleyebilir. Uzun vadeli krediler için ayrılan karşılıkların düşürülmesi de bankaların elini rahatlatacaktır. Merkez Bankası da bankaların kredi vadelerine göre mevduat munzam karşılık oranlarında bir indirime giderek kredi kanallarının açılmasını destekleyebilir. Firmaların finansmana erişimini destekleyecek finansal enstrüman çeşitlendirilmesi sağlanmalıdır.
Örneğin operasyonel leasinge izin verilmelidir.
Hükümet, bir istihdam paketi üzerinde çalıştığını açıklamıştır. İşsizlikle mücadelede mesafe alınabilmesi için bu pakette;
İşgücü piyasasına esneklik getirecek, Yüksek istihdam vergilerini düşürecek, Kıdem tazminatı sistemine bir reform getirecek
Zorunlu istihdamı ortadan kaldıracak, Mesleki eğitimi cazip hale getirecek tedbirler mutlaka yer almalıdır.
-Ayrıca, bölgesel ve sektörel asgari ücret uygulaması da yeniden ele alınmalıdır. Kamuya olan vergi ve SSK borçlarının; uygun vade ve faizlerle yeniden yapılandırılması, yeniden yapılandırılan borçların ödeme dilimlerinde ağırlığın ileri dönemlere itilmesi, yüzde 1,95 olan tefeci faizinin Hazine’nin borçlanma faizleri kullanılarak yeniden hesaplanması krizin yaralarının sarılmasına yardımcı olacaktır.
Biz ASO ve Ankara İş Dünyası Platformu olarak herşeyin başı üretimdir diyoruz. Üretim olmadan istihdam olmaz, kalkınma olmaz, refah ve huzur olmaz, istikrar da olmaz. Üretimi mutlaka artırmalıyız. Bu nedenle bütün politikalar gibi siyasi tartışmaların odağında da üretim olmalıdır.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER