Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ankara’daki Afyonkarahisarlılar aşure gününde buluştu

Bu haberin fotoğrafı yok
Ankara’daki Afyonkarahisarlılar aşure gününde buluştu

Genel Başkanlığını Avukat Mehmet Parsak’ın yürütmekte olduğu Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği Ankara’daki Afyonkarahisarlıları bir kez daha buluşturdu

Şimdiye kadar pek çok önemli etkinliği hayata geçiren Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği yine önemli bir etkinliği gerçekleştirdi. Muharrem Ayının 10. gününe rastlayan Aşûre Günü’nde ilimizin abide şahsiyetlerinden Mevlana’nın Torunu Sultan Divani Hazretleri’nin de anılması amacıyla düzenlenen “Sultan Divani’yi Anma ve Şifalı Aşure Günü” konulu etkinlikte derneğin kurucu ve bir önceki başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu tarafından Sultan Divani’nin yaşamını konu alan bir konferans verildi. Konferansta konuşan Nasrattınoğlu günün anlam ve önemine de değinerek; Sultan Divani tarafından ilk kez 1540 yılında başlatılan bu aşure geleneğinde, Aşure gününün Allah katında ayrı bir yerinin olduğunu, Âşure Gününün diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumunun bulunduğunu ve bu geleneğin Mevlevîhânelerde de özenle icrâ edilmiş olduğunu, 16. Yüzyılda ise Afyonkarahisar Mevlevîhânesi’nde Sultan Dîvânî zamanında daha renkli törensel bir hüviyet kazanarak Mevlevîhâne bahçesine kurulan kazanlarda dervişlerin aşûre karmasının çok ilgi görmesi üze-rine bu geleneğin diğer mevlevîhânelere de taşındığını söyledi. Dernek Genel Başkanı Av. Mehmet Parsak ise Muharrem ayının ve Muharremin 10. günü olan Aşure Günü’nün bütün Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel açıdan ayrı bir önem taşıdığını ifade etti. İslam geleneğinde Muharrem’in, peygamberlerin başlarından geçen ve inananlar nazarında ve insanlık için önemli olan müstesna hadiselerle ilişkilendirilmesinin, bu önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Parsak, Muharrem ayının Hz. Muhammed tarafından da övüldüğüne işaret ederek; Aşurenin paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin simgesi olduğunu, tıpkı aşure aşında bir araya gelen farklı nimetlerin aynı ortak tada katkı sağladıkları gibi milletimizinde asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları çerçevesinde birlikte yaşamanın gereği olarak sevinç ve tasayı, muhabbet ve meşakkati paylaşmaya devam etmekte olduğunu söyledi.
Ankara’nın Kocatepe Semti’ndeki Afyonlular Konukevi’nde bir araya gelen Afyonkarahisarlılara konferans ve konuşmalardan sonra dernek tarafından aşure ikram edildi. Aşureyle birlikte hemşehrilerimiz keyifli bir vakit geçirdiler.
Derneğin mevcut ve eski yöneticileri başta olmak üzere pek çok dernek üyesi ve Ankara’da okuyan Afyonkarahisarlı üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği programda ayrıca milletimizin ve Afyonkarahisarımızın kültürü yaşatılmaya ve çay eşliğinde memleket hasreti giderilmeye çalışıldı. Programın sonunda hemşehrilerimiz yine derneğimiz bünyesinde en kısa zamanda başka güzel etkinliklerde bir araya gelmeyi dilediler.