Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anneler; “Çocuk susar sen susma” diye haykırdı!”

Anneler; “Çocuk susar sen susma” diye haykırdı!”
Anneler; “Çocuk susar sen susma” diye haykırdı!”

27 Nisan Cumartesi günü öğle saatlerinde PTT önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşu mensubu kadınlar çocuk istismarına karşı tepki verdi. Annelerin “Çocuk Susar Sen Susma” sloganıyla verdikleri tepkiye CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da destek verdi. Annelerin ortak tepkisi; Öznur Kırman, Şerife Tıkır, Nevin Kurşun, Sevgi Yurtalan’ın öncülüğünde gerçekleştirildi.
“TOPLUMUN EPEY KISMI HASTA”
Beyaz tişört ve beyaz karanfillerle bir araya gelen anneler adına açıklamayı Sevgi Yurtalan yaptı. Son dönemde ki çocuk istismarına karşı farkındalık oluşturmak ve birey olarak üzerlerine düşen görevlerin sesi olmak için toplandıklarını belirten Yurtalan, “En önemlisi istismara uğrayan çocukların çığlığı olmak için bir aradayız. İstismar; en geniş kapsamıyla bir yetişkin tarafından, çocuğun sağlığını, fizyolojik, psikolojik, sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen davranışlardır. Toplumun epey önemli bir kısmının ruhsal açıdan hasta olduğunu görüyoruz. Hastalığı gün yüzüne vuranların dışında, hasta olduğunun farkında olmayan milyonlarca şizofren, bipolar, obsesif, pedofil bu toplumda yaşıyor. Bunlar ancak bir cinayet, bir suç, bir istismar ortaya çıktığında görülüyor.” dedi.
“ÇOCUKLAR BAŞLARINA GELENİ ANLATAMIYOR”
Çocuğun aile içerisinde, toplumun her alanında istismara maruz kaldıklarını başlarına geleni kimseye anlatamadıklarını dikkat çeken Yurtalan, “Çocuk yaşta zorla evlendirilen, evliliğin ne olduğunu bilmeyen çocuklar. Sadece cinsellikleri değil çocukların hayatları tümden istismar edilmektedir. Kaçırılıp bir daha haber alınamayan çocuklar vardır. Eline silah verilip dağa kaçırılan teröre alet edilen ve her türlü istismara uğrayan çocuklarımız var. Ağır işlerde çalıştırılan, ailesi tarafından satılan, sokakta dilenen, savaştan kaçarken denizlerde boğulan çocuklar var. Özel eğitime gereksinim duyduğu için ailenin evladından utandığı ‘Elalem ne der’ diye bakılan çocuklarımız var. O, bu, şu diye ölümlerine ses çıkarılmayan çocuklar var. Aile içi fiziksel şiddete uğrayan çocuklar var. Bazen bazı durumları anlatacak kelime bulamamaktan susuyoruz. Aile içi ensest ilişki ile cinsel istismara uğrayan çocuklar var.” diye konuştu.
TOPLUM DUYARLILIĞA DAVET EDİLDİ
Konuya duyarlı Afyonkarahisar halkını çocuklara yapılan gerek fiziki gerekse duygusal ve cinsel istismar konusunda sağduyuya davet eden Yurtalan sözlerine şöyle devam etti:
“Çocuklar bizim çocuklarımız. Çocuklukları çalınan, hayatları kararan çocuklar bizim yarınlarımızdır. Temennimiz bu olayların azaltılması değil yok edilmesi yönünde gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak cezaların caydırıcı olmasıdır. Türk toplumunu daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
“İSTİSMARA KARŞI TEK ÇATI ALTINDA TOPLANALIM”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Çocuklara cinsel istismara farkındalık için toplandık. Aslında her istismar olayından sonra gündeme gelen ama yıllardır sesimizi bir türlü duyuramadığımız istismar çok büyük toplumsal bir yaradır. 26’ncı dönemde TBMM’de Çocuğa Karşı Her Türlü İstismarın Önlemesi için bir komisyon oluşturulmuştu. O komisyonda CHP’yi temsilen bende yer aldım. Ne yazık ki komisyonda iktidarın hiçbir önergesine yer verilmedi. Komisyonda kendi getirdikleri uzmanların görüşlerin bir tanesi dahi hayata geçirilmedi. Yakın geçmişte Karaman’da yaşanan olaydan sonra oluşturulan komisyona verilen rapordan sonra gerekli önlemler alınsaydı, tavsiyeler yerine getirilseydi belki günümüzde bu kadar çok istismar vakası yaşanmazdı. Yüreklerimiz yanmazdı. Sadece bir siyasetçi ve vekil olarak değil bir anne olarak söylüyorum; Lütfen istismara karşı hangi siyasi görüşten olursak olalım tek bir çatı altında toplanalım. Gerekli her türlü önlemi alalım. Daha fazla çocuğumuzu istismara kurban etmeyelim.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi