Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

ANNELER GÜNÜ

Pazar günü “Anneler Günü”nü kutlayacağız. Aslında “bize yabancı” bir kültür gibi görünse de sevgiyi, anne hakkını en fazla gözeten dinimiz ve örfümüz gereği batıdan gelen “Anneler Günü”nü sahiplenmekte pek zorluk çektiğimiz söylenemez.
Her yıl Mayıs ayının ikinci pazarında kutlanılan “Anneler Günü” geleneğinin çok eski tarihlere dayandığını görmekteyiz. Bu gelenek, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki tanrı ve tanrıçaların annesi olan bilinen Rhea tanrıçasının onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlamıştır. Ardından, Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa’nın doğumundan 250 yıl öncesinde ana tanrıça olan Kibele’nin onuruna kutlamaya başlamışlardır.
Anneler Günü kavramı, yakın çağımızda ABD’de yaşayan Anna Jarvis’in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü ile başlamıştır. Anna Jarvis asıl mesleği öğretmenlik olan 1864 doğumlu ABD’li sıradan bir vatandaştır. Jarvis 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD’nin Philadelphia eyaletinde yaşamaya ve çalışmaya başlamıştır. Jarvis, yaklaşık üç yıl sonra da 9 Mayıs 1905’de de annesini kaybetmiştir. Babası öldükten sonra sürekli annesi ile beraber yaşamasına rağmen annesi öldükten sonra ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediğine inanmış ve bunun eksikliğini çok duymuştur. Bayan Jarvis, annesinin cenazesinden iki sene sonra Mayıs’ın ikinci pazarında yani annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırmıştır. Bu davette arkadaşlarına bu günün anneler günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini öne sürmüş ve anneler günü ritüeli ilk olarak bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Jarvis’in bu fikri 1914 yılında Kongrenin de onayıyla Amerika çapında bir gelenek haline gelmiştir. Jarvis’in bu fikri oldukça kabul görmüş, Amerika’nın önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteğini bu çalışmalarda esirgememiştir. Anneler Günü’nün ilk kez kutlanması da Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton’daki bir kilisede 10 Mayıs 1908’de gerçekleşmiştir. Bu kutlamaya 407 çocuk ve anneleri katılmıştır. Artık sıradaki görev anneler gününü hükümete “resmi bir gün” olarak kabul ettirmektir. Bayan Jarvis tarihte tek bir kişi tarafından gerçekleştirilmiş olan en başarılı mektup yazma kampanyasına imza atmıştır. Jarvis bu düşüncesini gazete patronlarından işadamlarına devlet adamlarından din adamlarına kadar kendisinin ulaşabildiği herkese ve her kesime fikrini iletmeyi başarmıştır. Onun fikri o kadar çabuk kabul görmüştür ki senato onaylamasından bile çok önce birçok bölge ve illerde anneler günü kutlamaları resmi olmadan kutlanmaya başlanmıştır. En sonunda Jarvis’in fikri 8 Mayıs 1914’te senatonun onayı ve Başkan Wilson’ın da imzası ile kabul edilmiştir. Her yıl Mayıs’ın ikinci pazarı ‘Anneler Günü’ olarak resmen ilan edilmiştir. Bu kutlamalar çok kısa sürede diğer ülkelere de yayılmıştır.
Ülkemizde de Anneler Günü’nün resmi kabulü Türk Kadınlar Birliği’nin özel girişimi ve önerisi ile gerçekleştirilmiştir. 1955 yılından itibaren her yıl Mayıs ayının ikinci pazar günü “Anneler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Toplumumuzun bir kesimi tarafından “tüketim toplumu”na yönelik bir çaba gibi görülse de hem sevginin anavatanı Anadolu’da, hem de anne sevgisinin öz inancı İslamiyet’te annelere verilen değer bizlerin bu günü sahiplenmemizi kolaylaştırmıştır. Batı kültürünün bir parçası olarak değil, Anadolu’nun bir töresi, İslam’ın bir emri, Türklüğün bir gereği olarak annelerimize sarılıyor, vefat edenleri anıyoruz bu günde. Anneler Gününüz kutlu olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER