Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

ARALIK AYI

Aralık ayı Gregoryen Takvimine göre yılın 12. ve son ayı olup 31 gün çeker. Türkiye’de Atatürk devrimlerine kadar Arapça’da Ocak anlamına gelen- kanun-sözcüğünden –Kanuni Evvel- olan ayın adı 1945 yılındaki dört ayın adını değiştiren yasa ile Aralık ayını alır.
Aralık ayı kuzey yarımküre ve yurdumuzda kış mevsiminin başladığı bir aydır. 21 Aralık günü kuzey yarımkürede günler uzamaya güney yarım kürede ise günler kısalmaya başlar. Bu tarihte kuzey yarımkürede en uzun gece güney yarımkürede en uzun gündüz yaşanır. 21 Aralık’ta yurdumuzda en uzun gece 15 saat 6 dakika ile Sinop ilimizde yaşanır.
Aralık ayında yurdumuzda önemli tarihi ve siyasi olaylar olmuştur.
1- 22 Aralık 1914: Harbiye Nazırı (Bakanı) Enver Paşa’nın Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı Sarıkamış Harekâtı başladı. Savaş yenilgiyle sonuçlandı doskan bin askerimiz şehit oldu.
2- 27 Aralık 191: Ulu Önder Atatürk ve arkadaşları Erzurum ve Sivas kongrelerinden sonra Ankara’da Büyük Millet Meclisini toplamak için soğuk bir Aralık ayınad üstü açık bir otomobil ve kıt erzakla Sivas’tan yola çıkarak zorlu bir yolculuktan sonra 27 Aralık’ta Ankara’ya ulaşırlar. Atatürk ve arkadaşlarını Dikmen sırtlarında Ankara halkı ve seymen alayı karşılar. Atatürk seymenlere: Niçin buradasınız! diye sorar. Seymenler: Vatanımız için ölmeye hazırız paşam derler. Atatürk bu cevap üzerine duygulanır ve gözleri yaşarır. bu vatanın düşmanlardan nasıl kurtarıldığını, vatan hainlerinden nasıl temizlendiğini bilmek her Cumhuriyet insanı için bir görevdir.
3- 23 Aralık 1930: İzmir’in Menemen ilçesinde askerliğini yedek subay öğretmen olarak yapan Mustafa Fehmi Kubilay ve onun yardımına koşan bekçilerin bir grup tarafından öldürüldüğü kara bir gündür. Şeriat ve laiklik arasındaki mücadeleyi göstermesi bakımından Cumhuriyet tarihimizin önemli olaylarından biri olarak kabul edilir.
4- 27 Aralık 1936: İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 84. yılında rahmet ve minnetle anıyoruz.
5- 25 Aralık 1973: Batı cephesi komutanı Atatürk’ün yakın silah arkadaşı Cumhuriyetimizin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 81 yaşında hayatını kaybetti. Lozan kahramanı, çok partili hayat döneminde ve ikinci dünya savaşındaki siyaseti ile yurdumuza büyük hizmetleri olmuştur.
6- 19- 26 Aralık 1978: Kahramanmaraş’ta meydana gelen Alevilere yönelik saldırılarda çok sayıda inasınımız öldürülmüştür. Bu olay dış güçlerle iç düşmanların işbirliği sonucunda meydana gelmiştir. Bu olaylardan ders çıkarmadığınız takdirde İslam ülkeleri huzuru, mutluluğu ve zenginliği göremeyeceklerdir.
7- 17-25 Aralık 2013: Terör örgütü elebaşısı hain Fetö’nün talimatıyla devleti zor duruma düşürmek yurdumuzu parçalamak için her cepheden darbe vurmak için karanlık operasyonlarını uygulamaya başladıkları kara bir gündür.
Devlet yönetiminin liyakat ve laiklikten uzaklaştığında başımıza neler gelebileceğini gösteren ibretlik bir olaydır.
25 Aralık Noel: Her yıl 25 Aralık’ta Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanır. Doğuş bayramı veya milat yortusu olarak da bilinir. Noel arifesi 24 Aralık günüdür. 25 Aralık’ta başlayan hafta boyunca devam eder. Yılbaşı ile Noel bayramı arasında bir bağlantı bulunmamaktadır. Noel tatili genellikle yılbaşı tatili ile birleşmektedir.
Hayatımızdan bir yılın daha gidişine üzülemek için yeni yılı sevinçle karşılıyoruz herhalde.
Yeni Yılınız kutlu olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER