Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Arapsaçı

“Afyonkarahisar’da arapsaçına dönmüş konuları sayın” deseler her halde sıralamanın ilk maddelerinden birini otobüsçü-minibüsçü ilişkileri alır.
330’u aşan minibüs varlığına birkaç yıl önce 80’e yakın otobüs eklenmiş, böylelikle “otobüsçü-minibüsçü” ilişkisi Afyonkarahisar gündeminin en zorlu konuları arasındaki yerini sağlamlaştırmıştı.
Zaman zaman ge-rilen, zaman zaman durulan bu ilişkiler şu günlerde yine gergin dönemlerinden birini yaşıyor. Şehir içi otobüsleri çalıştıran Tureks araçlarına arka arkaya gelen saldırılar, bu saldırıların ardından Tureks’in açıklamaları bunun göstergesi.
Bu tartışmaların çıkış noktası olarak aradaki fiyat rekabeti gösteriliyor. Bu iddianın ne kadar haklı olduğunu şimdilik bilemiyoruz.
Tureks firması bir süre önce Belediye yönetimine başvurarak zam talebinde bulunmuştu. Tureks zamma gerekçe olarak çevre iller arasında en düşük yolcu taşıma ücretinin Afyonkarahisar’da olduğunu göstermiş, bu gerekçesine akaryakıt zamlarını da eklemişti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2009 yılı rakamlarına göre Afyonkarahisar’da tam ücret 0.90, öğrenci 0.80 TL iken fiyatların çevre illerde şöyle olduğu belirtilmişti:
Aydın’da 1,25 / 1,00, Aksaray’da 1,00 / 0,85, Burdur’da 1,00 / 0.80, Denizli’de 1,25 / 1,00, Kütahya’da 1,20 / 1,00, Isparta’da 1,30 / 1,00, Uşak’ta 1,30 / 0.85 TL
Ortaya konulan rakamlar mantıklı bulununca Belediye Meclisi Tureks’in zam talebini kabul etmişti.
Yeni belirlenen fiyatta bozuk para sıkıntısı yaşanacağı gerekçesiyle müzakereler sürdürülmüş, en sonunda orta yol bulunmuştu. Sorun yok gibi görülüyordu.
Ne zaman ki Tureks firması toptan alışveriş anlamına gelen Tureks kart ücretlerinde indirime gitti, ortalık yeniden karıştı.
Şimdi bir yanda “Adamlar ucuza hizmet veriyor, kim karışır. Hem bu işten vatandaş karlı çıkıyor. Serbest piyasa var” diyenler yer alıyor. Diğer yanda ise “Madem fiyatlarda indirim yapacaktınız neden zam istediniz. Minibüsçüler zam yaptıktan sonra fi-yatları geri düşürdünüz. Sizin amacınız minibüscü esnafını hepten bitirmek mi?” diyenler bulunuyor.
Son söz vatandaşta: “Biten bitsin kardeşim, ben cebime bakarım” da diyebilir, “Küçük esnaf biterse memleketin hali nice olur” da diyebilir.
Yaklaşan seçim de göz önünde bulundurulduğunda bu pilav daha çok su kaldıracak gibi görünüyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER