Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arsenik tesisleri bahara hazır – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Arsenik tesisleri bahara hazır

2011 yılının ve Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun ilk Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantıya mekan olan Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda aniden baş gösteren elektrik kesintisi geçici de olsa toplantıyı aksattı. Vali Balkanlıoğlu, küçük de olsa her işin çok ciddi biçimde yapılması gerektiği mesajını verdi. Toplantıda Afyon genelinde yapılan içme suyu arsenik arıtma tesislerinin bahar aylarında hizmete gireceği açıklandı.
Aslan payı TCDD’nin
İl Koordinasyon Kurulu’nun 2011 yılı 1. dönem toplantısı dün öğleden sonra saat 14.00’de Tarım İl Müdürlüğü toplantısı salonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında yapıldı. 2010 Yılının genel değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda geçen yıl Afyonkara-hisar’daki kamu yatırımlarının proje sayısının bin 196 olduğu açıklandı. Toplam proje bedelinin yaklaşık 2 milyar 100 milyon TL olup, önceki yıllar harcamasının 948 milyon TL, yılı ödeneği 520 milyon ve dönem sonu harcamasının 346 milyon TL olduğu bildirildi. Buna göre yatırımlarda yüzde 67 nakdi gerçekleşme ve yüzde 61 fiziki gerçekleşme sağlandığı bildirildi. Afyonkarahisar’daki yatırımcı kuruluşlardan 2010 yılı ödeneğinden en fazla pay alan üç kuruluştan 114 milyon TL ile TCDD 7. Bölge Müdürlüğü birinci sırada yer aldı. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü 89 milyon TL ile ikinci sırada ve 80 milyon 800 bin TL ile Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü üçüncü sırada yerini alıyor. Kamu yatırımlarının sektörel dağılımına bakıldığında; en fazla ödenek 287 milyon TL ile ulaştırma sektörüne ait bulunuyor. Sağlık sektörü 73 milyon TL, eğitim, kültür ve spor 52 milyon TL ile birbirini izliyor. Dönem sonu harcamalarda ise Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, 89 milyon TL ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 80 milyon TL ile Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü üçüncü sırada, 41 Milyon 600 bin TL ile DSİ 18. Bölge Müdürlüğü yer alıyor.
Lüzumsuz yatırım çok
Toplantının açılış konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Vali Balkanlıoğlu, koordinasyon kurulu toplantısının yatırımcı kuruluşların, kaynağını devletten alan, vergiler ile halka hizmet amacıyla yapılacak yatırımların ve yatırımcı kuruluşların birbiri ile koordine kurulması için yapıldığını söyledi. Plansız, projesiz, programsız ve koordinesiz yapılan işler nedeni ile günümüzde Türkiye’nin dış borcuna yetecek miktarda lüzumsuz, atıl ve yarım kalmış kamu yatırımları bulunduğundan yakınan Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Ben bunu Doğu ve Güneydoğu da çok fazla gördüm. Mesela göç veren bir yere çok miktar da okul yapmak gibi. Acaba 0-6 yaş grubu çocuklar geliyor mu o okulu yaparken? O anda ihtiyaç var diyerek okullar yapılmış. Şu anda boş bir vaziyette. Endüstri Meslek Liseleri gördüm. İçerisinde makineleri ile birlikte, çürümeye terk edilmiş. Fizibilitesi ve etüdü yapılmadan havaalanı inşatları görmüştüm. İnekler yayılıyordu. Gerek Özel İdareden gerekse devletten birçok masraflar yapılmış. Bazen devlet mükemmel bir asfalt yapmış basmaya kıyamazsın. Birileri gelir Telekom’un hattını döşeyeceğiz der.. Telekom için kazılır döşenir. Bu sefer TEDAŞ gelir, biz elektrik direklerini kaldırıyoruz hattımızı alta indireceğiz. Devamlı kazınılır durulur. Bizde inşaat, imar faaliyetleri hiç bitmez, tükenmez ne hikmet ise. Kamu kaynakları böylece kaybolur maalesef. Koordinasyon kurullarının amacı yatırımcı kuruluşların, daha çok yatırımcı ve bölgesel kuruluşların o il ile ilgili yatırımlarının hem birbirleri ile hem de yerel yöneticiler ile istişare etmeleri mükerrer masraflara meydan vermemeleri, başka kuruluşların o kuruluşların yatırımları ile ilgili istek, dilek ve şikayetleri varsa, talepte bulunmaları bu amaçla ihdas edilmiş güzel bir toplantıdır. Fakat tam da amacına uygun yapıldığını söyleyemiyorum” dedi.
Arsenik tesisleri baharda bitirilecek
DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda ilk sunumu gerçekleştirdi. DSİ olarak Afyonkarahisar’da 5’i hizmet sektörü 73 tane de tarım sektöründe olmak üzere toplam 78 tane proje bulunduğunu aktaran Özbal, toplam proje tutarının 268 milyon 038 bin TL olduğunu kaydetti. Projeler için toplamda harcanan parasal oranın yüzde 82 olduğunu kaydeden DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal; “Harcanmayan yüzde 18’lik kısım ise Afyonkarahisar’ın içme suyu projeleri olarak kullanılacaktır. 2010 Yılında Müdürlüğümüz tarafından Akdeğirmen Barajı’nın bütün ünitelerinde ki işler bitirilmiş ve geçici kabulü yapılmıştır. Afyonkarahisar’da ki 16 Belediyenin Arsenik Arıtma Tesisleri inşaatları devam ediyor bahar ayında bitirilecektir. Barajda su kaçakları var onların onarımı içinde ihale yapıldı süreci devam ediyor. Küçük su ileri kapsamında Afyonkarahisar’da 37 adet taşkın koruma projesi vardı. Bunların 21’i bitirildi, 7 adeti devam ediyor. Altısının ihale süreci devam ediyor, 3 tanesinin ise güzergah problemi çözüldükten sonra hemen başlanacak. Bunlardan en önemli olanı il merkezinde ki Akarcay ıslah çalışması bitirildi. Bu ern büyük taşkın koruma projemizdi. 5 bin 150 metre ıslah çalışması yapılacak. Burası için 3 tane köprü yapılacak. 150 kilometre beton atılacak. Bir adet taşkın koruma ve ızgara tesisi yapılacak. Kırk kilometre fore kazık çalışması da bitmiş durumda.” diye konuştu.
Bölünmüş yolda Afyonkarahisar şanslı
Karayolları 3. Bölge Müdürü Haşmet Ruşen Oğuzalp, Afyonkarahisar’da 798 kilometre yol ağının bulunduğunu belirtti. Bu yolların yüzde 99.8’nin asfaltlı durumda olduğunu aktaran Oğuzalp, bölünmüş yol miktarının 336 kilometre yürütülen proje sayısının 21 olduğunu söyledi. Poje maliyetini bir milyar 54 milyon TL olarak açıklayan H. Ruşen Oğuzalp; “2010 Yılında Müdürlüğümüzün ödeneği 17 milyon, gelen ek ödenek 63 milyon TL’dir. 2010 Yılı harcaması 80 milyon 769 TL olarak harcanmıştır. Şuana kadar Afyonkarahisar’da programlanan bölünmüş yol miktarı 363 kilometre. Bunun 336 kilometresi bitirildi. Acil eylem planına dahil olan Kütahya yolunda ki 1 kilometre yolda bir ay içerisinde bitirilecek. Afyonkarahisar bölünmüş yollar açısından şanslı illerimizden bir tanesi. Karayolları olarak Türkiye genelinde en fazla bölünmüş yol yapılan illerden birisidir. Afyonkarahisar’da rutin bakım çalışmalarımız devam ediyor. Asfalt kaplama yapımı kapsamında Afyonkarahisar’da 2010 yılı içerisinde 280 kilometre yol yapıldı. Köprü çalışması yapımı kapsamında da 1 köprünün bakımı ve onarımı yapılarak bitirilmiştir.” şeklinde konuştu.
Her iş çok ciddiye alınmalı
Elektrik kesintisinin giderilmesinin ardından salonda radyo kanalı devreye girdi. Salon görevlilerinden radyoyu kapatmalarını isteyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, aksilikleri ilk kez başkanlık ettiği İl Koordinasyon Toplantısı’nın cilveleri olarak yorumladı. Küçükte olsa her işin çok ciddiye alınması gerektiğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, kaymakamlığı döneminde dönemin Orman Bakanı’nın ağırlanması ile ilgili bir anısın anlatarak tedbirli çalışmanın önemine değindi. Vali İrfan Balkanlıoğlu, tüm bürokratlara havale edilen işi bir başkasına havale etmeden bizzat ilgilenip takip etmelerini telkin etti. Karayolları 13. Bölge Müdür Yardımcısı Nurettin Topçu, İller Bankası 4. Bölge Müdürü Kemal Kaya, Isparta Bölge Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Kara, Eskişehir Bölge Orman Müdür Yardımcısı Hüsamettin Yurtseven, Vakıflar Bölge Müdürü Hasan Gök, TEİAŞ 7. İletim Tesis Grup Müdürü Nail Yetkin, AKÜ Strateji Geliştermi Daire Başkanı Ahmet Erkan, TCDD 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Hakkı Demirsoy sunumlarda bulunarak soruları cevaplandırdılar.
Vali’den ince eleştiri
H. Ruşen Oğuzalp’in sunumunu tamamladığı sırada ani bir elektrik kesintisi gerçekleşti. Olası bir elektrik kesintisine karşı jenaratör tedbiri alınmamasını eleştiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’na 4 ayda bir yapılan toplantı için çeşitli illerden bölge müdürlerinin, il müdürleri ve basın mensup-larının katıldıklarını kaydetti. Her türlü aksiliği ön görüp, koordine ederek tedbir alınması gerektiği gerçeğine temas eden Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu. ” Diyelim elektrikler gitti, ne yapacağız. Buranın bir il müdürü var her halde, müdür jeneratörü çalıştıracak ve bizzat kendisi görecekti. Elektrik kesilir ise hazır mıyız. diye düşünmeliydi. Bunun de-nemesini de birkaç gün önceden yapacaktı. Arıza var mesela bunu da hemen yaptıracaktı. Ödeneği yoksa bizden isteyecekti. Bunlar hep koordinasyon noksanlığıdır. Şuanda bunun örneğini yaşıyoruz. Şuanda varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz. Bize önerilen ve koordinasyon toplantılarının yapıldığı salonun burası olduğunu söylediler. Salonu görünce hayal kırıklığı yaşadım. Koskoca Afyonkarahisar’da böyle bir salon koordinasyon toplantıları için pekte uygun değil gibi geldi. Bizde bir üniversite var. Köklü büyük bir belediyemiz var. Valiliğin çeşitli kuruluşları var. Bunların salonlarının alternatifleri değerlendirilmeli en uygun, en yakışır, bir salon olmalı.”
Sorunlar ve talepler iletildi
Beyyazı Belediye Başkanı Hasan Kocatepe, beldesi sınırlarında meydana gelen taş ocağı çalışmasında ortaya çıkan sıkıntılarla ilgili İl Özel İdaresi’nden destek göremediklerini söyledi. Yayın organlarında çıkan açıklamaları sonrası Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun konuyla ilgileneceğini belirterek destek olduğunu belirten Kocatepe, Balkanlıoğlu’na teşekkür etti. Belde de taş ocağı çalışmalarından kaynaklanan sıkıntıları tekrarlayan Hasan Kocatepe, soruna çözüm istedi. Konunun incelenerek gerekenlerin yapılacağını vurgulayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, belde de yaşanan nahoş olayları hatırlatarak böylesi durumların son derece yakışıksız olduğunu kaydetti. Erenler köyü Muhtarı Hurşit Çetin, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ANS kampusunda köyünün, üniversitenin de köyde arazisi olduğunu belirtti. Muhtar Çetin, takas dilekçesi verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirterek gerekenin yapılmasını talep etti. Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala, ilçe merkezinde korunması tescilli kültürel varlık olan Çarşı Camii’nde yaşanan yer altından ısıtma sisteminden kaynaklanan sorunun çözülmesi gerektiğini açıkladı. 2011 Yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına; Kaymakamlar, Yatırımcı Kuruluşların Bölge ve İl Müdürleri ile Merkez ve İlçe Belediye Başkanları ve İGM Başkanı Salih Sel katıldı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti