Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu

ATATÜRK’LE AFYON ANILARI – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 3 Nisan 2018 Salı 13:27:31
 

1930’lu yıllarda meşhur Halil Ağa Afyon Belediye başkanıdır. (Saraçoğlu ailesinin dedeleri) Halil Ağa Kurtuluş Savaşında Kemal Paşa’ya, Yunan askerleri hakkında bilgi gönderir. Bağlılık o günlerde başlamıştır. Ata Halil ağanın huyunu açık sözlülüğünü beğenir. Bağırsa çağırsa da hoş görür.
Halil ağa, Ata’nın her gelişinde Gazlıgöl istasyonunda karşılar. Birlikte Afyon garına gelirler. Bir defasında Halil ağa Gazlıgöl istasyonunda karşılar. Paşayla görüşeceğim der, Paşamız uyuyor, diyerek izin vermezler. Bir iki defa daha uyarın Afyon’a yaklaşıyoruz der. Halil ağayı dinlemez görünürler.
”Len oğlum halk istasyonda bekliyor. Uyarın şu koduğum paşayı diye öfkelenir. Atatürk kompartıman kapısını açar. Gülerek Halil ağayı işte geldim diyerek, kucaklar. Etraftakiler de gülmeye başlar. Meğer Ata içeriden tüm konuşmaları dinlermiş. Halil ağa kızarır bozarır. Ne yaptım der dizini döver. Afyon garında halk hoş geldin paşam, diyerek karşılar. Halil ağa ve paşa kolkoladır.
***
Atatürk, Afyon lisesini ziyaret eder. Çıkış merdiveninde kadınlar beklemektedir. ATA hatırlarını alarak, istekleriniz nedir diye sorar. Kadınlar başları eğik gözleriyle paşayı süzerler. Dileklerine ait kağıtları uzatırlar. Fakat bir hayli bu iş uzar
Halil ağa yine öfkelenir. Çekilin paşa buraya kağıt toplamaya gelmedi der yol açılır. Atatürk Halil ağaya döner. Bırak hepsi de derdini döksün. İstedikleri gibi davransınlar. onlar benim anam, bacım, gaza arkadaşım, onlarla konuşmayıp kiminle konuşayım der.
***
Çocukken, büyüklerimiz bize Atatürk’ü ve paşaları anlatırlardı. İngiltere başbakanı Vinston çörçil torununa, Mustafa Kemal bir askeri deha idi. Çanakkale’de bizi yendi Zafer kazandı. Yeni bir modern devlet kurdu diyerek örnek gösterirmiş.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER