Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

AVANTAJ MI, DEĞİL Mİ?

Geçtiğimiz günlerde Ordu ilinin Büyükşehir olmasıyla elde ettiği kazanımları değerlendirmiş ve Afyonkarahisar’ın büyükşehir trenini kaçırarak “kardan zarar ettiği”ni savunmuştuk bu köşeden.
Demiştik ki; Ordu’dan Afyonkarahisar’a bakınca bir fırsatı kaçırdığımız görülüyor. Yanlış anlaşılmasın külli zarar değil ama, kârdan zarar edilmiş. Daha büyük kazanımlar, hizmetler, gelişim mümkün olabilecekken, elimizdekilerle yetinmişiz. Tabir-i caizse bilgisayar oyunlarındaki “level atlama” gibi. Afyonkarahisar “Büyükşehir”lik sıfatı ile birkaç level daha atlayabilirmiş.
Bu sözlerimizin ardından Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Çoban ile Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği’nde yaptığımız sohbetin bir yerinde söz yine “büyükşehir” meselesine geldi. Başkan Çoban büyükşehir meselesinde bizim gibi düşünmüyor. “Büyükşehirlik Afyonkarahisar’a göre değil” fikrini savunan Başkan Çoban, “Bizim yüzölçümümüz bu konuda dezavantaj” diyor.
Görüşler karşılıklı değerlendirilecek ki doğru bulunsun, öyle değil mi? O zaman biz de Başkan Çoban’ın “büyükşehir” meselesindeki fikirlerini aktaralım, kararı sizler verin…
Büyükşehir sıfatının nüfusu çok, yüzölçümü az iller için avantaj oluşturduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban “Örneğin İstanbul için avantajlı bir durum söz konusu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 4 bin 500 kilometrekarelik alana hizmet veriyor. Afyonkarahisar büyükşehir olsa 14 bin 500 kilometrekarelik alana hizmet verecek. Üstelik belediyelerin payları o bölgeden toplanan vergiye göre hesaplanıyor. Mesela bizim buradaki toptan marketlerin geliri bile İstanbul’da vergiye tabi oluyor. Haliyle aldıkları pay yüksek, hizmet ettikleri yüzölçümü düşük oluyor” diyor.
Belediyelerin gelirleri açısından nüfusun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Çoban, “İstanbul 15 milyon nüfusa göre para alıyor, biz 720 bin nüfusa göre pay alacağız. 15 milyonluk nüfus için alınan paranın 4 bin 500 kilometrekareye harcanması ile 720 bin kişilik nüfusa göre alınan paranın 14 bin 500 kilometrekarelik alana harcanması bir olabilir mi?” diye sormadan edemiyor.
Başkan Çoban büyükşehir olan Konya ve Denizli Belediyelerinin büyük sıkıntı içinde olduklarını da sözlerine ekliyor. Son söz olarak “Büyükşehir olmak Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi yüzölçümü küçük, nüfus yoğunluğu bulunan ve vergi geliri çok olan iller için avantaj iken, aksi durumdaki diğer iller için avantaj olmaktan çıkıyor. Haliyle Afyonkarahisar için de büyükşehirin avantajlı olmasından bahsedemeyiz” diyerek sözlerini tamamlıyor.
İşte böyle… “Büyükşehir” olmak avantaj mı, dezavantaj mı, karar sizin…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti