Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avukatlar bilgilerini sürekli güncelleyecek – Kocatepe Gazetesi

Avukatlar bilgilerini sürekli güncelleyecek – Kocatepe Gazetesi
Avukatlar bilgilerini sürekli güncelleyecek

“Borçlar Kanunu” konferansı öncesi konuşan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, eğitimlerden kopuk bir avukatlık hayatının artık bittiğini, diploma ve ruhsatnameyi asıp ömür boyu aynı bilgi ve kitaplarla yürütülen avukatlık devrinin fiilen kapandığını açıkladı. Şahin, hukukçularında kendilerini güncellemek durumunda olduklarına dikkat çekti

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’nca organize edilen “Borçlar Kanunu” konulu konferans hafta sonu Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirildi.
Konferansın verildiği salonda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Av. Hüseyin Bürhan Hayran’ın anısına avukatların çektiği fotoğraflardan oluşan yaklaşık 95 adet fotoğraf sergilenerek satışa sunuldu. Satıştan elde edilecek olan gelirin engelliler derneğine gönderileceği bildirildi.
Temel konular incelikler öğrenilecek
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, “Borçlar Kanunu” konulu konferans öncesi bilgi verdi. Borçlar Kanunu’nun henüz yürürlüğe girmediğini söyleyen Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, üç temel kanun olarak ifade ettiği Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Medeni Usul Kanunun’da değişiklikler yapıldığını belirtti. Baro Başkanlığı olarak Ticaret Kanunu ve Medeni Usul Kanunu hakkında eğitim çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Şahin; “Tamamladığımız çalışmalar bir ön eğitim çalışmasıydı. Kuşkusuz ilerleyen tarihlerde bu kanunların özeline ilişkin çalışmalarımız devam edecek. Ancak bugüne kadar Borçlar Kanununa ilişkin bir çalışma yapmamıştık. Kanun şu anda yürürlükte değil. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girmeden önce kanunun getireceği yenilikler, değişiklikler, önceki uygulamalarla karşılaştırıldığında ortaya çıkacak problemler, bilmemiz gereken temel konular ve incelikler hususunda bir çalışma yapılacak. Konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi’nden Dç. Dr. Mehmet Altunkaya sağ olsun davetimizi yoğun programına rağmen kırmadı. Bu tür programlar Türkiye’nin hemen her ilinde yapılıyor.” dedi.
Uzman avukatlık
statüsü getiriliyor
Avukatlar açısından yeni bir bilgi alanı olan sözkonusu alanın tamamlanmak zorunda olduğuna temas eden Baro Başkanı Turgay Şahin, meslektaşlarının müvekkillerine hizmet verirken haklarını haleldar etmemeleri için konuya hakim olmaları gerektiğini vurguladı.
Bunun için iç eğitim çalışmaları ve avukatların kendi çalışmalarıyla gerçekleştirildiğini anlatan Şahin; “Bizler avukatlar olarak son bir kaç yıldır öğrencilik yıllarımıza döndük diyebiliriz. Çünkü fakültede okuduğumuz derslerin hemen tamamında temel kanunların değiştiği son 5-10 yıllık süreçte bu değişimi son 1-2 yılda yoğun olarak yaşadık. Artık gerçekten bizim açımızdan eski tabirle dizimizi kırıp ders çalışacağımız günler geldi. Şu anda Avukatlık Kanunu Tasarısı da birlik tarafından hazırlanmış. Burada uzman avukatlık diye yeni bir ünvan ve statü getiriliyor. Uzman avukat statüsü kazanabilmek için ya bir üniversitede yüksek lisans, doktora yapmak gerekiyor ya da Barolar Birliği’nin kuracağı Adalet Akademisinde ilgili dersleri takip edip sınavda başarılı olma şartı getiriliyor. Artık fakülteden mezun olup ömrü boyunca o bilgilerle avukatlık yapma devri fiilen kapandı. Hukukende bu kanun çıktığında kapanacak.” diye konuştu.
Eğitimden uzak avukatlık bitiyor
Avukatların meslek hayatlarını bundan böyle bir eğitim süreci olarak göreceklerinden söz eden Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Baro olarak bu sürece katkıda bulunacaklarını, eğitim imkanlarının sınırlı olduğunu, şehirde bir hukuk fakültesinin yeni kurulduğunu kaydetti.
Yeni hukuk fakültesindeki öğretim üyesinin atanan dekandan ibaret olduğunu söyleyen Av. Turgay Şahin, fakültenin ilerleyen zamanda öğretim üye sayısını artırdıkça her branştan takviye oldukça Baro’nun üyelerini iç eğitim imkanından yararlandıracaklarını bildirdi.
Avukatların ilde kurulan bir hukuk fakültesinden bu sayede yararlanacaklarını kaydeden Şahin; “Belki arkadaşlarımız yüksek lisans yapacaklar. Ama her halikarda hocalarımızı zaman zaman Baromuzun salonunda ya da değişik ortamlarda derse davet ederek bu tür çalışmaları daha sık, periyodik, düzenli halde uygulayacağız. Bundan sonraki yıllarda avukatlık kanunu gereği bu tür çalışmalar sertifikalı ve zorunlu olacak. Bunlara katılmayan meslektaşlarımızın belki belli konularda davalara girmeleri engelleniyor. Henüz o kanun tasarı halinde üzerinde tartışılıyor. Tartışma sonucu 14-15 Nisan’da tasarı Adalet Bakanlığına sevk edilecek. Her halikarda şu bir gerçekki eğitimlerden uzak kopuk bir avukatlık hayatı bitiyor. Bundan sonra mümkün olamayacak. Diploma ve ruhsatnameyi asıp ömür boyu aynı bilgi ve kitaplarla yürütülen avukatlık devri fiilen kapandı. Kendimizi güncellemek durumundayız.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)