Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Avukatlık onurlu ve bağımsız bir meslek”

5 Nisan Avukatlar Günü
 “Avukatlık onurlu ve bağımsız bir meslek”

5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında bir araya gelen Afyonkarahisar Barosuna kayıtlı avukatlar Kocatepe Parkı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
“AVUKATLIK
ONURLU MESLEK”
Günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapan Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, meslektaşlarının 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Fransız hukukçu Henri François D’Aguesseau, avukatlar için “Hâkimlik kadar eski, fazilet kadar asil, adalet kadar gereklidir! Bütün diğer mesleklerin genellikle hemen boyunduruğa vurulduğu sırada o, mutlu ve sakin bağımsızlığını koruyarak her zaman yaşamaya devam etti” sözünü hatırlatan Şahin, “Thibeaudeau, ise, ‘Bilimin, doğruluğun, istiklalin, şerefin saldırılardan kurtulduğu sığınak’ olarak ‘Baro’yu tanımlar. Paris Kraliyet Mahkemesi Savcısı Nicolas-François Bellart ise, ‘Avukatlar topluluğu, en mükemmel, en ziyade itibara layık öyle şerefli bir insanlar birliğidir ki, mutat doğruluğu az görür ve uygulamada kusursuzluk derecesine kadar varırlar. Eğer fazilet toplum tarafından kovulsaydı, son sığınağı avukatların yanında bulurdu’ diyerek avukatlık mesleğinin ne denli onurlu ve nedenli bağımsız bir meslek olduğunu vurgulamıştır” dedi.
“HUKUKUN ÜZERİNE YEMİN ETTİK”
Hukukun üzerine yemin etmiş bir mesleğin mensupları olduklarının altını çizen Şahin, “Yaşamak için değil, onurlu bir yaşam sürmek için gereksinim duyduğumuz hukuk ve haklar, ‘insanın, insan olarak sahip olduğu ve doğarken beraberinde getirdiği onurdan’ kaynaklanır. O nedenle yirminci ve yirmi birinci yüzyılın egemen değeri haline gelen insan hakları, modern toplumun bilinen tehditlerine karşı insan onurunu korumak için bugüne kadar geliştirilmiş en değerli, en vazgeçilmez haklar toplamıdır. Bu hakları bazen kanun kitaplarında, külliyatlarda, içtihat ve mevzuat yazılımlarında bulamayabiliriz. Bu durum bizi ümitsizliğe sevk etmez zira biz diğer uygulamacıların aksine normların değil hukukun üzerine yemin etmiş bir mesleğin mensuplarıyız” diye konuştu. Turgay Şahin, tören sonunda katılımcılara karanfil dağıttı.
>> Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi