Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Ayın ayısından örnek şoföre – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 29 Nisan 2010 Perşembe 03:00:00
  Afyonkarahisar Eski Valisi Ahmet Özyurt zamanında idi. Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında bilinçsiz sürücülerin kamuoyuna teşhir edilmesi amacıyla yeni bir uygulama başlatılmıştı. En fazla trafik kusuru işleyen, trafik kurallarını alt üst eden bilinçsiz sürücülerin teşhir edileceği bu uygulamaya ilginç bir isim de bulunmuştu. Seçilen sürücülere “Trafikte Ayın Ayısı Ödülü” verilecekti. Uygulama için broşürler hazırlatıldı. Gayet güzel ve esprili afişler şehrin belli başlı noktalarına asılmaya başlandı. Hatta ilk şanslılar belirlendi. İki sürücü “Ayın Ayısı” olarak kamuoyuna ilan edildi. Gazetelerde bu iki sürücünün fotoğrafları kullanılarak “Trafikte Ayın ayısı” ilan edildiler. Yaygın basın da konuya ilgi duydu. Afyonkarahisar’daki bu uygulama yurt genelinde epeyce ilgi gördü.
Sonrasında bu uygulamanın insanları rencide edeceği, şahsi haklara tecavüz sayılacağı gibi gerekçelerle sona erdirilmesi gündeme geldi. Dönemin Valisi Ahmet Özyurt bu duruma epey karşı çıktı. “Bu kişiler insan hayatını, trafik kurallarını hiçe saydıkları için ne desek azdır” ana fikrinde savunmalarda bulundu. Vali Özyurt’un çabaları kamuoyunu ikna etmeye yetmeyince uygulama ikinci ayında sona erdi.
Şimdi “Trafikte Ayın ayısı” yerine “Örnek şoför” uygulamasına başlandı. Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi minibüs hizmetlerinin daha iyi hale gelmesi için “örnek şoför” uygulamasına öncülük etti. 3 -9 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Trafik Haftası dolayısıyla başlatılan bu uygulama çerçevesinde Kent Konseyi Üyeleri yaptıkları değerlendirmeler neticesinde minibüs ve halk otobüsü şoförleri arasından tespit ettikleri altı şoförü “Örnek Şoför” seçti. Üç minibüs, üç de halk otobüsü şoförü 5 Mayıs Çarşamba günü saat 16.00’da Belediye Başkanı tarafından ödüllendirilecek. 2010 yılının kalan iki döneminde de bu uygulama devam edecek.
Olumsuzu teşhir etmek yerine, olumluyu teşvik etmek daha iyi olur diye düşünülmüş olacak ki, böyle bir yol tercih edilmiş. Umarız maksat hasıl olur, trafikteki olumlu, başarılı örnekler giderek yayılır. Vatandaşın şikayetçi olduğu trafik magandalarının sayısı azalır.
Ola ki, olumluyu teşvik işe yaramazsa o zaman olumsuzu teşhir yeniden gündeme gelebilir mi dersiniz? Örnek şoförlerin yanında, insan hayatını, kuralları hiçe sayanlar da, herhangi bir ad altında teşhir edilebilirler mi acaba?
Umarız buna gerek kalmaz. Kalmaması için de görev yine esnafa ve esnaf temsilcilerine düşüyor galiba.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti