Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Babamız dahi olsa tek adamlığa hayır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
“Babamız dahi olsa tek adamlığa hayır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı Hafize Özmen, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Anayasa Değişikliği halk oylamasında, neden hayır dediklerini anlattı.
Sayın Başkanım CHP İl Kadın Kolları Başkanı olarak 16 Nisan referandumun da hayır oyu kullanılması gerektiğini savunuyorsunuz. Neden hayır tercihi kullanılmalı?
Hafize Özmen: Bu referandum siyasi bir seçim değil. Ya da bu referanduma partiler arası rekabetin olduğu bir seçim olarak bakmak mümkün değil. Anayasa Değişikliği referandumu partiler üstü bir durum. Bu durum ülke ve memleket meselesidir. Bu mesele cumhuriyet meselesidir diye düşünüyoruz. Biz sözü edilen değişikliğin bir sistem değişikliği değil rejim değişikliği olarak kabul ediyoruz.
İktidar cephesi değişikliğin tıkanan sistemde bir değişiklik olacağını, rejimle ilgili olmadığını ifade ediyor. Böyle bir yaklaşımda rejim değişikliğinden nasıl söz edilir?
Hafize Özmen: Eğer sistem tıkanıklığı olsaydı 14 yıldır merkezi hükümet ve yerel yönetimlerde aynı iktidar nasıl varlığını korurdu? 14 yıldır aynı iktidar başımızda. Sistem tıkalı diye farklı iktidarlar iş başına gelirdi. Farklı hükümetler kurulurdu. 14 yıl boyunca aynı kişinin etrafından aynı hükümetler devam ediyor. O yüzden sistemde tıkanıklık olduğu düşüncesinde değiliz. Ama anayasa da giderilmesi gereken eksiklikler var mı? Var. Bu eksikliklerin giderilmesi için mutlaka anayasa değişikliğine ihtiyaç var. Fakat bu anayasa değişikliğinin zamanı şu anda değil. Ülkenin içinde bulunduğu terör olayları, ekonomik krizler, işsizlik gibi birçok sorun varken sistem değişikliği adı altında rejim değişikliğine kesinlikle gerek yok. Kaldı ki anayasa değişikliği de alel acele yapılacak bir çalışma kesinlikle değildir.
Vatan bekası için kaybedilecek vakit olmadığı gerekçesiyle sistem değişikliğine ihtiyaç duyulduğu düşüncesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hafize Özmen: Vatan bekası zaten onların elinde. 14 yıldan beri aynı hükümet, aynı sistem görevini yürütüyor. Vatandaş “Ne istediler de vermedik?” diye soruyor. Aynı zamanda ne istediler de yapamadılar, hangi kanunları istediler de çıkartamadılar sorularını da soruyorlar. Sürekli sahadayız neden hayır denilmesi gerektiğini insanımıza anlatmaya çabalıyoruz. Her sosyo-ekonomik-kültürel gruptan insanımıza hayır tercihinin önemi konusunda bilgilendirme yapıyoruz.
Saha çalışmalarınızda gözlemleriniz neler?
Hafize Özmen: Halk, insanlarımız o kadar tedirginler ki anlatmak mümkün değil. Dedikleri; “Biz yıllarca AK Partiye oy verdik. Ama şu anda çok tedirginiz. Nedir bu, biz hiçbir şey anlamıyoruz. Bu değişikliğin sebebi nedir? Her istediği şeyi yapabiliyorlar. Bu değişikliği anlamıyoruz. Başımıza neler gelecek?” diyorlar. Halkta bir tedirginlik var. AKP’ye oy veren vatandaşlar bile anlattığımız şeyler karşısında rejim değişikliğiyle tek adamlık dönemi kaygısını yaşıyor. Kimileri de “Böyle bir şey olmaz. Olabilir mi böyle bir şey. Zaten şu anda tek başına yönetiyorlar. İstediği her kanunu çıkarabiliyorlar. Daha ne istiyorlar” diye tepkiler aldık.
Anayasa değişikliğine olumlu ve olumsuz tepkilere oransal bakarsak neler anlatırsınız?
Hafize Özmen: Şöyle bir oranlama verebilirim, konuştuğumuz on kişiden 6’sı inanın kesinlikle hayır diyor. Dört kişiden 3’ü evet derken bir tanesi kararsız kalıyor. Kararsızlar konuyu bilmediklerini söyleyip “Beni aydınlatır mısınız” diyor.
Peki, net ve emin bir tercih kullanma noktasında 18 maddenin neleri içerdiğine toplumun geneli sizce hâkim mi? Bilindiği üzere CHP Lideri Kılıçdaroğlu bu konuda eleştiriliyor.
Hafize Özmen: Biz sözü edilen anayasa değişikliğini inceledikten sonra sahaya indik. Sayın Genel Başkanımıza yönelik eleştirilere karşı Milletvekilimiz ve İl Başkanımız çok güzel cevap verdi. O nedenle bu konuya girecek değilim. Ayrıca Sayın Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcıları gerekli cevapları verdi. Akla mantığa aykırı. Bir partinin genel başkanı karşı tez ürettiği bir konuyu okumaz mı? Aksi halde neyin savunmasını yapacak? Hiçbirimiz sahaya boş kafalarla çıkmadık. Okuduk, inceledik, üzerinde düşündük. Halkımıza nasıl anlatmamız gerektiğini öğrendikten sonra sahaya indik. Okuyup incelediğimiz için karşısındayız. Bilindiği üzere AKP’nin sloganı “Onlar hayır dediği için biz evet diyoruz” bunun mantığı yok. Çünkü sözün başında da ifade ettim, bu siyasi bir rekabet, genel seçim değil. Bu vatan, memleket meselesidir.
Hayır, tercihini savunanların HDP-PKK ve FETÖ cephesinde değerlendirilmesini siz nasıl yorumluyorsunuz?
Hafize Özmen: CHP olarak neyi yakıştırırlarsa yakıştırsınlar biz her zaman teröre karşıyız. Kaldı ki PKK, HDP ve FETÖ ile yan yana olanların kimler olduğunu bu halk çok iyi biliyor. CHP’nin bunların hiçbiriyle bir bağlantısı yok. Biz baştan beri terörün her türlüsüne dolayısıyla FETÖ’ye de karşı olan insanlarız. Zamanında CHP tüm uyarılarına rağmen hepsi de el ele, kol kolalardı. O yüzden onların bu hususta ne dediklerinin önemi yok. Türkiye Cumhuriyeti ne demek? İçerisinde ki bütün insanları kapsayan bir halk topluluğu demektir. Bizi ayrıştırıyorlar.
Ayrıştırmadan söz ettiğiniz bu nasıl yapılıyor?
Hafize Özmen: Bir ev ziyaretimizde vatandaş AKP taraftarıydı. Her gittiğimiz yerde siyasi bir kimliğimiz olmakla birlikte ziyaretimizi siyaseten yapmadığımızı, parti düşüncesi ile hareket etmediğimiz mesajın veriyoruz. Buna rağmen vatandaşın söylediği tek şey, “Siz zamanında şöyle yaptınız. Siz zamanında bunu yaptınız” oysa geçmişin değerlendirilmesi siyasi bir yarıştan çok anayasa değişikliğine evet ya da hayır denildiğinde nelerin olacağı esas. Bu düşünce ve duygu durumundan kurtulup objektif değerlendirme yapmak zorundayız. Bu vesile ile bunu paylaşmak istiyorum. Bu işin sizi bizi yok. Biz hepimiziz. Biz hepimizin istifade edeceği aydınlık güzel günleri getirecek iyi bir yönetim şeklinden yanayız. İşte o nedenledir ki babamız dahi olsa tek adamlığı getirecek olan bu anayasa değişikliğine hayır diyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti