Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakanlık projesi ilk kez Afyon’da uygulanacak

Bakanlık projesi ilk  kez Afyon’da uygulanacak

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, patateste fungal hastalığının önemli problem olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TAGEM aracılığıyla bu problemi çözmek için bir proje hazırlandığını belirterek, “Proje ilk kez Afyonkarahisar’da uygulanacak” dedi

 

Lezzetin şehri Afyonkarahisar’ın meşhur yöresel lezzeti patateste hasat işlemi sürüyor. Bu kapsamda Şuhut ilçesinde bulunan patates tarlasında “Şuhut Patates Hasadı Tarla Günü” etkinliği yapıldı. Etkinliğe Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Şuhut Kaymakamı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Recep Bozkurt, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, patates üreticisi çiftçiler ve hasat işlemi yapan işçiler katıldı.
“5 BİN METREKARE ALANDA EKİM YAPILDI”
Etkinlik kapsamında öncelikle Ziraat Mühendisi Cumali Akgül konuştu. Akgül, “Şuhut Kaymakamlığına ait 5 bin metrekare alanda Agria cinsi patates ekimi yapılmıştır. 1 Mayıs tarihinde 5 bin metrekare alanda başladığımız ekim işleminde bin 500 ton patates tohumu kullandık. Dekar başına 5 ton patates hasadı bekliyoruz.” dedi.
“PATATESE YÖNELİK PROJE İLK KEZ AFYON’DA UYGULANACAK”
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ise Afyonkarahisar’ın Türkiye genelinde patates üretiminde 3. sırada yer aldığını belirterek, “Afyonkarahisar’da 107 bin dekar ekim alanımız mevcut. 2019 yılında bu rakam 140 bin dekara ulaştı. 2018 yılında 465 bin ton patates üretimi yaptık. Bu rakamın yaklaşık 4’te 1’ini Şuhut ilçesinden elde ettik. Patates, bölgemiz için önemli bir üründür. Bakanlığımız patatese İyi Tarım Uygulamaları ile destekler veriyor. Geçen yıl toplamda 69 çiftçiye yaklaşık 140.000 lira destekleme verilmiştir. Bakanlığımızın TAGEM aracılığıyla patatese yönelik uyguladığı bir proje var. Bu proje ilk kez Afyon’da uygulanacak. Patateste fungal hastalıklar önemli bir problem. Bu problemi çözmek için bir proje hazırlandı. Bu proje ilk kez Afyonkarahisar’da ve Şuhut ilçesinde uygulanacak.” diye konuştu.
“PATATES ÇALIŞTAYI PLANLANIYOR”
Kaymakam Nurullah Kaya ise konuşmasında Şuhut ilçesinin tam bir tarım şehri olduğunu dile getirerek, patatesteki marka değerini arttırabilmek için Kaymakamlık öncülüğünde Patates Çalıştayıdüzenlenmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
“MARKA DEĞERİMİZİ KORUMALI VE KALICI HALE GETİRMELİYİZ”
Tarla günü etkinliğinde son olarak konuşan ve Afyon patatesinin marka değerini her geçen gün arttırdığını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, “Tarla günleri demek, tarlada ürünün sonlandığı, tohumun ürün haline geldiği ve o ürünün hasadının yapıldığı gün demektir. Bu gün çiftçi için büyük bir mutluluk günüdür. Çiftçilerimiz bütün bir yılın emeğini o gün görecektir. Emeğinin karşılığını da o gün alacaktır aslında. Tarla günü etkinliği ilimiz açısından da önemli. Çünkü biz ilimizi tanımlarken lezzetin de merkezi diyoruz. Bunu da hak edecek övgüye il olarak sahibiz. Birçok alanda Türkiye’de en çok üretim yapan iller arasındayız. Hasadını yaptığımız patates alanında da Türkiye genelinde 3. sırada yer alıyoruz. Son yıllarda ülkemizin çeşitli yerlerinde üretimi yapılan patateslerde çıkan bazı sıkıntılar gündemdedir. Afyon Patatesi marka değerini üste çıkarmış durumda. Bize düşen bu değeri daha fazla arttırmak ve marka haline geldikten sonra da bunun kalitesini düşürmeyecek şekilde kontrol sistemini de kurarak bunu daha kalıcı hale getirmektir.” şeklinde konuştu.
PATATES HASADI YAPTI
Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri patates tarlasında hasad yapan işçilerle bir araya gelerek hasat işlemine ortak oldu. Meşhur Afyon Patatesinin nasıl hasat edildiğini inceleyen ve bilgiler alan Vali Tutulmaz, traktöre binerek patates hasadı yaptı. Hasadı yapılan patatesleri de inceleyen Vali Tutulmaz işçi kadınlarla da günün anısına fotoğraf çektirdi.