Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BAKARA SURESİNE GÖRE MÜNAFIKLARIN ÖZELLİKLERİ

Kur’an-ı kerimde Fatiha suresinden sonra gelen Bakara suresinde mü’minlerde ve müttakilerde bulunması gereken özelliklere yer verildikten sonra kâfirlerin ve münafıkların özellikleri sıralanmaya başlanmıştır. (Bknz. Bkara 2: 8-20) Ayrıca yüce kitabımızda 63. Sırada yer alan surenin adı da münâfıkun suresidir ve bu surede münafıkların özellikleri anlatılmaktadır.
Kur’an-ı Kerim’de Münafıklar; “İnsanlardan, inanmadıkları halde, “Allah’a ve ahiret gününe inandık” diyenler vardır.” (Bakara 2: 8) şeklinde tarif edilmişlerdir.
Münafık; kendini mümin göstermek suretiyle sözde imanlı olduğunu iddia eden fakat Allah’a, Peygamberine ve müminlere karşı düşmanlığını gizleyen kimsedir. Bu husus Kur’ân’da şöyle açıklanmaktadır:
“İnsanlardan öyleleri vardır ki, (onun) dünya hayatına dair (aldatan yıldızlı) sözü, senin hoşuna gider ve (hatta bunlar), sözlerinin özlerine uyduğu konusunda da Allah’ı şahit tutar. Hâlbuki gerçekte o, (İslâm’ın ve Müslümanların) en azılı düşmanıdır.” (Bakara 2: 204)
“Onları gördüğün zaman, cisimleri (kalıp ve kıyafetleri) hoşuna gider. Eğer (dünyalık söz) söylerlerse, sözlerini dinler (yaldızlı vaadlere kanar)sın. (Ama) sanki onlar (elbise giydirilip) yaslanan keresteler gibidir. Her (İslâm’a ait bir toplantı ve) seslenişi, (korkularından) kendi aleyhlerinde sanırlar, (İslâm’a ve müslümanlara) asıl düşman onlardır. Onlardan sakın(ın). Allah kahretsin onları! Nasıl da (hakikatten aldatılıp) döndürülüyorlar.” (Münâfıkûn 63: 4)
“Ey Peygamber! Kalpten inanmadıkları halde ağızlarıyla ‘inandık’ diyen (münafıklar) ile Yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin…” (Maide, 5: 41)
Kur’an-ı Kerim’de münafıkların özellikleri çok detaylı bir şekilde anlatılır. Bu anlatımlar isim zikredilmeksizin yapılır. Fakat ayetlerin nüzul/iniş sebepleri incelendiğinde Kur’an’ın indirildiği dönemde Müslümanlarla iç içe yaşayan münafıklardan söz edildiği anlaşılır. Ayrıca Kur’an’da münafıkların özelliklerinin anlatıldığı “Münafıkun” adlı bir sure vardır.
Cuma suresinde müminlerden bahsedilmiş olup bu surede de onların tam zıddı olan münafıklardan bahsedilmektedir. Bu sebepledir ki Taberani’nin Evsafında. Ebu Hureyre’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (sav) cumada Cuma suresini okur, müminleri teşvik eder, Münafikun suresini okur münafıkları sıkıştırırdı.
Diğer taraftan Cuma suresi Rasulullah’ın (sav) peygamberliğini hem kalpleriyle hem dilleriyle yalanlayanlardan bahsetmiştir ki bunlar Yahudilerdir, bu surede de onu diliyle tasdik ettiği halde kalbiyle yalanlayanlardan bahsedilmektedir ki bunlar da münafıklardır. (Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 14/465.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti