Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baro’dan salgına özel öneriler

Baro’dan salgına özel öneriler

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle duran adalet hizmetleri ve ekonomik olarak zor günler geçiren avukatlar için yeni önerilerde bulundu

 

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’ndan, koronavirüs salgını nedeniyle duran adalet hizmetleri ve ekonomik olarak zor günler yaşayan avukatlara öneriler içeren bir açıklama yapıldı.
“UYAP ÜZERİNDEN FİİLİ HACİZ VE
SATIŞ DIŞI İŞLEMLER YAPILMALI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayında “Adliyelerdeki dava, icra, şikâyet, itiraz bildirim süreleriyle ilgili ertelemenin 30 Nisan’da dolan tarihini 15 Haziran’a kadar uzatıyoruz.” ifadelerine değinilen açıklamada, “Koro-navirüsü salgınıyla ilgili alınan tedbirleri canı yürekten destekliyoruz. Hiçbir şey insan sağılığından ve hayatından önemli değildir. Bu meyanda, alınan tedbirlere birebir uyacak ve uyulmasını da teşvik edeceğiz. Sosyal mesafenin ve tecridin korunması kapsamında, adliyelerdeki yığılma ve kalabalıklaşmanın önün geçmek üzere başvuru, itiraz ve şikâyetlere ilişkin sürelerin uzatılması olumludur, gereklidir. Ayrıca, icra takiplerinin durma süresinin uzatılması; keşif ve duruşmaların da ertelenmesi gündeme gelir ise, icra takibi ve işlemlerinde icra dairelerine gelmeden, UYAP üzerinden yapılabilecek her türlü işlem serbest olmalı veya başka bir deyişle fiili haciz ve satış işlemleri dışındaki işlemler yapılabilmelidir. Böylece alacaklı aleyhine haksız mal kaçırma eylemlerine mani olunacak ve ileride açılacak on binlerce tasarrufun iptali davasının önü alınarak yargı muhtemel bir iş yığılmasından kurtarılacaktır. Bu kapsamda, UYAP üzerinde avukatların yapabileceği işlem ve sorgulamalara dair kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Örneğin kaydi hacizlerin avukatlarca yapılabilmesi mümkün hale gelebilir.” denildi.
“BU YILA ÖZGÜ ADLİ TATİL 1 MAYIS
15 HAZİRAN TARİHLERİNE ALINABİLİR”
Sürelerle ve duruşmalarla ilgili erteleme ve icra takiplerinin durdurulması ile yargının adeta durduğu ifade edilen açıklamada, “Hâlbuki her türlü tedbir ve kısıtlamaya rağmen hayat devam etmekte ve ihtilaflar bitmemektedir. Şubat’ın sonundan başlayarak günümüze kadar devam eden ve bir müddet daha devam edeceği anlaşılan yargıdaki ertelemelerin ardından bir de Adli Tatil’in başlayacak olması kaygı vericidir. Bu endişenin ortadan kaldırılması ve adli tatilin ayrıca bir durmaya yol açmaması için, bu seneye mahsus olmak üzere, adli tatilde tüm hâkim ve savcıların izinleri kaldırılmalı, tayinler durdurulmalıdır. Sosyal medyada bir kısım hâkim ve savcılarımızın adli tatilin olması istedikleri ve yıllık izinlerini kullanmak talebinde olduklarını belirtmelerini isabetsiz buluyoruz. Başta sağlık çalışanları olmak üzere bazı meslek gruplarının fedakârca çalışmalarıyla temayüz ettiği bu dönemde, yargı mensuplarının fedakârlığa yanaşmaması kabul edilemez. Duruşmaların daha şimdiden Eylül ayının sonuna atılmasının sebebi hâkimlerimizdeki Adli Tatil beklentisi olabilir. İvedi biçimde adli tatile ilişkin tedbirle açıklanmazsa, zaten adli tatil boş ve durağan geçecektir. Adli Tatilin iptali, kaldırılması gibi bir düzenlemeye gerek yoktur. Zira bu durumda korona salgını nedeni ile uzayan sürelerle karmaşıklaşan usulî işlemlerin iyiden içinden çıkılmaz hale gelmesi söz konusu olacaktır. Alternatif olarak; 15 Haziran’dan sonra adli tatil ve çıkarılacak kararname ile tayinlerden dolayı işlemlerin tekrar aksamaması için bu yıla özgü olarak adli tatil 1 Mayıs ila 15 Haziran tarihleri arasına alınabilir ve adli tatildeki işlemler şimdiki sistemle yürütülebilir. İkinci olarak hâkim ve savcı tayin kararnamesi bu aşamada çıkarılarak yer değişmelerin bu boşlukta yapılması sağlanmış olur.” denildi.
“AVUKATLAR EKONOMİK
DESTEK BEKLİYOR”
En azından bu seneye mahsus olmak üzere stajyer avukatlara belirli bir ücretin devlet tarafından ödenebileceği önerilen açıklamada, “Beş yıla kadar kıdemi bulunan bağımsız çalışan avukatlara, en az 6 ay süreyle asgari geçim ücreti, kira ve varsa personel giderleri ödenmelidir. Salgın nedeniyle iş sözleşmesi sona eren, işsizlik ödeneği kriterlerini taşımayan işçi avukatlara ve stajının ikinci 6 aylık dönemindeki stajyer avukatlara en az 6 ay süreyle asgari geçim ücreti ödemesi yapılmalıdır. Zor durumda bulunan tüm avukatlara 1 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi verilmelidir. Bu süreçte bankaların 3 ayı geri ödemesiz, düşük faizli kredi verecekleri açıklanmış ise de, bankaların güçlük çıkarttıkları ve kredi vermemek için direndikleri görülmektedir. Bu direncin aşmanın yolu TBB nezdinde, Esnaf Kefalet Kooperatifi benzeri bir birim oluşturarak (Avukat Kefalet Kooperatifi) Halk Bankası adına düşük faizli, bir müddet ödemesiz, uzun vadeli kredi verme imkânı sağlanabilir. Teminat bizzat kurumun kendisi ve müteselsil kefiller olduğu için ayrıca ipotek vs de istenmeyen bu sistemin daha esnek olduğu, bankaların kredi vermeyeceği kişilere de destek sağlayabileceği düşünülerek bu sistem bir an önce kurulmalıdır. Bu uygulamada kooperatif, ortağı olan avukata sadece bankaya karşı kefalet vermektedir. Avukatlara kullandırılan kredilerin faizleri ile ticari kredi faizleri arasındaki fark devlet tarafından karşılanacaktır. Ortaklık şartları; Fiilen avukat olmak, Baro siciline kayıtlı bulunmak, iş veya ikamet yeri kooperatifin-baronun çalışma bölgesi içinde bulunmak, aynı zamanda başka bir Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmamak olmalıdır. Avukatların ve avukat ortaklıklarının banka, SGK, vergi borçlarının tahsilinin en az 1 yıl süreyle durdurulmasına yönelik yasal ve idari tedbirlerin alınması için ilgili Bakanlıklar ve TBMM nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır. Saygılarımızla bilgilerinize arz eder, salgın musibetinin olabilecek en az zararla atlatılabilmesi için ilgi ve desteğinizi bekleriz.” denildi.