Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Çoban’dan Bakan Eroğlu’na brifing

Başkan Çoban’dan Bakan Eroğlu’na brifing
Başkan Çoban'dan Bakan Eroğlu'na brifing

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na görevinde geride bıraktığı üç yılda yaptığı çalışmalarla ilgili brifing verdi

Belediye’yi hangi şartlarda devraldığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Başkan Burhanettin Çoban; “Sayın Hayrettin Barut tarafından Abdullah Kaptan Bey’e teslim edilirken belediyemizin kasasında 15 bin lira para varmış. İller Bankası hariç, piyasaya, müteahhitlere ve personele olan borç miktarı ise 4,5 milyon lira borçla teslim edilmiş. 2009 yılında biz görevi devraldığımızda ise Belediye’nin İller Bankası’na 45 milyon TL, piyasaya da 2,5 milyon lira borç vardı. Belediye’nin kasasında ise 350 bin lira para vardı” dedi.
“KASAMIZDA 5,5 MİLYON TL PARA VAR”
Göreve gelir gelmez Belediye’nin piyasaya olan borçlarını ödediklerini belirten Başkan Çoban, Belediye’nin 1 Nisan 2012 tarihi itibariyle piyasaya, müteahhitlere ve personele bir kuruş borcunun olmadığını söyledi. Geçmişte yapılan yatırımlar için İller Bankası’ndan alınan borçlar için de üç yıl içerisinde 22 milyon TL ödeme yaptıklarını kaydeden Başkan Çoban, “Şu an 35 milyon lira borcumuz var. Borcumuz üç yılda 10 milyon lira azaldı, çünkü İller Bankası’na ödediğimiz 22 milyon TL’nin 12 milyon TL’si faize kesildi” diye konuştu. Başkan Çoban, tüm borç ödemeleri ve yapılan birçok yatırıma karşılık, bugün belediyenin kasasında 5,5 milyon TL paranın olduğunu sözlerine ekledi.
“YATIRIMDA TÜM ZAMANLARIN
REKORUNU KIRDIK”
Görevinde, geride bıraktığı üç yılda yapılan hizmetleri rakamsal olarak açıklayan Başkan Çoban, “2004’te 2 milyon, 2005’te 5 milyon, 2006’da 10 milyon, 2008’de 18 milyon lira yatırım yapılmış. Biz ise 2009’da hiç borçlanmadan 11 milyon lira yatırım yaptık. 2010’da 26 milyon lira yatırım yaparak tüm zamanların rekorunu kırdık. 2011’de ise hiçbir özel bankaya veya İller Bankası’na borçlanmadan, tamamen kendi kaynaklarımızla 57 milyon lira yatırım yaptık. Ayrıca, 2008 yılında 52 milyon lira olan gelirlerimizi, 2011 yılında 110 milyon liraya çıkarttık” diye konuştu. Afyonkarahisar belediyeleri içerisinde ilk defa memurları ile toplu sözleşme yapan bir belediye olduklarını belirten Başkan Çoban, memurlara; kırtasiye, okul yardımı ve bayram ikramiyesi ile birlikte ortama 180 lira ek ödeme yaptıklarını kaydetti.
“TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL ASFALT
ÜRETİM TESİSİNİ KURDUK”
Asfalt ve parke çalışmalarıyla ilgili uzun bir sunum yapan Başkan Burhanettin Çoban, ilk olarak Organize Sanayi Bölgesi’ne kurdukları Asfalt Üretim Tesisi hakkında bilgi verdi. Kurulan tesisin, Türkiye’nin en güzel asfalt üretim tesislerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Çoban, “Saatte 60 ton asfalt üretebilen ve fuel oil ile çalışan şehre 13 kilometre uzaklıktaki eski asfalt şantiyesinin yerine, Organize Sanayi Bölgesi’ne saatte 200 ton asfalt üretebilen, doğalgazla çalışan Türkiye’nin en güzel asfalt tesislerinden birini kurduk. 4,5 milyon liraya mâl olan bu tesisi, Organize Sanayi Bölgesi’ne kurmamızdan dolayı elektriği yüzde 27 daha tasarruflu kullanıyoruz. Şantiyemizin şehir merkezine yakınlığı nedeniyle de nakliyeden de ciddi oranda tasarruf elde ediyoruz” dedi.
“HEM KENDİNİ AMORTİ EDECEK
HEM DE BİZİ KÂRA GEÇİRECEK”
Yeni kurulan tesiste bu yıl, 150 bin ton asfalt üretip sermeyi planladıklarını kaydeden Başkan Burhanettin Çoban; eski şantiyemizde bir ton asfalt 135 liraya mâl oluyordu. Yeni tesisimizde ise bir ton asfaltı 85 liraya mâl ediyoruz. Yani eski tesiste 20 milyon TL’ye mâl olan 150 bin ton asfaltı, yeni tesisimizde 13 milyon TL’ye mâl edeceğiz. Arada 7,5 milyon lira gibi ciddi bir tasarrufumuz söz konusu. Gördüğünüz gibi, 4,5 milyon liraya mal olan asfalt tesisimiz, sağladığı tasarruflarla kendisini bir yılda amorti ettiği gibi bizi de 3 milyon lira ekstra kâra geçirecek” diye konuştu.
“ÜRETTİĞİMİZ ASFALT
KONUSUNDA ÇOK İDDİALIYIZ”
Afyonkarahisar Belediyesi olarak, asfalt üretimi konusunda Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) başvuruda bulunduklarını açıklayan Başkan Burhanettin Çoban; “Asfalt Üretim Tesisi içerisine çok modern bir laboratuar kurarak, TSE’ye başvurduk. Başvuru sırasında bize, ‘İstanbul Büyükşehir belediyesi hariç, ilk defa bir il belediyesi TSE’ye başvurma gücünü kendisinde gördü’ denildi. Bu da tesisimiz ve ürettiğimiz asfalt konusunda ne kadar çok iddialı olduğumuzun göstergesidir” ifadeleri kullandı. Kentte asfalt serilen yolları görselleri ile anlatan Başkan Burhanettin Çoban, asfalt serim tekniklerini hassasiyetle yaptıklarını anlattı.
“BİR YILDA, 70 YILDA YAPILANIN
3 KATINI YAPTIK”
Altyapı ve üst yapı çalışmalarıyla ilgili de uzun soluklu bir sunum yapan Başkan Burhanettin Çoban, slayt gösterisiyle desteklediği sunumunda, alt ve üstyapısı tamamlanan mahalleleri fotoğraflarıyla gösterdi. 2008 yılı sonuna kadar, ilimizdeki kaldırım ve beton parke miktarının 13 bin metrekare olduğunu söyleyen Başkan Çoban, “Biz 2009 yılında, 36 bin metrekare kaldırım ve beton parke yaparak, bir yılda 70 yılda yapılanın 3 katını yaptık. 2010 yılında 250 bin metrekare, 2011 yılında ise yine kendi rekorumuzu kırarak 470 bin metrekare yol ve kaldırım yaptık. Üç yılda toplam 756 bin metrekare yol ve kaldırım yaptık. 13 bin metrekare nerede, 756 bin metrekare nerede. Bunu vatandaşımız da görüyor” dedi. Şu ana kadar 29 mahallenin alt ve üst yapısının tamamını bitirdiklerini ifade eden Başkan Çoban, 14 mahallenin de önemli bir kısmını tamamladıklarını söyledi.
“HIDIRLIK YOLU’NU
TAMAMLAMAK BİZE NASİP OLDU”
İlimizin tarihi dokusunu ön plana çıkarmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Çoban, Ulu Camii etrafında yaptıkları meydan düzenlemesiyle bölgenin cazibesini daha da arttırmayı hedeflediklerini kaydetti. Kurtuluş Caddesi’ne alternatif yol olarak yapılan Hıdırlık Yolu’nun tamamlandığını da aktaran Başkan Çoban, “Hıdırlık yolu yıllardır konuşulur; ancak icraat olmazdı. Bizim icraata döktüğümüz bu yol, sanat yapıları ve yürüyüş yolları ile insanlarımızın hem seyir amaçlı, hem gezi amaçlı, hem de ulaşım amaçlı olarak kullanacakları bir yol haline geldi” dedi. İlimizde 500 kilometreye yakın yol olduğunu dile getiren Başkan Çoban, göreve geldiklerinde, Adnan Menderes Bulvarı hariç dayanıklı bir yolun olmadığını belirterek, bu yıl 500 kilometre yolun yüzde 60’ını tamamlayacağız” dedi.
“NÜFUSUMUZ ARTTIĞI HALDE
KAYIP KAÇAĞIMIZ AZALIYOR”
Yeraltı çalışmalarından da bahseden Başkan Çoban, sadece 2011 yılında yeraltına 4,5 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi. Altyapı ve üstyapıda başlattıkları seferberliğe bağlı olarak, mahallelerin içme suyu hatlarını yenilediklerini kaydeden Başkan Burhanettin Çoban, “Yıllık yaklaşık 15 milyon m3 su üretimimiz var. Tahakkukumuz 6 milyon m3 civarında. Yani 9 milyon m3 civarında kayıp kaçağımız söz konusu. İçme suyu hatlarını yenileme çalışmalarından dolayı abonemiz ve nüfusumuz arttığı halde kayıp kaçağımız yıllara göre azalıyor” diye konuştu.
“ÖZEL SEKTÖR HANTAL
VE YAVAŞ ÇALIŞIYOR”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin Milli Birlik Caddesi’nde yapacağı çalışma için doğalgaz firmasını beklediklerini açıklayan Başkan Çoban, “Doğalgaz firması, hala daha 2012 yılı için Afyonkarahisar merkezde ve ilçelerde nereye ne yapacağı planlamadı. ‘Özel Sektör hızlıdır, çabuk karar alır’ derler, fakat devletten ve belediyelerden çok daha hantal çalışıyorlar. Ne TEDAŞ’ın, ne de doğalgazın 2012 yılı programı belli değil. Aralık ayından bu tarafa yazışmalarımız ve telefon görüşmelerimiz devam etmesine rağmen, herhangi bir gelişme olmadı. Milli Birlik Caddesi’ne yapacağımız çalışma için Şubat ayında ihalemizi yaptık, müteahhit hazır. Ben yolu yapacağım doğalgaz girecek. Buna gönlümüz razı değil” ifadelerini kullandı. Başkan Çoban, önümüzdeki üç yıl içerisinde Afyonkarahisar’da yol ya da kaldırım gibi bir sorun bırakmak istemediklerini sözlerine ekledi.
“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLADIK”
Çocuklarımızın eğitimine çok büyük önem verdiklerini anlatan Başkan Burhanettin Çoban; dershaneye gitme imkanı olmayan yüzlerce öğrencinin Bilgi Evleri Projesi sayesinde dershane hizmeti aldığını ifade etti. Başkan Çoban konuşmasına şöyle devam etti; “Belediye karşısı, 2. Belediye Şehir Çarşısı ve Necip Fazıl Kısakürek Gençlik ve Kültür Merkezi’nde 1000’in üzerinde öğrenci eğitim alıyor. Bunun yanında Karşıyaka, Harbiş ve Olucak Mahalleleri’nde de Bilgi Evleri oluşturduk. İhalesini yaptığımız Kanlıca Mahallesi’ne ve Uydukent’te inşaatına başlanan iş merkezinde de yeni Bilgi Evleri oluşturacağız” dedi.
“TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIK”
Kentin tarihine de sahip çıktıklarını belirten Başkan Çoban, bunun en güzel örneğinin Taş Medrese olduğunu söyledi. 1.2 milyon TL’ye restore edilen Taş Medrese’nin Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde bir ilk olduğunu vurgulayan Başkan Çoban, tarihi medreseyi bir kültür sanat merkezi yapacaklarını söyledi. Ambaryolu’na 440 araçlık otopark yaparak geçen yıl hizmete açtıklarını dile getiren Başkan Çoban, 1.8 milyon liraya mâl olacak Yoncaaltı İş Merkezi ve Otoparkı’nın da bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti.
“YATIRIMLARIMIZIN KAYNAĞI
AKILLI POLİTİKALAR”
Akıllı politikalar üreterek, Afyonkarahisar’da önemli yatırımlara imza attıklarını söyleyen Başkan Çoban, “Halkımız bana, “56 milyon lira yatırım yaptın Sayın Başkan, bunu nasıl sağlıyorsun’ diye soruyorlar. Bu sorunun tek cevabı gelir getiren akıllı politikalardır. Örneğin, Park Hastanesi’nin orada 70 bin liraya 3 tane eczane yeri yaptık, 3.3 milyon liraya sattık. Bir koyduk 30 aldık. Yeni hastanemizin karşısına 900 bin lira harcayarak iş merkezi ve eczane yerleri yapıp, 14 milyon TL’ye sattık. 1 koyduk, 14 aldık. Uydukent’te yine şimdi bir iş merkezi inşaatına başladık. 6 milyon liraya mâl olacak. Burada, belediye irtibat bürosu, market, dükkanlar, muhtar evi, kadın sığınma evi olacak. Çeşitli derneklerimize buradan yer vereceğiz. Ayrıca Bilgi Evi, kafeterya, restoranlar ve düğün salonunun da olacağı bu iş merkezimiz, Uydukent’e ayrı bir güzellik katacak” dedi.
“ARAÇ FİLOSU TAMAMEN YENİLENDİ”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin araç filosunu baştan başa yenilediklerini belirten Başkan Burhanettin Çoban; “Ekonomik ömrünü tamamlamış 48 adet makine ve aracımızı hurdaya verdik, yerine 81 tane araç, iş makinesi ve ekipman aldık. Geride bıraktığımız üç yıl içerisinde araç, gereç ve iş makinesine harcadığımız rakam, 9 milyon 200 bin lira” dedi. Kocatepe Asri Mezarlığı’ndaki kabirlerin büyük rağbet gördüğünü söyleyen Başkan Çoban, üç yılda mezar satışından 2.2 milyon TL gelir elde ettiklerini söyledi.
“REKREASYON İÇİN 12 MİLYON
LİRA HARCAYACAĞIZ”
Akarçay Rekreasyon Projesi için ihaleye çıktıklarını hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban rekreasyon projesi hakkında şunları söyledi: “Projemizde 4 tane çocuk oyun alanı, 4 tane spor mekanı, 2 tane mini basket sahası, 2 tane süs havuzu, mini golf sahası, satranç sahası, 1 tane doğal görünüm su sahası, tenis kordu, bisiklet turu, amfi tiyatro, piknik alanları ve kış bahçesi bulunuyor. Buradaki parkeler, Belediyemizin parke fabrikasından çıkan taşlarla donatılacak. Kadınlarımız bu mekanda çeşitli ürünlerini sergileyip, satabilecekler. Biz rekreasyon çalışmaları için 12 milyon lira harcıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu sayesinde Akarçay’ın ıslahını yapan Devlet Su İşleri de 38 milyon lira harcama yaptı” diye konuştu.
“HOBİ BAHÇELERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”
Göreve geldiğinde kişi başına düşen yeşil alan miktarının 17 metrekare olduğunu belirten Başkan Çoban “Şuan kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 29 metrekare. Üç yılda 2 milyon metrekare park, 20 bin metrekare refüj, 250 bin metrekare ağaçlandırma yaptık. Yine 3 yılda 77 tane parkı halkımızın hizmetine sunduk” dedi. Seçim vaatleri arasında bulunan Hobi Bahçeleri hakkında da bilgi veren Başkan Burhanettin Çoban; Fuar Alanı ve Devlet Parkı’nda hizmete sundukları 223 adet hobi bahçesinin müthiş bir memnuniyet uyandırdığını söyledi.
“85 AKÜLÜ ARAÇ DAHA DAĞITIMA HAZIR”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin kültürel faaliyetlerinden de söz eden Başkan Burhanettin Çoban, vatandaşların kültürel, sosyal, sanatsal ve spor gibi branşlarda rol almaları konusunda büyük çaba harcadıklarını kaydetti. Engelli bireylerin hizmetine sunmak için 85 adet akülü araç dağıttıklarını belirten Başkan Burhanettin Çoban, Hollanda’dan gelen 85 akülü aracın daha dağıtıma hazır olduğunu dile getirdi. Cumhuriyet Meydanı proje yarışmasının büyük ilgi gördüğünü belirten Başkan Burhanettin Çoban; “Cumhuriyet Meydanı projemiz, Valiliğimizin taşınması ile birlikte hayata geçirilecek” dedi.
“KENT BİLGİ SİSTEMİ’NDE
İLK ÜÇE GİRDİK”
Kent Bilgi Sistemi hakkında da bilgi veren Başkan Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin Türkiye’de bu sistemi kendi imkânları ile yapan üç belediye arasında yer aldığını ifade etti. İlimizin, Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde (MAKS) pilot bölge seçildiğini söyleyen Başkan Çoban, bu sistem sayesinde Afyonkarahisar’ın imar haritaları ve imar durumlarına kolaylıkla erişilebileceğini belirtti. Birçok belediyenin bu sistemi yüksek maliyetlerle tamamladığını ifade eden Başkan Çoban; Konya ve Kocaeli ile birlikte Afyonkarahisar Belediyesi’nin bu işi tek başına başardığını söyledi.
“BİNALARDAKİ KAYIP
KAÇAKLARI GÖREBİLECEĞİZ”
Başkan Çoban şöyle devam etti; “Tüm sokak ve dış kapı levhalarımızı kendimiz bastık ve montesini kendimiz yaptık. Bu çalışmalarımız kapsamında bin 629 tane sokağın ismi değiştirilerek, 469 tane yeni sokak oluşturuldu ve 2009 adet sokak ismi de güncellendi” dedi. Kent Bilgi Sistemi’nin yüzde 90-95 oranında tamamlandığını aktaran Başkan Çoban; “Artık Afyonkarahisar’da imar haritalarımız, imar durumlarımız gözüküyor. Ayrıca, biz de ne kadar kayıp kaçak var, Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi dahil hepsini görebiliyoruz. Çünkü biz Tapu ve Kadastro’ya direk bağlıyız. Bu programda kim beyanname vermiş veya vermemiş, dairesini, arsasını kim gizlemiş veya gizlememiş, hepsini görebileceğiz”
“SİT ALANINDA KENDİ ÜRETTİĞİMİZ
PARKELERİ KULLANACAĞIZ”
Başkan Burhanettin Çoban; Yüntaş tarafından kurulan Doğaltaş Mermer Fabrikası ve Dekoratif Parke ve Bordür Fabrikası hakkında da bilgi verdi. Doğaltaş Mermer Fabrikası’nda bazalt taşının kesilerek ebatlanacağını ifade eden Başkan Çoban, bu ebatlanan bazalt taşlarının sit alanı içinde kalan 17 mahallenin yol ve kaldırımlarında kullanacağını dile getirdi. Dekoratif parke ve bordür fabrikası hakkında da konuşan Başkan Çoban; “Bu fabrikamızda ise çeşitli renk ve desenlerde, yüksek beton kalitesinde parke üretimi yapacağız. Bu tesisi bizimle birlikte sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurdu” dedi.
“ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ
KENDİ GİDERLERİNİ KARŞILIYOR”
Çevre Hizmetleri Birliği’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Burhanettin Çoban, birliğin, geçen yıl ihalesini yapılan elektrik üretim tesisleriyle giderlerinin önemli bir kısmını kendisi karşılar hale geldiğini ifade etti. Başkan Çoban şöyle devam etti; “Elektrik üretim tesisinden saatte 2 megawatt gücünde bir elektrik üretimi bekleniyor. Bu ay içerisinde faaliyete geçecek bu tesisten de aylık 60 bin TL civarında gelir bekliyoruz. Bu giderleri de elektrik üreten firma üstlenmek zorunda olduğu için oradan da aylık 70 bin TL’lik tasarruf sağladık. Elektrikten aylık 130 bin lira kazanca geçmiş oluyoruz. Tesisimizde ambalaj atıkları ayrıştırılıyor. Şimdiye kadar ilimizde 15 bin ton ambalaj atığı toplandı. Tıbbi Atık Tesisimiz 2010 yılı başında hizmete girmişti. Şuanda Akşehir, Burdur, Uşak, Denizli, Manisa ve Antalya’nın tıbbi atıkları bize geliyor” dedi. Çevre Hizmetleri Birliği’ne Bakan Eroğlu aracılığı ile bugüne kadar 8 milyon lira nakdi yardım yapıldığına dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban; desteklerinden dolayı Bakan Eroğlu’na teşekkür etti.
BAKAN EROĞLU: “DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, gerek bakanlık gerekse hükümet kanalıyla Afyonkarahisar Belediyesi’nin çalışmalarına destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Kurumların yarış içerisinde olması gerektiğini belirten Bakan Eroğlu, “Her gelişimizde diğer kurumlardan da sunumları almaya devam edeceğiz. Afyonkarahisar’ın gelişimi için hükümet olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Halkımızın memnuniyeti bizim için çok önemli. Sayın Başkanımızı ve ekibini, yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ediyor, bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum” diye konuştu.
Belediye Meclis Salonu’ndan gerçekleşen brifing toplantısına, Orman ve Su Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Doç. Dr. Sait Açba, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, ilçe ve belde belediye başkanları ve Belediye Meclisi Üyeleri ile birlikte Belediye birim müdürleri katıldı. (Kocatepe)

Eroğlu’ndan balıksırtı hatırlatması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yollarla ilgili konuşma yaparken araya girdi ve “Sayın Başkanım yollar balıksırtı ve fizik-estetik kaidelerine uygun yapılıyor değil mi? Bu yapılmıyorsa ve ilgililer cezalandırılmıyorsa biz cezalandıralım” dedi.