Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BAŞKAN FETHİ YAŞAR’DAN SİYASET VE AFYON’A DAİR

Gurbette tutunmak zordur. İnsan memleketinde kendi eşi, dostu, akrabası, mekanı içerisinde bir şeyleri daha kolay başarabilir. Ama gurbette öyle mi?
Ankara’daki Afyonkarahisarlılar Derneği’ni ziyaretimizde “gurbetteki başarı”nın önemini bir kez daha anladık. Bunun yanı sıra gurbette “hemşehrilik” bilincinin ne kadar önemli olduğunun da farkına bir kez daha vardık.
1975 yılında Ankara’daki bir avuç Afyonkarahisarlı tarafından kurulup, bir çok değerli hemşehrimizin katkıları ile bugünlere ulaşan Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği’nin konuğu idik geçen hafta Ankara’da. Önce Ankara’nın gözde belediyelerinden Yenimahalle Belediyesi’nin Sandıklılı hemşehrimiz Fethi Yaşar’ın konuğu olduk. Başkan Yaşar, merhum ağabeyi ile 1960’lı yıllarda öğrenim için Ankara’ya gitmiş bir isim. Babası Sandıklı’da ticaretle meşgulken Yaşar kardeşler de Ankara’nın o zaman için yeni gelişim bölgelerinden birisi olan Yenimahalle’de ticarete atılırlar. Fethi Yaşar, o günleri bizlere anlatırken şu cümleler döküldü dilinden:
“Biz Afyonlu olmaktan her zaman onur duyduk. Büyükşehirlerde özellikle siyasetçiler doğdukları yeri gizleyeme çalışırlar ama biz gerine gerine söyledik Afyonluluğumuzu. Ne doğdumuz yeri unutanlardan, ne de doyduğumuz yere sahip çıkmayanlardan olduk. Ankara’ya geldiğimizde rahmetli Muzaffer Sayıoğlu bizi Ayhan Şahenk ile tanıştırdı ve bir tüp bayiliği aldık. 1965’den sonra ticarete başladık. Bugün 2 bine yakın çalışanımız var. Ülkenin bugün içinde bulunduğu ortamda iş-aş verebilmenin önemini bir kez daha anlıyoruz. 10 yıldır Belediye Başkanı olarak görev yapıyorum. Sokağa her çıkışımda Allah’a dua ediyorum, başımı öne eğdirmesin diye. Her düşünceye saygılıyız, sağ ya da sol bizim için fark etmiyor. Ben Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı toprakların çocuğuyum. Büyük Atatürk ve arkadaşları bu ülkeyi nasıl kurdularsa, onların gerekçeleri ne idiyse o gerekçelerle çalışıyorum. Onların bakış açısı ile benim bakış açım aynıdır. Dumlupınar’da 118 bin şehidimiz var, ama orada onları anmaya gittiğimizde oturacak, konaklayacak bir mekan yoktu. Yeni Mahalle Belediyesi olarak oy birliğiyle o tesisi Dumlupınar’a kazandırdık. Beş yıldızlı tesisin anahtarını Dumlupınar’ın MHP’li Belediye Başkanı arkadaşımıza teslim edeceğiz. Kocatepe’de bunun benzerini yapmayı düşündük, ama anahtarı kime teslim edeceğimizi bilemedik. İnşallah size teslim edelim. Bizim ihtiyacımız olan şey tek akıl değil, kolektif akıl. 400 milyonluk bir bütçeyle bir çok büyükşehir belediyesinin yapamadığı hizmetleri kollektif aklı kullanarak yapabildik. Amacımız halkımızı kucaklayabilmek ve ardımızda hoş bir sada bırakabilmektir. Başarımızı 2 sebebe bağlıyorum. İlki özel sektörden gelmemiz. Neyi nereden ve kimden alacağımızı iyi biliriz. İkincisi bölgemizi iyi tanımamız. Geceleri 720 bin, gündüzleri ise 1.5 milyona ulaşan bir nüfusa hizmet veriyoruz. Ankara’daki toplam ticaret % 41’i Yenimahalle’de dönüyor…”
Başkan Fethi Yaşar’a hemşehrilerimiz “Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için arkanızdayız” deseler de Başkan Yaşar, “Ben partim aday gösterirse Yenimahalle için bir kez daha aday olurum. Ama Büyükşehir’i düşünmüyorum. Orası başka bir şey. Benim bölgem Yenimahalle” diye yanıt verdi.
Sohbet arasında Afyonkarahisar adına da önemli tespitlerde bulundu Fethi Yaşar… Afyonkarahisar siyasetinin 1980 sonrasında çok büyük bir hata yaptığının altını çizen Fethi Yaşar şunları söyledi: “Maalesef 1980 sonrası siyasetçilerimiz bürokrasiye önem vermediler. Ankara bürokrasisinde Afyonkarahisarlı hemşehrilerimizin yeşermesine destek olunmadı. Sağ ya da sol partiler olsun hepsi için geçerli. Bugün bunun acısını çekiyoruz. Bir de geçmişte biz Sandıklı’da iken toplum 3 kesime büyük saygı duyardı. Öğretmen, hakim-savcı ve siyasetçi. Şimdi toplum bu 3 kesime saygısını yitirdi. Bunun sıkıntılarını da bugün hep birlikte yaşıyoruz…”

 

ANKARA’DAKİ
AFYONLULAR

 

Ankara’daki Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği aslında başlı başına bir yazı konusu. Oradan bahsedelim derken, Sayın Fethi Yaşar’ın sözlerinin önemine binaen konumuz buraya kaydı.
Yine de kısaca değinmek gerekirse eğer; her türlü siyasi düşünceden uzak, tamamen hemşehrilik bilinci doğrultusunda, Ankara’ya gelen memleketlilerine bir nebze olsun katkıda bulunabilmek için öğrencilerine destek, hastalarına çare bulabilmek, yol-iz bilmeyenlere yön verebilmek, “burada bir evimiz varmış” dedirtebilmek için canla-başla çalışan insanlar…  Dernek Başkanı Mehmet Ali Özerkan’a, dernek kurucuları ve halen yükün altında elini tutan İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve Ahmet Bodur büyüklerimize, dernek başkan Vekili İsmail Aydınkaş’a, Dernek Genel Sekreteri Necmettin Can’a, Dernek Saymanı İbrahim Aydoğdu’ya, Dernek Yönetim Kurulu üyesi Eren Özerkan’a hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyoruz.
Ayrıca geçmişten bugüne Ankara’daki Afyonkarahisar lobisinin gönüllü emektarları emekli albay Ahmet Bilginsoy’u, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak’ı, eski Milletvekili Müjdat Kayayerli’yi, Prof. Dr. Mustafa Özkan’ı ve iş adamı Şükrü Koçoğlu’nu bu teşekkürden beri tutmak haksızlık olur. İyi ki varsınız…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER