Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayraktar’ın Motorunu Kim Üretiyor?

Bayraktar motorunu kimin ürettiği merak edilen gündem konularından biri oldu.

Bayraktar motorunu kimin ürettiği

Adına şarkılar bestelenen, TV programları yapılan Bayraktar’lar için en önemli işbirliğinin Ukraynalı sanayi devi Motor Sich ile yapıldığı kamuoyuna duyurulmuştu.
TB2 TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN SİLAHLI İNSANSIZ HAVA ARACIDIR
Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’nın en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Zaporojiya Oblastı’nda üretilen Motor Sich, Türkiye’de ilk temsilciliğini Ankara’da açtı. Baykar Bayraktar (TB2) Taktik Blok 2,Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit yani 8.240 metre irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos’ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit 5.500 metre feet irtifada 4.040 kilometre yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. 17 Aralık 2015’te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde yüzde 100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.
DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞINDA TB2 ERMENİSTAN’A BÜYÜK ZARAR VERDİ
Baykar Savunma Ar-Ge ekibi tarafından askerî ve sivil havacılık standartlarına uygun olarak tasarlanan Baykar Bayraktar TB2’nin tüm alt yapısı Türkiye merkezli olarak üretilmiştir. Sistem ilk olarak 2014’te Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Pençe Operasyonları’nda, Suriye İç Savaşı’na müdahalesi süresince yaptığı askerî operasyonlarda ve İkinci Libya İç Savaşı’nda aktif olarak kullanıldı. Ayrıca Azerbaycan Hava Kuvvetleri tarafından 2020 Dağlık Karabağ Savaşı’nda da etkin rol oynadı. Bu operasyonda Azerbaycan Ordusu tarafından etkisiz hale getirilen 772 hedeften 535’i Bayraktar TB2’ler tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Dağlık Karabağ Savaşı’nda Bayraktar TB2’nin Ermenistan’a verdiği toplam hasar 1 milyar doları aşmıştır.Bayraktar TB2’nin kullanıldığı yoğun sayıda savaş ve operasyonlardaki uçuş saati toplamı 500.000’i geçmiştir. Böylelikle Bayraktar TB2 gökyüzünde en uzun süre görev yapan Türk yapımı İHA, SİHA, genel olarak hava aracı olmuştur.
BAYRAKTAR TB2 BİRÇOK ORDUNUN ENVANTERİNE KAYDEDİLDİ
Bayraktar TB2; Türk ordusunun yanı sıra Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Katar Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Fas Silahlı Kuvvetleri ve Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri envanterine dâhil edildi. Mayıs 2021’de ise Polonya Türkiye’den 24 adet Bayraktar TB2 satın alacağını açıkladı. Ekim 2022’de siparişin ilk partisinin ulaşması ile ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülke Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satın almış oldu. Ağustos 2021’de Irak ile, Ocak 2022’de ise Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile bilinmeyen sayıda TB2’nin satışı için anlaşma sağlandığı açıklandı.