Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Belediye kentsel dönüşümde hakem rolünde”

“Belediye kentsel dönüşümde hakem rolünde”

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Mısri Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinde “kesinlikle ve kesinlikle mağduriyet yaşanmayacağını söyleyerek, “Bu projede Afyonkarahisar Belediyesi aslında bir hakem rolündedir. Bir sekreterya rolünü
üstlenmiştir. Bakanlığın yaptığı çalışmanın bir şekilde halk ayağıyız” dedi

 

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Mısri Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinin akıbeti hakkında meclis üyelerine detaylı bilgi verdi.
ÖNER DETAYLI BİLGİLENDİRME YAPTI
Mısri Mahallesi’nde bakanlığın bölgeyi birinci ve ikinci etap olarak ikiye ayırdığını anlatan Öner, “Birinci etapta yaklaşık 67 bin metrekarelik bir etabımız var. Tahmini 52 bin metrekarelik kısmı hak edişte esas tutulacak metrekaredir. Geriye kalan kısımları tescilli tabiat varlıkları, camilerin olduğu kısımlardır. Yaklaşık 52 bin metrekarelik yer burada mülkiyet sahiplerinindir. Toplamda 458 parselimiz var. Bu parsellerden 18 adedi kat mülkiyetli kat irtifaklıdır. Yani üzerinde bağımsız bölümlerin bulunduğu 80 adet konut, 24 tane de işyeri dükkân vardır. Toplam bağımsız bölüm adedi yüz civarındadır. 361 parselimizin üzerinde de ahşap ev, kargir ev, kerpiç ev tarzı yapı vardır. Bunların tamamında da 361 parselde de 380 ile 459 konut ve işyeri tespit edebildik. Bir parsel içerisinde iki taraftan giriş almış mesken var. Mesela kerpiç bir evin yanına garajı da yapılmış gibi. 78 adet parselimizin üzerinde hiçbir yapı yoktur. Tahminen 40 milyon TL’ye yakın bina enkaz bedeli, yüz milyon TL’ye yakın bir kısmıda arsa bedeli olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
“İLİN VEKİLLERİ BAKANLA GÖRÜŞECEK”
Söz konusu alanda 70 bin metrekarelik alan üretilebileceğini aktaran Öner, “Milletvekillerimizle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la yapılacak görüşmeden çıkacak neticeye göre burada ki rezerv alanı, kaç metrekare iş yeri üretilebileceğinin tespitleri yapılacak. Bakanlık Eskişehir Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu Müdürlüğüne bunu gönderecek. Durum oradan geçtikten sonra netleşecek. Biz öngörerek söylüyoruz; Tahmini 70 bin metrekarelik alanda, bölgede arsası, üzerinde ki binasıyla vatandaşa verilen 135 milyon lira artı yapım maliyetleri düşüldüğünde 290 milyon TL gibi bir bedel ortaya çıkıyor. Bakanlıktan tahmini yüzde 30 ile yüzde 40 aralığında bir indirim alınacağını düşünürsek metrekare birim maliyetinin kat sayısı 2,5’tan 2 bin 500, 2 bin 600 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bu rakam içerisinde arsa, enkaz, yapım olmak üzere hepsi dâhildir. Yani orada ki yüz metrekarelik bir bina için 250 bin TL gibi bir fiyat ortaya çıkacak.” diye konuştu.
“TARİHİ EV ŞEKLİNİN
KORUNMASI AMAÇLANIYOR”
Hak sahibinin arsa ve binasının 250 bin TL üzerinde bir bedeli olması halinde borçlanmadan yüz metrekarelik bir daire sahibi olacağını belirten Öner, “Diyelim ki bir hak sahibinin 150 bin TL’lik bir hak edişi varsa ona göre metrekare seçiminde bulunacak. Ayda 330 TL’lik taksitli ödeme ile bir daire sahibi olunabilecek. Bizim burada üzerinde tek ve ekstra çalıştığımız şey konutların o mahallenin özüne dokunmadan eski tarihi ev şeklini koruyacak şekilde kat arttırımını talep ediyoruz. Ama Gazlıgöl Caddesi Karaman Mahallesi birinci aralığı gibi olsun istemedik. Mesela biz orada 20 katta yapsak bu sefer orada oturanlar ‘Burayı yapana da yaptırana da’ diye lanet okuyacaklar. Yani öyle bir daire yapılmasındansa belki de yapmayın diyecekler.” şeklinde konuştu.
“KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE
MAĞDURİYET OLMAYACAK”
“Burada her halükarda devlet zararda.” diyen Öner şöyle konuştu: “Tahmini olarak Mısri Mahallesi 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesinde yaptığımız ilk hesaplamada 100 ile 150 milyon lira arasında devletin zararı gözüküyor. Bu projede Afyonkarahisar Belediyesi aslında bir hakem rolündedir. Bir sekreterya rolünü üstlenmiştir. Bakanlığın yaptığı çalışmanın bir şekilde halk ayağıyız. Karar verme yetkimiz yok ama alınacak kararlara halk adına etki etme anlamında bunun takibini Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ve milletvekillerimizle birlikte yapıyoruz. Bu bölgede ki insanımız kesinlikle ve kesinlikle mağdur olmayacak. Bu bölgede bir odaya sığınarak yaşayan insanlarımız var. Ön tarafta kalan dairelerde problem yok ama birincisi bitişik nizam. İkincisi arkaya çıkıp baktığınızda afedersiniz kimin tuvaletini yaparken görüyorsunuz kimini kedi köpek gezdirirken. Gerçekten buranın alanı hoş değil. Hukuken başka çözüm yolu yok. Veya Karaman Mahallesi tarzında yaparsak 30 ya da 40 yılda mı biter bilinmez. Ama anlattığımız şekilde yaptığımızda 2-3 yıl içerisinde insanlarımız kiradan geriye kendi evine taşınma imkânını bulacak.”
“BELEDİYE 356 ESNAFA
CAN SUYU OLACAK”
Tıplantıda, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Belediye sınırları içerisindeki muhtelif mahallelerdeki bilgi evleri ile sportif faaliyetlerin, turnuvaların ve görevlerin Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğünce yürütülmesi teklifi oy birliği ile kabul edildi.
Pandemi nedeniyle faaliyetleri durdurularak zorda kalan kahvehane, kıraathane, restoran, okul kantinleri lokanta ve köftecilere bir defaya mahsus nakdi yardım yapılması, bu konuda yapılacak başvuruların değerlendirilmesi için Encümene oybirliği ile yetki verildi. Yardım kriterlerini; Başvuru sahiplerinin aktif vergi mükellefi olması, oda kaydının olması, ikametgâhının ve işletmenin il merkezinde olması şartı oluşturuyor. Yaklaşık olarak; 125’i kahveci, 131’i kafe işletmecisi, 75’i lokantacı, 25’i kantin işletmecisi olmak üzere Belediye 356 esnafa can suyu olacak.
Maliye Hazinesi ile Belediye’nin hissedar olduğu Örnekevler Mahallesi, 77 Ada, 9 Parsel Nolu taşınmazdaki hissesi satışının yapılması, satış şartları ve muhammen bedelin tespiti için Belediye Encümenine oybirliği ile yetki verildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, sözkonusu yerin Ballıpınar Petrolun bulunduğu İl Özel İdaresi ile takas edilen 12 dairenin bulunduğu alanda olduğunu aktardı.
GAZLIGÖL’DE 7 DÜKKÂN
İHALE İLE KİRALANACAK
Halka ve başta gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırılması, sahih kaynaklarla buluşması, bilinçli, hurafelerden uzak bir yaşam sağlanması ve temel bilgilerin öğretildiği bilgili bir toplum oluşturulmasına yönelik Afyonkarahisar Necat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Belediye arasında ortak işbirliği yapılmasına, protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi. Tasarrufu Belediye’ye ait Gazlıgöl beldesinde 7 adet dükkânın 5 yıl süre ile ihale yoluyla kiralanması için oybirliği ile Encümene yetki verildi. Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısı 2 Nisan 2021 Cuma akşamı saat 19.00’da yapılacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi