Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Belediye’nin 2 yıllık planı hazır

Bu haberin fotoğrafı yok
Belediye'nin 2 yıllık planı hazır

Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2011 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

Muhalefetin eleştirilerine tek tek yanıt veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; Afyonkarahisarlıları mahcup etmeyeceklerini ifade ederek; “Geçmişin yapılamayanları bizim için mazeret değil. Her şeyin en güzelini yapacak güçteyiz. Ekibimize ve kendimize güveniyoruz. Parasal sorunumuz yok. Hiçbir yerden 5 kuruş gelmese dahi hem 2012 yılı hem de 2013 yılının planlamasını yaptım. Bunların hepsini de gerçekleştireceğim. Tabiri caiz ise taştan su çıkaracağız. Buna mecburuz. Mazeret bulmaya hakkımız yok. Bu halk bize güvenerek oy vermiş, onları mahcup etmeyeceğim” dedi.

Çoban üç yılını değerlendirecek
Her yıl Nisan ya da Mayıs ayında geçtiğimiz bir yılı değerlendirdiği basın toplantısı geleneğini bu yıl da sürdüreceğini kaydeden Başkan Burhanettin Çoban; “Hesap vermenin de bir erdem olduğu düşüncesiyle geçmişte yapılmayan bir uygulamayı başlattım ve her yıl devam ettiriyorum. Bu toplantıda, Belediye’yi nereden alıp nereye getirdiğimizi anlatıyorum. Belediyemizin mali kaynakları nedir, borçları artmış mı azalmış mı, araç envanterindeki araçların durumu nedir, gibi birçok noktada hem basın mensuplarını hem de halkı bilgilendiriyorum. Bu yıl da en geç Mayıs ayı içerisinde toplantıyı bizzat yapacağım ve üç yılımı değerlendireceğim” diye konuştu.
“Muhalefetin eleştirilerini saygıyla karşılıyorum”
Muhalefete mensup Belediye Meclis Üyeleri’nin eleştirilerini saygıyla karşıladığını dile getiren Başkan Çoban; “Muhalefete mensup meclisi üyesi arkadaşlarımın, gayet nezaketli ve demokratik teamüllere uygun olarak yaptığı eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Belediye Meclisimizin, diğer belediye meclislerinden ya da yasama organından farkı da bu. Gerçekten üç yıldır seviyeli bir muhalefet ortaya koyuyorlar. Kesinlikle sırf ‘hayır’ demek için değil, bir şeyden ikna olmadılarsa bunu en güzel şekilde dile getiriyorlar. Bundan dolayı kendilerine özellikle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Herkesin belediye başkanıyım”
Kendisine oy veren ya da vermeyen herkesin belediye başkanı olduğunu yineleyen Başkan Burhanettin Çoban; “Seçimden önce ne yapacağımızı, hangi kaynakla yapacağımızı, hangi projeyi uygulayacağımızı ve nereye yapacağımızı açıkça deklare eden ve bunu taahhüt eden bir belediye başkan adayı idik. Halkımız bize inandı, güvendi ve bizleri çok büyük bir oy farkıyla belediye başkanlığı görevine getirdi. Biz de seçildiğimiz günden bu yana parti rozetlerimizi bir yere bıraktık, biz bize oy veren, vermeyen herkesin belediye başkanı olduk. Kapımızı, gönlümüzü ve belediyemizin imkânlarını herkese açtık” diye konuştu.
“Söyledikleri lafta kaldı”
2012 yılı Ocak ayına gelinceye kadar, Afyonkarahisar Belediyesi’nin yönetim anlayışına yönelik eleştirilerin olmadığına dikkat çeken Başkan Çoban, çetin geçen kış şartları dolayısıyla bozulan yolların eleştiri konusu olduğunu belirtti. Başkan Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü; “2012 yılı Ocak ayına gelinceye kadar, ‘Bu adam, avukatlıktan başka ne yapmış’, ‘İnsanları boşar, insanları icraya verir, iş yerinden, evinden tahliye ettirir’ ve ‘Bu arkadaş belediye başkanlığı yapamaz’ gibi iddialarda bulunmuşlardı. Tüm bu iddialara karşılık, ‘Bu yönetim beceriksiz ve adaletsiz, iş yapamadı, ortaya eser koyamadı, söyledikleri lafta kaldı, hiç biri hayata geçmedi’ diyemediler. Allah’ın takdiri ile bu yıl sert bir kış geçti. Buna bağlı olarak bozulan yolları hemen gördüler. Ben bunu doğal karşılıyorum. Ben de muhalefet partisi meclis üyesi olsam belki bende aynı konuşmayı yapardım. Arkadaşlarıma gücenmiyorum, kızmıyorum. Çünkü bir tek yolları buldular” şeklinde konuştu.
“Hayal denilen Spor Kompleksi’nin
maliyeti 51 milyon lira”
Spor Kompleksi Projesi için ‘Bakalım Manchester City Afyonkarahisar’a gelecek mi?’, ‘Bu proje, hayalden öteye geçemez’ ve ‘Halkımız kandırılıyor’ şeklinde iddialarda bulunanların yanıldığını ifade eden Başkan Burhanettin Çoban; “Seçimi kazandığım hafta kaybeden aday ‘bakalım Manchester City Afyonkarahisar’a gelecek mi? göreceğiz’ demişti. Spor Kompleksi projemizin hayal olduğunu, hayalden öteye geçmeyeceğini, halkımızın kandırıldığını iddia ediyordu. Fakat yanıldı. Akarçay’a bu güne kadar 43 milyon lira para harcandı, bunun 5 milyon lirasını belediyemiz harcadı. İnşallah bu yıl 6 milyon lira daha harcayacağız. Sadece Akarçay için Belediyemizin harcayacağı toplam para 11 milyon liraya ulaşacak. Hayal denilen Spor Kompleksi’nin maliyeti ise 51 milyon lira. Yapımına başladığımızın müzemizin ihale bedeli sadece 23.6 milyon lira, Tabiat Parkı 10 milyon lira. Arıtma Tesisi’nin ihale bedeli 24 milyon lira. 2011 yılında sadece Afyonkarahisar’ın içme suyuna harcadığımız para 4,5 milyon liradır. Bunlar basit şeyler değil. Topladığımız zaman 100 milyon lirayı geçiyor. Sizlere soruyorum yerin altında delinmiş, ilistire dönmüş pik borular asbest borular dururken daha öncekilerin yaptığı gibi göstermelik kaldırım ya da satih kaplama asfaltlar mı yapsaydık” dedi.
“İller Bankası’na 36 milyon lira borç kaldı”
Göreve geldiğinde, Afyonkarahisar Belediyesi’nin İller Bankası’na olan borcunun 46 milyon lira olduğunu söyleyen Başkan Çoban, geride kalan üç yılda İller Bankası’na yapılan borç ödemelerini de açıkladı. Başkan Çoban; “Belediye bana, İller Bankası’na 46 milyon lira borçla teslim edildi. Göreve geldiğimiz de hiç borçlanmadan borcu ödemeye başladık. Yani daha önce borçlanarak yapılan yatırımların parasını ödemeye başladık. 3 yıl içerisinde İller Bankası’na ödediğimiz para 30 milyon lirayı buldu ama bir baktık ki borcumuz sadece 10 milyon lira azalmış. Çünkü ödemelerimizin büyük çoğunluğu faize kesilmiş” ifadelerini kullandı.
“Geleceğimizi ipotek altına almadım”
İller Bankası’na ödenen paralara rağmen, 2011 yılında 56 milyon liralık yatırım yaptıklarını kaydeden Başkan Burhanettin Çoban; “Afyonkarahisar’da minibüs hattı satmadan, İller Bankası’na ve özel şahıslara borçlanmadan, müteahhitlere para takmadan, 2011 yılında 56 milyon lira yatırım yaptık. Bunun 6 milyon lirası Bakanlık yardımı, 50 milyon lirası ise tamamen kendi öz kaynaklarımızla yaptığımız yatırımlardır. İller Bankası’na ben de borçlanarak yatırım yapabilirdik ama geleceğimizi ipotek altına almadım ve almayacağım. Çünkü her şeyimizi gelir ve giderimize göre ayarlıyoruz. Ayrıca Atık Su Arıtma Tesisi için gönderilen para dışında, 2010 ve 2011 yılında bana gönderilen bir kuruş para yoktur. 2010 yılında 26 milyon lira yatırım yaparak rekor kırmıştık. 2011 yılında kendi imkânlarımızla 50 milyon lira yatırım yaparak kendi rekorumuzu egale ettik ve üstelik bunu hiç borçlanmadan yaptık.” diye konuştu.
“İller Bankası’na borçlanmak beceri değil”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin kaynak üretme noktasında, son derece akıllı bir politika uyguladığını ifade eden Başkan Çoban, örneklerle desteklediği konuşmasını şöyle sürdürdü; “Boşaltılan Devlet Hastanesi’nin yanında Belediyemiz bir bakkal yapmış. Ben olsam oraya 3 tane eczane yapardım. Üniversite Hastanesi açılalı 15 yıl olmuş ve orada 80 bin metrekarelik bir alan var ama değerlendirilmemiş. Şimdi biz bu alanda, yakın zamanda inşaat çalışması başlatacağız ve orada yapacağımız yapılardan en az 10 milyon lira para kazanacağız. Yapacağımız masraf 1 milyon lira bile olmayacak. Yeni Hastane karşısında 1 milyon lira masrafla 8 tane eczane yeri yaptık, bu yerleri toplam 15 milyon liraya sattık. Yani bir koyduk 15 aldık. Bizi bu kadar yatırımı yapacak parayı nereden bulduğumuzu soruyorlar. İşte biz, paraları buradan buluyoruz. İller Bankası’na borçlanmak beceri falan değil, ancak bunu gelir ortaya koyamayan insanlar yapar, öyle yapmışlar zaten.” diye konuştu.
Siz ne yaptınız?
Yolların bozukluğuna yönelik yapılan eleştirilere de değinen Başkan Çoban, yapılan eleştirilere karşılık vizyon projelerin göz ardı edilmesinin kendisini üzdüğünü belirtti. Bu konuda muhalefete mensup meclis üyelerine sitem eden Başkan Çoban “Neden Akarçay’dan, Spor Kompleksi’nden, alt ve üstyapısı tamamlanan 31 mahalleden bahsetmiyorsunuz? 1999’dan 2004’e kadar iktidar partisi ile belediye başkanı ve üstelik yolların bakanı da aynı partidendi. Bu yıllar arasında yapılıp da çetin kış şartlarına dayanan bir tane yol gösterin. Göreve geldiğimde sadece Karaman Mahallesi’nin alt ve üstyapı sorunu yoktu. Bugün biz, yolların bozukluğundan eleştiriliyoruz. Fakat bizim alt ve üstyapısını tamamlandığımız mahallelerdeki yollarda hiçbir sorun yaşanmadı. Buna karşılık bizim belediye olarak hiçbir çalışma yapmadığımız Şeyh Şamil’de, Adnan Menderes Bulvarı’nda, İnönü Caddesi’nde ve Ankara Yolu’nda da yollar kış şartlarına dayanmadı. Ben 3 yılda 31 mahalleyi bitirebildim, 2 yılım daha var ve en az 20 mahalleyi daha bitireceğim. Peki, bu eleştirileri yaparken siz ne yaptınız” ifadelerini kullandı.
“Ortaya koyduğum eserlerle anılacağım”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2003 fiyatlarıyla yol ve kaldırım yaptığını ifade eden Başkan Çoban; “Yaptığımız her ihale de yüzde 60’a yakın kırım var. Biz hala neredeyse 2003 fiyatları ile kaldırım ve yol yapıyoruz. Çünkü ‘Belediye’de alacaklarımız hemen ödeniyor’ diye müteahhitler birbirleriyle yarışıyor ve işlerimiz çok ucuza gidiyor. Ucuza gitmesine rağmen kaliteden elbette ödün vermiyoruz” dedi. Görev süresi tamamlandığında, ortaya koyduğu eserlerle anılacak bir belediye başkanı olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Başkan Çoban, Beton Parke Fabrikası, Doğaltaş Fabrikası ve Asfalt Şantiyesi’nin Belediye’ye kazandırdığı en önemli eserler arasında yer aldığını sözlerine ekledi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti