Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beşer: Kirazda 16 günlük bekleme kalkmalı

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü
Beşer: Kirazda 16 günlük bekleme kalkmalı

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Sınır Kontrol Daire Başkanlığı Çin Masası Sorumlusu Ziraat Mühendisi Serkan Soykan, kiraz üreticilerine “Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü” başlıklı eğitimi verdi.
AFYON KİRAZI İŞİ DEĞİŞTİRDİ
TOSYÖV Genel Başkan Başdanışmanı İhsan Beşer, Soykan’ın sunumu akabinde söz aldı. Çin ile 2013 yılında yapılan protokol olduğunu belirten Beşer; “Biz 2012 yılında bu sürece başladık. Çin Halk Cumhuriyeti Olağanüstü Büyükelçisini üç defa Afyonkarahisar’da misafir ettik. Çin gündemine kirazı alması bizim Afyon kirazlarımızı Sayın Büyükelçiye ikram etmemizle oldu. Antep fıstığı ihracı konusundan iş kiraz ihracına döndü. Şimdi kedisi Çin Halk Cumhuriyetinin Ortadoğu Özel Elçisidir. Yeni gelen Büyükelçi ile birlikte konuyu sıcak takip ediyoruz. Bunu anlatılanlara katkı amacıyla aktarıyorum” dedi.
KİRAZ SATIŞI ÖNEMLİ
Kirazın Afyon ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen İhsan Beşer, ihracatta en büyük açık verme nedeninin Çin olduğunu ifade etti. Çok alıma rağmen satış yapılamadığını belirten Beşer; “Sattığımız ürün mermer. Mermeri blok olarak tüketiyorlar. Eğer biz kirazı Çin’e satabilirsek cari açık noktasında bu ülkeye çok büyük katkı sağlayacak. Bu noktada gösterilen özverili çalışmalara ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
16 GÜN BEKLEMEYE GEREK YOK!
2 Nisan 2017 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Çin’e gideceğini belirten Beşer şöyle konuştu: “Akdeniz Meyve Sineği konusunda ki yetkililerden ricam var. Şu ana kadar Afyonkarahisar bölgesinde Akdeniz Sineği görülmedi. Zaten tuzaklarda bütün bahçelerde var. Sayın Büyükelçi ile biz görüştük. Bu protokolün olmazsa olmaz olmadığını dile getirdi. Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerine bölgede Akdeniz Sineğine rastlanmadığı bildirilirse, uzmanlar buna bakar Afyon için bu şart kaldırılabilir denildi. Bunu bu vesile ile sizden talep ediyoruz. Sayın Bakanımız bu konuyu Çinli yetkililerle görüşürse Afyon bölgesi Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle 16 günlük soğuk zincir beklemesinden kurtulacağını düşünüyoruz. Bu da ekonomi ve ülkemiz açısından ciddi manada katkı olacaktır. Biz aynı takımda yer alıyoruz. Bakanlık yetkililerini en iyi şekilde bilgilendirmeyi görev sayıyoruz”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi