Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BESMELENİN ÖZELİKLERİ (10)

İmam Gazâlî Hazretleri Besmelenin özellikleri konusunda şöyle diyor:
“Bil ki: besmelenin özellikleri saymakla bitmez. Ancak kardeşim, ben Allah için tavsiyede bulunu-yorum: her işin başında anahtarın BİSMİLLAH olsun. Otururken, kalkarken, uyurken, abdest alırken, namaz kılarken, Kur’an okurken hep bu anahtarla başla… İşte kim böyle yaparsa, Allah ona ölüm sekerâtını kolaylaştırır; Münker ve Nekir’in sorularını basitleştirir, kabir darlığını ondan giderir, kabrini genişletip aydınlatır. Kabrinden onu bembeyaz parlak bir sima ile kaldırır, yüzü nur gibi parıldar, kop kolay bir hesaba tâbi tutulur. Terazisi ağır gelir, Sırat üzerinden yıldırım gibi geçer” (Havâssı’l-Kur’an)
İbni Ömer (R.A.) diyor ki:
“Kimim bir ihtiyacı varsa, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri oruç tutsun. Cuma günü olunca temizlensin, boy abdesti alsın, öylece Cuma namazına gitsin. Biraz sadaka versin –az olsun, çok olsun- sadaka vermeyi unutmasın. Tabî çok verirse bu daha faziletli olur. Cuma namazını kıldıktan sonra şu duayı okusun:
“Allah’ım! Senin Bismillâhirrahmânirrahîm isminle senden istiyorum. Öyle Rahmân ve Rahîm ki O’ndan başka ilâh yoktur. O hem gaybi hem de görünürde olan her şeyi Bilen’dir. O, Rahmân ve Rahîm’dir. Allah’ım! Senin Bismillâhirrahmânirrahîm isminle istiyorum. Öyle Rahmân ve Rahîm ki; O’ndan başka ilâh yoktur. O, hep diridir. O hep kendi nefsiyle kaimdir. Hiçbir varlığa muhtaç değildir. O’nu ne uyuklama ne uyku tutar. O’nun azameti gökleri ve yeri doldurmuştur. Yine Senin Bismillâhirrahmânirrahîm isminle istiyorum. O ki, O’ndan başka ilâh yoktur. Yaratıklar O’na boyun eğmiştir. Gözler O’ndan ürpermiş, yere eğilmiştir. Gönüller ondan korkmuştur. Gözler O’ndan dolayı yaş akıtmıştır. Allah’ım! Muhammed’e ve O’nun hanedan ve yâranına geniş rahmetini indirmeni ve benim şu ihtiyacımı vermeni istiyorum…”
İbni Ömer devamla diyor ki: Bunu ahlâken düşük olan kimselere öğretmeyin ki, bir kısmı bir kısmına bununla beddua etmesin Sonra yapılan beddua kabul olur da (arzulanmayan olaylar meydana gelir.) Nitekim Resûlüllah (SAV) Efendimiz: “Başında Bismillâhirrahmânirrahîm bulunan duâ reddolunmaz..” buyurmuştur. (Tefsir-i Fatiha)
BESMELEYİ YAZIP
TAŞIMANIN FAYDALARI /11)
Sevgili Peygamberimiz buyurdular ki:
“Kalemin ilk yazdığı şey, Bismillâhirrahmânirrahîm olmuştur. O halde bir kitap yazdığınızda onun başına Besmele’yi yazınız.”
Bir başka hadis-i şerifte ise:
“Bir şey yazdığınız zaman Bismillahirrahmânirrahîm’i o yazdığınız şeye yazınız. Onu yazarken de dil ile telaffuz ediniz.” Buyurdular.
“Kim Bismillâhirrahmânirrahîm’i yazar ve onu Allah’a ta’zim olsun diye yazılmasını güzelleştirirse, mağfiret olunur. Kimde üzerinde Bismillâhirrahmânirrahîm yazılı bulunan kağıdı, Allah’a saygı olsun ve O’nun ismi çiğnenmesin diye kaldırırsa, Allah onu sıddîklerden yazar.”
Said bin Sekîne’den yapılan rivayette; deniliyorki:
Hazreti Ali (r.a.) Bismillâhirrahmânirrahîm yazan bir adama bakıp ona dediki:
“Besmele’yi güzelce yaz; çünkü onu güzelce yazan bağışlanır.”
Yine Hz. Ali (r.a.) diyor ki: “Bismillâhirrahmânirrahîm’i yazmak yüzü güzelleştirir.”
Rivayete göre: “İnnehû min Süleymâne ve innehû Bismillâhirrahmânirrahîm âyeti inince, Resûlüllah (SAV) Efendimiz buyurdu ki: “Onu yazılan mektupların ve defterlerin baş kısmına koyun!”
Bu âyet inmeden önce, yazılan yazıların ve mektupların baş kısmına Bismikallâhümme yazılırdı.
Kim Besmele’yi bir kağıda yirmi bir defa yazıp uykusunda korkan çocuğun boynuna asarsa , o korku ondan giderilmiş olur. Allah’ın izniyle Besmele tesirli olur. Veya çocukların korunması için yazılırsa onlar bütün âfetlerden korunmuş olur.
Kim de Besmele’yi otuz beş defa bir kağıda yazıp evine asarsa o eve ne şeytan, ne de cin girer. Evde bir bereket artar, malında ve canında bu açık bir şekilde hissedilir. Bir dükkana asılacak olursa, kâr ve kazanç oldukça artar. Allah onu hasetçilerin ve zalimlerin
Kem gözlerinden korur. Bu hususta hayli menfaat görür.
Besmele’yi Muharrem ayının başında bir kağıda yüz on üç defa yazar ve taşırsa, ona ne bir kötülük, ne de bir hile ve düzen erişebilir. O ve çoluk çocuğu ömürleri boyunca güvende kalırlar.
Besmele’yi yüz bir defa bir kağıda yazıp bostan ve bahçeye gömecek olursa meyve ve sebzesi güzel olur; yetişme devresi bir âfete uğramadan tamamlanır, âfetlerden emin olur, bereket meydana gelir, Allah’ın izniyle bunlar gerçekleşir.( Elbette her türlü tedbiri aldıktan, bahçenin bakımını güzelce yaptıktan sonra Allah’a tevekkül etmek gerekir.) (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti