Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

BİLİM ADAMLARI – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 18 Ağustos 2018 Cumartesi 13:30:00
 

Atoine Lavoisier(Lavozyer) 1743 yılında Paris’te doğdu. Deneysel bilimlere karşı büyük bir ilgi duymasına rağmen ailesinin ısrarıyla hukuk öğrenimi yapmak zorunda kaldı. Yirmi iki yaşlarında Paris caddelerinin daha iyi aydınlanmasını sağlamak için bulunduğu sistem üzerine Fen Akademisi’nin ödülünü kazandı. Lavoisier çalışmaları sırasında çeşitli ışıkların şiddetini gözleriyle ölçebilmek için bir buçuk ay karanlık bir odaya kapanmıştı.
Lavoisier iki yönlü bir hayat yaşamıştır denilebilir. Geçimini sağlamak için vergi tahsildarlığı yapıyor, boş saatlerinde de bilimsel incelemeler, özellikle kimya ile uğraşıyordu. Bu arada tahsildarlık görevi yüzünden sayısız düşman kazanmıştı. Havanın suyun ve öbür maddelerin bileşimi üzerinde önemli incelemelerde bulunan ve deneyler yapan Lavoisier yanma olayını ilk olarak bilimsel bir biçimde açıklamıştı. Lavoisier birçok eski teorinin yanlış olduğunu ortaya koyan bir kimya kitabı yazdı. Bu kitabında eski ve zor anlaşılan terimler yerine bilimsel kelimeler kullanarak kimya dilinde bir yenilik yarattı. Bilim dilinin yenilenmesi buluşları ve bu alandaki bilgi ve görüşlerinden dolayı kendisine “Modern Kimyanın Babası” adı verildi.
Lavoisier ‘in yaşadığı çağda suyun buharlaştığı zaman az da olsa bir bölümünün toprak veya kum durumuna dönüştüğüne inanılıyordu. Su bütünüyle buhar durumuna gelinceye kadar kaynatıldığı zaman her defasında kabın dibinde bir katı tortu kalıyordu. Lavoisier bu deneyi yeni bir sistemle yapmak istedi. Önce temiz kap kullanmaya özen gösterdi. Sonra temiz yağmur suyunu özel bir damıtma aygıtına koydu. Bu aygıt kaynayan suyun bütün buharını topluyor ve yeniden aynı kabın içine damlatıyordu. Böylece buharın hiç kaybetmeyen su eksilmiyordu. Lavoisier bu suyu 100 gün ateşin üzerinden hiç indirmeden kaynattı. Durum yine aynıydı. Su deneyden önceki ağırlığındaydı. Daha önceki deneylerde su ağırlığının azalmasının suyun içindeki ve kaptan kopan maddeler olduğunu anladı. Lavoisier bu ve bunun gibi deneyleriyle en önemli keşiflerinden birini yapmış oldu.
“Kütlenin korunumu kanunu” Büyük bilgin bu kanunda “Birleşen iki kimyasal maddenin ağırlıklarının toplamı, meydana gelen bilişimin ağırlığına eşittir.” der. Gerçekten de 2 gram hidrojeni 16 gram oksijenle birleştirirsek 18 gram su elde ederiz. Aynı biçimde 35 gram klorü 23 gram sodyum ile birleştirirsek 58 gram tuz elde ederiz. Bu deneylerin sonuçlarıyla “Lavoiser Kanunu” şu biçimde ifade edilmiştir.
“Tabiatta hiçbir madde yok olmaz, olmadan da var olmaz.”
Mayıs 1794’te Fransız İhtilâl Mahkemesi çağının en büyük bilginlerinden biri olan 51 yaşındaki Antoine Lavoisier’i ölüme mahkum etmişti.
Lavoisier, hükümeti devirmeye teşebbüs ve devletin parasını zimmetine geçirmekle suçlanmıştı. Toplanan deliller uydurma olduğu gibi, getirilen tanıklar da yalancıydı. Lavoisier’e kurulan tuzak onun zengin yaşayışını çekemeyen kıskanç rakiplerin işiydi. Kendisi krallık taraftarı olmakla suçlanıyordu. Fransız devriminin karşıtı gibi gösteriliyordu.
Lavoisier’i kurtarmak isteyen bazı dostları onun üstün bilgisinden Fransa’nın çok yararlanacağını öne sürerek affedilmesini istemişlerdir.
Mahkeme başkanı “Cumhuriyetin bilginlere ihtiyacı yoktur” diyerek kabul etmemiştir. Bunun üzerine Lavoisier önünde bir deney olduğunu bu deneyin sonucunu almak için 3-4 günlük süre istemiştir. Mahkeme başkanı bu isteğini de kabul etmemiş, ünlü bilgin giyotinden kurtulamamıştır.
Çok övgüler sunulan Fransız İhtilâli bilimin başını koparmıştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti