Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BİLİM İNSANLARI

Bilgisayarların bugün ne anlama geldiğini ve neler yapabileceğini az çok biliyoruz. Ancak bir zaman makinesine girip bundan seksen yıl öncesine gitsek ve karşımıza çıkan ilk insana bilgisayar desek aklına hesap yapan insan gelirdi. Çünkü o dönemin bilgisayarları bir masanın başında hesap yapan ve yaptıkları bu hesapları tablolar halinde kitaba çeviren insanlardı. Bilim insanları, bankacılar, birçok insan onların hazırladığı bu hesap kitaplarını kullanıyorlardı. Belki de hesap-kitap sözü buradan geliyordu. Bilgisayar bilimi ve yapay zekanın yaratıcısı ve Nazileri bitiren bilim insanı olarak tanınan “Alan Turing” 1912 yılında Londra’da dünyaya geldi. 14 yaşında İngiltere’de ki tutucu bir okul Sherborne School’a gönderilen Turing daha o yaşlarda bilime meraklıydı. Kendine has bir dehaya sahipti. Daha genç yaşında –Calculus- öğrenmeden ileri matematik problemlerini çözme başarısını gösteriyordu.
Kalkülüs= (Latince Calculus saymak ya da hesap yapmak için kullanılan çakıl taşı anlamına gelir.)
Alan Turing yine bu yaşlarda Albert Einstein’in çalışmalarını kavrayabiliyordu. Daha sonra eğitimine İngiltere’de ki birçok dehanın buluştuğu Cambridge’deki King’s Callege’da devam eden Turing, aldığı matematik eğitimini 1934 yılında onur derecesi ile tamamladı. Bu başarısının ardından hesaplanabilir sayılarla ilgili çalışmalar yaptı. Alan Turing bilgisayarların neler yapabileceğini ve bugünkü bilgisayarların yolunu açan bir makale yayınladı (1936.) Turing matematiğin tüm problemlerini çözebilecek bir makine düşledi. Bu makine kurallara bağlı matematiksel bir problemi çözmek için sonsuz bir kağıt şeridine basılan sembolleri okuyabilecek bir makine olmalıydı. Daha sonra bu makinenin adı Turing makinesi olacaktı. Turing makinesi şimdiki kullandığımız bilgisayarların ilk örneği oluyordu. Turing için modern bilgisayar biliminin kurucusu olduğu kadar 2. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren bilim insanı da diyebiliriz.
Alan Turing geliştirdiği elektra mekanik şifre çözme makinesi Bombe, Almanların şifresi çözülemez dediği Enigma makinelerinin işleyişini çözerek İngiltere’nin Nazi Almanyası karşısında zafer kazanmasını sağlamıştır.
O çağın ötesinde bir matematik dehası ve savaşı bitiren kahraman bir bilim insanı olarak anıldı.
Yazdığı ve çığır açan bir tek “Saptama problemi hakkında bir uygulama ile birlikte hesaplanabilir sayılar üzerine” bilim makalesiyle modern bilgisayarların neler yapabileceğini gösterdi. Bugün kullandığımız bilgisayarların yolunu açtı. Turing Makinesi, günümüzde kullanılan bilgi işlem süreçlerinin hafıza, girdi-çıktı ve programlama özelliklerini ön görüyordu. Turing, herhangi bir matematiksel ifadenin doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu belirleyebilecek bir prosedür olmadığını kanıtladı. Sonuç: Matematik kökten çözülemezdi.
Yapay zeka ve modern bilgisayarların yaratıcısı Alan Turing’i ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.
Kaynak: Herkese Bilim Teknolojisi Dergisi.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER