Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bisiklet kullanmak ömrü uzatıyor

Bisiklet kullanmak ömrü uzatıyor

Utrecht Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli bisiklet kullanmanın insan ömrünü 6 ay uzatabildiğini ortaya çıkardı. 

İstatistiklere göre Hollandalıların haftada ortalama 75 dakika bisiklete bindiklerine yer verilen araştırmada, ülkedeki yaşam süresi göz önüne alındığında bunun insanların ömrünü bisiklete binmeyenlere oranla toplamda yaklaşık 6 ay kadar uzattığı kaydedildi. 

Dünya Sağlık Örgütü ve Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu verilerinin yanı sıra 50 bin kişiyle yapılan anket sonucuna dayandırılan araştırmada, ülkede yılda yaklaşık 11 bin kişi bisiklet kullanımından dolayı daha uzun yaşama şansı yakalıyor.
 

BİSİKLET KULLANIMI TEŞVİK EDİLMELİ

Bisiklet kullanmanın sağlığa katkısının bilindiğini ama bunun sayısal olarak ilk kez tespit edildiğini belirten araştırmacılar, elde edilen verilerden sonra bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve alt yapının geliştirilmesi konularına daha çok ağırlık verilmesi gerektiği düşüncesini dile getirdi.

Dünyada bisikletin en fazla kullanıldığı ülkeler arasında yer alan 16 milyon nüfuslu Hollanda ’da yaklaşık 18 milyon bisiklet bulunuyor.

Bisiklet icat olduğu tarihten bu yana her geçen gün gelişmeye devam ediyor ve beraberinde farklı bisiklet türleri meydana getiriyor. Bu haberin ardından bisiklet almaya karar verirseniz aşağıdaki rehbere göz atmanızda fayda var.

 

Bisiklet Türleri

 

Şehir Bisikleti: 

Şehir bisikletleri, adından da anlaşılacağı üzere şehir içinde, gündelik hayatta kullanım amacıyla üretilen bisikletlerdir. Gündelik hatta kolaylık sağlamalı için üzerlerinde sepet ve bagaj, yerdeki su birikintilerinin sıçramasını önlemek için de çamurluk sıkça kullanılır.  Gündelik hayatta kullanılmalarından dolayı üst düzey donanıma sahip olması beklenmez, bundan dolayı daha ekonomiklerdir.

 

MTB:

MounTain Bike, yani dağ bisikletleri spor maksatlı kullanılan, başta arazide kullanımın yanı sıra her yerde kullanılabilen bisiklet türleridir. Kadroları hafifliği ve esnekliği sağlamak için genel olarak alüminyum yada karbondan yapılır.

Darbeleri emebilmesi amacıyla önünde olmazsa olmaz amortisör bulunur. Bunun haricinde arka çataldan kadroya doğru uzanan 2.amortisöre sahip türleri de vardır.

 

Yol Yarış Bisikleti

Daha yüksek hızlarda sürüşleri hedefleyerek tasarlanmış bisikletlerdir. Tasarımları sürtünme kaybını azaltmaya yöneliktir. Sürtünme kaybını azaltmak için, silik ve ince lastik ve hafifletilmiş kadro kullanılır. Düz yollarda sürüş yapıldığından ve ek ağırlık oluşturduğundan maşa tercih edilmez. Yine ek ağırlık oluşturduklarından dolayı hidrolik fren seti tercih edilmez.

 

DownHill & All Mountain

Bu tür bisikletler sadece eğimi yüksek dağ inişlerinde kullanılmaz üzere geliştirilmişlerdir. Kadroları yüksek dayanıma sahip, özel açılar ve titiz kaynaklar ile üretilir. Önde ve arkada çataldan kadroya doğru 2 adet yüksek kaliteye sahip amortisörlere sahiptir.

 

BMX & DJ

Gösteri amacıyla, çeşitli atlayışlar ve hareketler sergilemek maksatıyla geliştirilen bisikletlerdir. Küçük kadro boyları yapılan hareket ve gösteriler için elverişlidir.