Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bitki çeşitliliğinde Avrupa’dan zenginiz – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Bitki çeşitliliğinde Avrupa'dan zenginiz

AKÜ’nün uzmanları bitki varlığı açısından Türkiye’nin tüm Avrupa kıtasından daha fazla bitki varlığına sahip olduğunu belirtiyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, tespit edilmiş olan 12 bin bitki çeşidi sayısı ile Anadolu’nun tüm Avrupa kıtasından daha fazla bitki çeşitliliğine sahip olduğunu belirtti.
AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Erişmiş, “Biyokaçakçılık” konulu konferansta yaptığı konuşmada Anadolu’da bulunan 12 bin bitkinin 3 bininin ise endemik olduğunu söyledi. Erişmiş, “Biyokaçakçılığın ekoloji alanı içerisinde yer alan bir konu olduğunu belirterek, “Ekoloji ise öyle bir konu ki hem fen bilimleriylehem de sosyal bilimlerle ilgili bir köprü vazifesi görüyor. Bu köprü vazifesi görmesinden dolayı biyokaçakçılık da ekolojinin bir konusu ve aynı zamanda vaka, bir eylem olduğundan dolayı sizleri de ilgilendiren bir konu” dedi.
SADECE ANADOLU’DA TÜM
AVRUPA KADAR BİTKİ TÜRÜ VAR
Türkiye’nin biyokaçakçılık anlamında bir cazibe merkezi haline geldiğinin altını çizen Erişmiş, bitki çeşitliliği açısından Avrupa kıtasının tamamında 12 bin bitki türünün var olduğunu belirterek, “Anadolu’da ise üçte biri endemik 12 bin bitki türü var. Endemik, sadece, dünyada belirli bir bölgede yaşar. Belirli bir alanda, lokal olarak bulunur. Mesela sadece Afyonkarahisar içerisinde, sadece Göller Bölgesinde yaşayan, bir kurbağa türü var. Dünyanın başka yerinde yok. Toroslara çıktığımızda, yine aynı şekilde yalnızca Toroslar’da yaşayan bir kurbağa türü var. Bitki türü olarak baktığımız zaman, safran da belirli özelliğe sahiptir. O bölgede lokal olarak yetişir. Sizden başka hiçbir ülkede bu olmaz” ifadelerini kullandı. Erişmiş, Türkiye’deki 12 bin bitki sayısı tespitinin şu ana kadar çalışılan rakam olduğunu ifade ederek, “Daha çalışılmamış, yapılmamış alanlar ve türler var. Bunu istatistikle birlikte ortaya çıkarıldığı zaman, 15 bin civarı bir rakamdan bahsediliyor. Bizde omurgasız hayvanların da çoğu çalışılmamıştır. Tür sayısı olarak 19 bin tür sayısı var. Bunlardan 4 bin tanesi ise endemik” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)