Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bizim mesleğimiz Veteriner Hekimlik”

Veteriner Hekimler Odası Başkanı

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muhammet Nevzat Algan, meslekleri için alışılagelmiş şekilde kullanılan “Veteriner” kelimesinin yeterli ve doğru anlam ifade etmediğini belirterek, “Gerçekte bizim meslek tanımımız Veteriner Hekimliktir. Bizler hekimlik mesleğinin ve toplum sağlığının önemli bir parçasıyız” dedi

 

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muhammet Nevzat Algan ve Yönetim Kurulu Üyeleri gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Ziyarette Yönetim Kurulu Üyelerinden; Doç. Dr. Oktay Yılmaz, Mehmet Sait Kurt, Ali Yurdagül, Doğan Kaya da yer aldı.
“BASINIMIZA SESİMİZİ
DUYURMAK İÇİN İHTİYACIMIZ VAR”
Kocatepe Gazetesi’nin ilkeli yayın anlayışını takdirle karşıladıklarını söyleyen Oda Başkanı M. Nevzat Algan, oda olarak uzun zamandır toplum ve halkla önemli bir iletişim bağı oluşturan medyada kendilerini yeterince ifade edemediklerini söyledi. Yeni ve genç bir yönetim olarak bundan sonra medyayı etkin şekilde kullanarak halkı bilgilendirme ve bilinçledirme gayretinde olacaklarını belirten Algan, “Bizim için basın sadece kendi derdimizi ifade etme aracı değildir. Basınımız memleket adına çok önemli hizmet vermektedir. Kurtuluş Savaşı sırasında da basının etkinliği ortada, dünya genelinde de doğru bilgi ve haberi alma noktasında ortadadır. O yüzden Kocatepe Gazetesi gibi ilkeli yayın yapan, nahoş olaylara sebebiyet vermeyen gazetecileri, basın mensuplarına ihtiyacımız var. Sizlerin yani basınımızın da bizlere meslek sorunlarımızı dile getirme noktasında yardımcı olmasını istiyoruz.” dedi.
“VETERİNER HEKİMLER ÖNEMLİ
BİR HİZMET İFA EDİYOR”
Kocatepe Gazetesi Sahibi Sezer Küçükkurt, Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyelerinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Veteriner Hekimlerin toplumda önemli bir hizmeti ifa ettiğine değinen Küçükkurt, “Veteriner Hekim camiasının basınla olan ilişkilerde, seslerini duyurup, sorunlarını dile getirme noktasında her zaman yardımcı olmak isteriz. Sizler oda yönetim kurulu üyeleri olarak toplumda bilinen, sayılan, sevilen güvenilen insanlarsınız. İnşallah bundan sonrası için daha iyi çalışmalara hep birlikte imza atarız.” diye konuştu.

“GERÇEK MESLEK TANIMI
VETERİNER HEKİMLİK”
Veteriner Hekimlik camiasının “Galat-ı Meşhur” yani dilimize yerleşmiş doğru sanılan yanlış bir şekilde “veteriner” olarak tanımlandığını, “Veteriner” kelimesinin yanlış kullanımından rahatsız olduklarını belirten Algan şunları söyledi: “Gerçekte olan bizim meslek tanımımız Veteriner Hekimliktir. Bizlerin fakültede aldığımız eğitim hayvan tedavisi ana konumuz olmakla birlikte insanların hastalıklardan korunması, hayvanlardan, hayvansal gıdalardan, çevredeki vahşi hayvanlardan, sineklerden, parazitlerden insanlara geçen hastalıklardan korunulmasında da bizler görevliyiz. Yani veteriner hekimler olarak bizler hekimlik mesleğinin bir boyutunu yürütüyor, toplum sağlığının önemli bir bölümünü oluşturuyoruz. Bu nedenle Veteriner hekim ifadesinin dilimize yerleşmesi için çaba gösteriyoruz.”
“VETERİNER HEKİMLİĞİN
İNSANLIĞA KATKISI TARTIŞILMAZ”
Algan, karanlığın içerisinden gelen bir sürü hastalığın canavar olarak ifade edildiğinde Veteriner Hekimlerin bir elleriyle onlara dur derken bir elleriyle de insanlara ciddi ve sürekli hizmet verdiklerinin altını çizdi. Veteriner Hekimlerin güçlü olması halinde, görevlerini iyi yapmaları durumunda sözünü ettiği hastalıkların insanlara geçmeyeceğine dikkat çeken Algan, “Bu sayede beşeri hekimlik de birçok hastalıkla uğraşmamış olacaktır. Pandemi sürecinde Covıd-19 virüs salgınıyla bu net şekilde görüldü. Dünyanın yaklaşık 8 milyar nüfusu var. Bu rakamın yarıdan fazlası kentlerde yaşıyor. Kentleşme çığ gibi büyümeye başladı. Kentleşmenin bize getirdiği bir dezavantaj metrekare sayısına düşen insan sayısıdır. Bu insanların sık etkileşimleri ve iletişimleri bizim hastalıkları kontrol altına almamızı çok güçleştiriyor.” ifadelerini kullandı.
“VETERİNER HEKİMLER PEK ÇOK
HASTALIKLA MÜCADELE EDİYOR”
Günümüzde Veteriner Hekimlerin mesleklerini tam olarak yapamamaları halinde hayvanlardan ve etlerden insanlara bulaşan tüberküloz, şarbon hastalıklarının ölümcül olabileceğine dikkat çeken Algan şöyle konuştu: “Bu sözünü ettiğimiz hastalıkların hepsi ölümcüldür. Aslında Covıd-19’dan daha fazla tehlikelidirler. Ama toplumsal farkındalık yok, bu konular gündemde değil. Önüne geçtiğimiz hastalıklardan mesela bu Covıd-19 şarbon olsaydı toprakta 60 yıl kadar canlı kalmaktadır. Tüberküloz insandan alınan boğaz numunesinden 6 ay üremesi bekleniyor. Onu besi yeri denilen sevdiği bir hücre kültürüne konulduğunda laboratuarda özel bir lamelde 6 ay bekliyorlar. Altı ay içerisinde üreme olmazsa o zaman tüberküloz yok diye kabul ediliyor. Biz Veteriner Hekimler olarak işte bu hastalıkları engelliyoruz. Tüberküloz (Verem) orta çağ hastalığı denilse de aslında toplum genelinde şu anda sayıca çok fazladır. Veteriner hekimler olarak bizler tüm bu hastalıklarla insanlara ulaşmadan önce mücadele ediyor, böylece toplum sağlığının önemli bir ayağını oluşturuyoruz.”
“SAĞLIKLI TOPLUMUN İLK ADIMINI
VETERİNER HEKİMLİK OLUŞTURUYOR”
Veteriner Hekimler olarak kendilerinin mesleklerini layıkıyla yapmalarının zorunlu olduğunu kaydeden Algan şunları söyledi: “Kanunlar bizi sağlık sektöründe kabul etmiyor. Mesela klinik denetimlerinde sağlık sektöründe yer alıyoruz, gidilen bir hastaya kullandığımız ilacı kayda girmemiş isek 13 bin TL ceza yazılıyor. Ama sağlık çalışanı olarak bir hakka sahip miyiz? Kesinlikle değiliz. Sağlıklı toplumun ilk adımlarından birisi Veteriner Hekimliktir. Bu noktada gazetelerde hekim kelimesi ardına eklenmeden ‘Veteriner’ şeklindeki ifadeler var. Sözün başında anlattığımız doğru olmayan algının kaldırılmasında yazılı ve görsel basına, yani medyamıza sorumluluk düşmektedir. Biz mesleğimize olan hizmetimize, mesleğin gerçek ismi olan Veteriner Hekim kavramının kullanımını toplumda sağlayabilmekle başlayacağımıza inanıyoruz” >> Burcu AYDIN’ın Haberi