Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BU CENNET VATANIN HARİKALAR YAPAN GENÇLERİNE BAKIN…

Şehirlerimizden birinde çok kitap okuyan, çok araştıran tecrübe sahibi bir ihtiyar varmış. Bilgili olduğu için, danışan halk tarafından ona; “Bilgiç Dede” denmiş. O zamanki ısınma aracı mangal, kullanılan yakıt keşe kömürüdür. Bir gün Bilgiç dedenin komşusunun ateşe ihtiyacı olur. Çocuğuna: “Kızım Bilgiç Dededen ateş getir de şu mangalı yakalım” der. Çocuk Bilgiç Dedenin kapısını çalar. Ateş ister. Bilgiç Dede: “Kızım kap getirmemişsin, bir kap getir de ateş vereyim.” Çocuk: “–Bilgiç Dede, avucuma biraz kül ver, üstüne ateşi koy ben götürürüm.” der. Aynı şekilde kül üstüne ateş koyan Bilgiç Dede, çocuğu takdir ederek işini görür.
Seneler geçti. Okuduğum Namık Kemal İlkokulu Salonu duvarında asılan levhada “Çocuğa kim demiş, küçük şeydir. Bir çocuk belki en büyük şeydir.” Yazısı hiç aklımdan çıkmaz. Küçükleri anlamak, değer vermek, onlara güvenerek motive etmek; Veli ve Öğretmenlerin görevi olmalı. Bu davranış; akıl yürüten çocuğun, kafasındaki kurguları, bilgi ve becerileri ortaya koyma cesareti verecektir.
Millî Eğitim Bakanlığı, projeleriyle 2019 yılında fark oluşturan öğrencileri belirledi. Damla Peker haberiyle; İşte o projelerden öne çıkanlar:
Atık ekmek gaz olacak: Eskişehir’de 11’inci sınıfa giden Melih Güleç, buluş yaptı. İki senede hayata geçirdiği proje ile atık ekmeklerden biyogaz enerjisi elde etmeyi başardı.
Altı farklı yakıtla çalışan motor: Yine Eskişehirli bir öğrenci önemli bir işe imza attı. Liseye giden Eray Sarısöğüt, uçak bakım bölümü öğretmeni Arif Özkan’ın danışmanlığında, altı farklı yakıtla çalışabilen turbojet motor üretti.
İnsanlık protezi: Manisa Neval Yaralı Millî Egemenlik Ortaokulu öğrencisi Enes Çalışkan (13), okul arkadaşının babası olan Erdinç Demirdöğen’in üç yaşındayken ellerini kaybettiğini öğrendi. Buna çok üzülen öğrenci, 3D yazıcı ile protez el üretti.
Zeytin çekirdeği yalıtıma dönüştü: Balıkesir’in Edremit ilçesinde okuyan iki lise öğrencisi, öğretmenlerinin öncülüğünde zeytin çekirdeğinden yalıtım malzemesi üretti.
Piller hiç bitmeyecek: Hatay Şehit Murat Bulkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Emirhan Alkaya ve Volkan Ramazan Yılmaz, önemli bir başarıya imza attı. İki öğrenci, dizüstü bilgisayarların atık pillerini taşınabilir şarj cihazına dönüştürdü.
Radyasyona karşı yelek: Balıkesirli öğrenci Alperen Berberoğlu, Kimya Öğretmeni Pınar Sabaz’ın danışmanlığında hamam böceği ve bordan elde ettiği solüsyonla radyasyon geçirmeyen yelek üretti.
Terörist avcısı: Arkadaşlarının ağabeyinin şehit olmasından etkilenen 16 yaşındaki lise öğrencisi Abdullah Altunok ile Ferhat Karaduman, terör operasyonlarında kullanılmak üzere insansız kara aracı “Mini Köstebek”i yaptı.
Alt yazılı gözlük: Düzce Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, gözlüğün yan bölümünde konuşmaları alt yazı olarak veren bir sistem geliştirdi. Sözel veriyi, kodlar yardımıyla yazıya çevirerek led ekrana aktaran sistem, işitme engelli fertlere karşısındaki insanın konuştuklarını okuma imkânı sağlıyor.
İsraf düşmanı barkod: Uşak Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Zekiye Nur Şen, barkod sistemiyle buzdolabındaki gıdaların son kullanma tarihi ve stok takibini yapabilen “Diogenes”i üretti.
Süngerden doku: Antalya’da Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi öğrencisi Alperen Telatar, deniz süngerinden doku üretti. Çin’deki uluslararası yarışmada 588 proje arasında ikinci olan liseli genç, yanma ve yaralanmalarda yaşanan doku kayıplarına çare bulmayı hedefliyor.
Suda eriyen poşet: Osmaniye’de bir lise öğrencisi resim yaparken şans eseri suda eriyen poşet üretti.
EYP’leri bulan cihaz: Tunceli’de lise öğrencileri Uğur Yılmaz Karataş ve Berkin Gölçayır, patlayıcıları havadan tanımlayan “Metal Tarama Cihazı” üretti. Cihaz, toprağa tuzaklanan patlayıcı, silah ve mühimmat gibi metalleri havadan tespit edebiliyor.
Teknokent’te 2 mühendis, 3 ay gibi kısa sürede ürettikleri akıllı saati, dünyanın dört bir yanına satıyor. Projeyi 3 ayda hayata geçirdiler Mustafa Tülü ve Enes Çaldır, büyük bir firmada başmühendis olarak çalışırken işten ayrılıp Ar-Ge çalışmaları yapmak üzere”Argex” adında firma kurdu. Gaziantep Teknokent’e çalışmalarını sürdüren mühendisler, 3 ayda hayata geçirdikleri akıllı saat projesiyle dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor.
Şehrimizde Yüksek Makine Mühendisi İbrahim Savrukoğlu tarafından üretilen; dizel yakıtla çalışan insansız Otomatik iş makinesi. Otomatik vites, hız ve güç gerektiren durumlarda 27 aparat takılarak kar kürüme, kar püskürtme gibi değişik alanlarda kullanılabiliyor. ARGE faaliyetleri yaptıklarını dile getiren Savrukoğlu, “Bu çalışmaların ilk meyvesi bu araç oldu. 10 kişilik yerli ve milli mühendis kadrosu ile bunu üretmeyi başardık insansız iş makinesi 5 yılda tamamlandı.”
Bu başarıları görürken şu sesleri duyar gibiyim: “ Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Varlığımız Türk varlığına armağan olsun” Gençlerimize güveniyoruz. Başarılarını yazmak bu satırlara yetmez.
Sağlıcakla kalın, Allah’a emanet olun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER