Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Bu projeler hepimizin – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 27 Kasım 2014 Perşembe 02:00:00
  Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi, 81 ilin ayrı ayrı ele alındığı önemli bir eseri yayınladı. “Kent Ekonomileri Forumu” isimli kitapta, 81 il için neler yapılması gerektiği tek teke masaya yatırılmış. Benim dikkatimi, Afyonkarahisar hakkında geliştirilmesi öngörülen projeler çekti. Açıkçası kitabı görür görmez, “Afyon hakkında ne var” diye düşündüğüm için, Afyonkarahisar’a özel zannettiğim projelerin Kütahya, Eskişehir, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli’yle kıyaslanmasına gerek duymadım. Heyecanla kitabın Afyon’u kapsayan sayfalarına baktım.
Projelerin ilki, Termal Festivali. Turizmin durgunlaştığı 15 Mayıs-15 Haziran arasında yapılması öngörülen Afyon Termal Festivali, “Termalin başkenti” iddiasına önemli bir katkı sağlayacak. Proje hedeflendiği gibi hayata geçerse, yerli ve yabancı 5 milyon turist Afyonkarahisar’daki termal zenginlikten yararlanacak; bu da mevcut turist sayısının yaklaşık 4 katı demek.
İkinci büyük proje ise Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nin kurulması. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde, Afyonkarahisar’daki resmi ve sivil kurumların da desteğiyle yürütülmesi için çerçeve çizilen proje de yine, “Termal başkent” iddiasını perçinleyecek.
Afyon için öngörülen üçüncü büyük proje ise “Afyon, Geçmişini Geleceğe Taşıyor” sloganı ile kamuoyuna duyurulacak olan Tarihi Başkomutanlık Milli Parkı’nın tanıtılması.
Dördüncü büyük proje, gıda ürünlerinde Afyon’un bir marka hâline getirilmesi. Bu proje, et, sucuk, lokum, yumurta gibi ürünlerin “Afyon” markası ile sadece Afyonkarahisar’da üretilebilmesinin sağlanmasını kapsıyor.
Doğaltaş ürün çeşitlendirme projesi ile mesleki eğitim imkânlarının artırılması da diğer büyük projeler. Bununla birlikte 12 adet de farklı yerel projenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu projeler arasında Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban seçim vaatleri arasında bulunan Temalı Park oluşturulması da yer alıyor. Yaya odaklı şehir yollarının geliştirilmesi projesi de yine Çoban’ın seçim vaatleri arasında bulunan Cumhuriyet Kent Meydanı ile özdeştirilebilir.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Afyonkarahisar için öngördüğü projeleri, “Bizim/onların” demeden benimsemek, bu projelerin takipçisi olmak, projeler hayata geçtiğinde takdir etmek, projeler aksadığında “Ne oldu” diye sormak, vazifemiz.
Kent Ekonomileri Forumu’ndaki önerilerin, daha önce de gündeme geldiğini biliyoruz. Ama bu bir eksiklik değil; demek ki Adalet ve Kalkınma Partisi şehir için yapılan önerileri dikkate almış.

3 MART
AFYONLULAR GÜNÜ

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Kent Ekonomileri Forumu kitabında Afyonkarahisar için önerilen projelerden “03.03 Afyonlular Günü”, aslında yeni bir öneri değil.
29 Eylül 2013 tarihinde Afyonkarahisar Turizm Tanıtma ve Geliştirme Derneği’nin Taş Medrese’deki tanıtım töreninde konuşan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı, şöyle demişti:
“Bize özgü değerlerle rekorlar denemesi yaparak ulusal ve uluslar arası medyada yer almamız söz konusudur. 03.03 Afyon Günü olarak belirleyebiliriz. Her bir sene yeni bir rekor, en uzun sucuk, en uzun lokum gibi ses getirebilecek rekorların denenmesi de marka şehir olmak adına belki etki yaratabilir.”

BİR ÖNERİ DAHA

Ömer Termal İşletme Müdürü Nureddin Ayyıldız da 16 Şubat 2013’te Gazeteniz Kocatepe’de Termal Festivali’ne benzer bir öneriyi paylaşmıştı. Ayyıldız, “Başta Ankara TBMM, İstanbul, İzmir’den misafirleri ağırlayıp Afyon Termal Günleri ismi ile bir etkinlik düzenlenebilir. Bu belli bir periyoda bağlanmalı. Gözlemlerime göre termal sezonu Kasım ayında başlar Mayıs’ta biter. Bu kampanya bir başında bir sonunda yapılabilir” demişti.

TERMAL TURİZM FESTİVALİ, O’NUN HAYALİ

Termal Festivali, yine daha önce dile getirilen projeler arasında. Olsun, önemli olan bunun hayata geçirilmesi. 3 Ağustos 2011’de Müze Müdürlüğü’nde çalışan, şimdi ise İl Kültür Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olan Mustafa Yamaner, Gazeteniz Kocatepe aracılığıyla projesini açıklamıştı. Bakın Yamaner, neler söylemişti:
“Termal turizm festivali yapılsın istiyoruz. Buradaki termal otelleri projeye dahil edelim. Termal turizm panayırı da kurulsun, buraya oteller stantlarını açsınlar. Kendilerini tanıtsınlar. Ama projenin can alıcı noktası otellerin bu promosyonu vermesi. Bunu Türkiye’ye yayacağız. Türkiye’de termal turizme yönelik bir festival yok. Bunu Afyon olarak ilk kez biz yapacağız.Termal turizm festivali, sanatçı getirerek olmaz. Sanatçı bütün festivali gölgeler. Sanatçıyı kapanışa koyacaksınız. Ama öyle bir festival yapacaksınız ki halk sizden doyacak. Şehirdeki vatandaşlar da otelleri tanıyacaklar. Burada hamam kültürü var. Termal turizmin başkentinde hamam kültürü o kadar fazla yer tutmaz. Termal turizm farklı bir olaydır. Termal turizmde sağlık kürü uygularsınız. Bu festivalde Afyon’un eskiden yaşam tarzı sergilenecek, otantik giysiler de hazırlanacaklar. Mehter takımı gelecek, maden sularımız tanıtılacak. Proje detaylı ve maliyetli bir projeydi. Projenin sahibi benim ama herhangi bir kurum bu konuda girişim yapılmadı. Projeyi yazdırdım ve tasdik ettirdim. 36 sayfalık bir proje yazdım. Turizmden ekmek yiyoruz, bunun festivalini de yapalım.”

LOJİSTİK
KÖY UŞAK’TA

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Kent Ekonomileri Forumu’nda yer alan “Afyonkarahisar’ın lojistik üs” hâline getirilmesi projesi de daha önce birkaç kez tartışılmıştı. Bu konunun gündemde tutulmasında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser’in katkısı büyük. Ancak hatırlatmak gerekir ki “lojistik üs” için mühim bir aşama olan Lojistik Köy, Uşak’ta kuruldu. Ankara-İzmir Otoyolu’nun Afyon’dan mı Kütahya’dan mı geçeceği ise hâlâ netleşmiş değil. Dolayısıyla, bu projenin hayata geçirilmesi için elimizde fırsat varken tüm kurumlarımızla bunu değerlendirmek için harekete geçelim.

YENİ MERKEZLER AFYON’U BÜYÜTÜR

Kent Ekonomileri Forumu’nda Afyonkarahisar’da yeni kent merkezlerinin tespiti ve hayata geçirilmesi de isteniyor. Bu projelerin kaç yılda hayata geçeceğine ilişkin bir not bulunmamakla birlikte, yeni kent merkezlerinin oluşturulması fikri, şehri büyütecek bir çalışma olacaktır. Fakat, 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerden önce dillere pelesenk olan ve slogan hâline gelen “baron”lar, buna müsaade edecekler mi? Yeni merkezler, mevcut merkezdeki emlak piyasasının değerinin düşmesi, kira gelirlerinin azalması, konut fiyatlarının normal hâle dönmesi demek. Yeni merkezlerde en çok yaşanacak çekişme, “konut-emlak” üzerine olacaktır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti