Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram

Bugün kazananlar, yarın kaybedenler – Kocatepe Gazetesi

Onur Bayram 14 Haziran 2011 Salı 03:00:00
  Seçimi sonunda atlattık. Bugün seçimin galibi olan AK Parti’nin adayları ve çalışmalarına bakalım. Yarın da muhalefette yaşanan, haberlere yansımamış olayları anlatırız.
Neredeyse üç ay boyunca seçimle yattık, seçimle kalktık. Her ne kadar yüksek katılım oranlı bir seçim geçirmiş olsak da seçim halkın pek de umurunda değildi. Halk özellikle siyasiler ve gazeteciler gibi seçimi hayatlarını etkiler hale getirmemişti. Seçim yürüyüşlerinin de olduğu, propagandaların son günününde gördüğüm 3 farklı gelin arabası halkın seçimin yapılacağı hafta sonuna ne kadar önem verdiğini gösteriyordu.
Seçim sonuçlarını dün tüm ulusal basın ve yerel basınımız yayımladı. Ak Parti, yüzde 60’lık oy oranıyla Afyonkarahisar’ı kaleleştirdiğini bir kez daha kanıtladı. Milletvekili sayısı konusunda hemen hemen tüm basın mensupları arkadaşlarım gibi bende, seçim sonucunda olduğu gibi 3-1-1 beklentisi içindeydim. Ancak 2007’de aldığı 206 bin oydan sonra 2009 yerel seçimlerinde il genel meclisinde 181 bin oya düşen Ak Parti’nin 200 bin ile 210 bin arasında bir oy bekliyordum.
Her ne kadar AK Partililer’de 3 milletvekili nedeniyle bir burukluk yaşandığını okusak da ben yine de büyük bir başarı kazanıldığını düşünüyorum. Dün hemen hemen tüm günümü eski sonuçları aramakla geçirdim. Demokrat parti dönemini henüz incelemesem de o dönemde nüfusun daha az olduğunu düşünerek, 250 binin üzerindeki bu rakamın Afyonkarahisar için bir rekor olduğunu söylemek gerek. Özal döneminde de bu kadar yüksek oy hiç tek bir partide toplanmamış.
Seçim gecesi gece 01,30’a kadar Adliye’deki İl Seçim Kurulu’nda kesin sayım sonuçlarını bekledim. Bu bekleyiş sırasında Ak Partililer’in 4’üncü milletvekilliğe olan inancını gördüm. Hatta bir ara Ak Partililer’le birlikte milletvekili hesabı bile yaptık. 11 Bini aşkın geçersiz oy nedeniyle AK Parti’de seçime itiraz fikirleri doğmuştu. Birkaç kez hesap yaptık. AK Parti’nin dördüncü vekili çıkarması için gerekli oy sayısı ile ile CHP’nin kazandığı tek milletvekilliği arasında 5 bin oy fark vardı. Ancak seçim kanuna göre 4’üncü vekilini çıkaracak AK Parti’nin aradaki 5 bin farkı kapatmak için 20 bin oy daha alması gerekiyordu. Ak Parti’nin 4’üncü vekil için 276 bin oya ulaşması gerekiyordu. 20 Bin oy da AK Partililer’i itirazdan vaz geçirdi.
Seçim sürecinde Afyonkarahisar Ak Parti milletvekilleri arasında en çok çalışan isim Halil Ürün’ün, hak ettiği milletvekilliğini kazandığını düşünüyorum. En çok seçim bürosuna sahip olan, basın temsilcisi çalıştıran Ürün, emeklerinin karşılığını alırken, örneğin 4. sıradaki Ali Özkaya, basın yönünden yeterli girişimleri yapmadığı, günlük haber akışını sağlamadığı inancındayım. 5. sıradaki Ahmet Koca da etkinliklere katılsa da AK Parti’nin etkisiz, çalışmaları daha az yapan isimlerindendi. Sıralamaya girmemiş olmasına rağmen Halil Aydoğan’ı hemen her gün seçim çalışmalarında görmek mümkündü. Seçimlerden bir gün önce Ak parti’nin yürüyüşünden sonra Çakmak Otel’de vedalaştığımız Aydoğan, artık İstanbul’da olacağını söyledi.
Sevilmeyen ve çalışmayan milletvekili adayına rağmen 256 bin oy alan AK Parti’de acaba bu aday yerine başka bir adayla seçime girse kaç oy alır merak ediyorum. Seçim sürecinde AK parti’nin çalışmalarının içinde yer alan bir dostumuz, “Nereye seçim çalışmasına gitsek vatandaş sayın aday için meclise çivi çaktı diyor. İl genelinde kendisini seven insan sayısının iki elin parmaklarını geçmez sanırım” demişti. Acaba bu sayın vekilin yerinde Halil Aydoğan Ya da Emirdağ gibi bir ilçeden bir aday olsa AK Parti kaç oy alır, kaç vekil alırdı diye merak ediyorum. Kaldı ki Bakan Veysel Eroğlu’nun esnaf ziyaretleri sırasında da bir kaç kez esnafın sayın vekilden şikayet ettiği, Bakan Eroğlu’nun da kendisini gıyabında savunmak zorunda kaldığına şahit oldum. AK Parti’nin tüzüğü gereği son dönemine başlayan vekilimizi bir kez daha aday olarak görmeyeceğiz. Gelecek hafta yeniden bir seçim yapılsa sayın vekil yeniden aday olamayacağına göre bu kez AK Parti’nin 300 bini oyu bile aşar gibi geliyor.
Afyonkarahisark’daki oy farkı Bakan Veysel Eroğlu sayesinde oldu. Hem şehrin bir bakana sahip olması hem de diğer adaylara göre daha içten ve mütevazi olan Bakan Eroğlu, seçim çalışmalarında da beni çok şaşırttı. Ben bakanım demeden kilometrelerce yürüdüğünü, önüne gelen herkesle konuştuğunu şahit olduğum Eroğlu’nun, Mecidiye ve Gazlıgöl caddesini iki kere yürüdükten sonra sendelediğini gördüm. 63 Yaşındaki Bakan Eroğlu’nun ben başta olmak üzere nasıl tüm esnaf ziyaretlerine katılanları yere serdiğini, biz ayaklarımızı sürürken kendisinin nasıl inatla çalıştığını gördüm. Akşam eve gittikten sonra ayağımın altındaki ağrı ve yorgunlukla hayatla ilgili planlarımı değiştirdim. Örneğin eskiden siyasete girme gibi bir düşüncem vardı. Artık haber olmadıkça siyasi partilerin önünden bile geçmem.
Bugün seçimin galibini yazdık. Yarında muhalefete bakarız. Nerede, ne yaptılar? Haberlere yansımayan nelere tanık olduk? Seçim bürosu açmayan, yeterince vatandaşı dinlemeden kimler nasıl iki, üç hayali kurdu? Çalışmaya ara verip yüksekten uçanlar nerede kendine ev baktı? Hangi sebeplerle seçim büroları geçici kapandı? Hangi solcular AK Parti’nin milletvekili mülakatına gitmiş kişileri yanına alıp çevresindeki solcuları kaçırdı? AK Parti İl Seçim Koordinasyon Merkezi her gün vekil adaylarının ertesi gün nerede kimlerle seçim çalışması yapacağını elektronik postayla haber verirken, muhalefet ne yapıyordu? Gerçi düşene herkes vurur da, bakarsınız başlamışken iğneyi kendimize de batırırız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER