Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çakalın Özelliği Nedir?

Doğada bir çok yerde görmenin mümkün olduğu çakal nasıl bir hayvandır?

Doğada bir çok yerde

Çakalın özelliği nedir?

Çakal kurnaz köpekgiller ailesinin en yaman üyesidir. Çakallar genellikle gündüzleri dinlenir ve saklanır, geceleri ise avlanmak ve yemek bulmak için özellikle kırsal, ormanlık alanlar, çalılık bölgelerde ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde ortaya çıkarlar. Doğası ve fiziksel özellikleri ile Çakal genelde Tilki ile karıştırılsa da Tilki’den daha uzun ve iri yapılıdırlar.  Çakallar türlerine göre farklı beden uzunluklarına sahiptir. Ortalama bir çakalın baş dahil vücut uzunluğu 70-80 cm, kuyruk uzunluğu ise 30-40 cm’dir. Ağırlıkları 7 ile 15 kg aralığındadır.  İyi bir avcı olmalarının yanı sıra leşçil hayvanlardır.

Çakallar ürkek ve vahşi yaradılışlarıyla insanlara pek fazla sokulmaktan hoşlanmazlar. Ancak doğal yaşam alanlarını yerleşim bölgelerine yakın seçtikleri için insanlara aşinadırlar. Kulağa sempatik gelse de bu aşinalık her zaman dostane karşılaşmalar anlamını taşımaz. Pek çok ülkede kampçılar çakal saldırılarına maruz kalmışlardır. Özellikle çiftleşme dönemi ilkbahar mevsimini takip eden aylarda yavrularıyla daha da kalabalıklaşan çakal sürüsü için en büyük düşman İnsanlardır.

Çakallar, seri ve atik yapılı hayvanlardır. Saatte yaklaşık 50 km. hızla koşabilirler. Bu nedenle bir çakaldan kaçarak uzaklaşabilme şansınız yok denecek kadar azdır.
Çakallar geceleri ulurlar, etrafta bir çakal olup olmadığını anlamanızın en kolay sinyallerinden biri budur.

Fare, sıçan gibi kemiricileri yok ettiğinden çiftçiler tarafından faydalı diye tanımlanırken; çok aç kaldıkları zamanlarda kümes hayvanları ile avlandıklarından insanlar tarafından sevilmez.
Genellikle sürü halinde gezerler tek gezen çakala rastlamak nadirdir. Bu nedenle tek bir çakal görürseniz bilin ki sürüsü yakın bir yerlerdedir.
Türkiye’de çakallar kıyı bölgelerde her mevsim görülebilir. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyıları çakalların en sık karşılaşıldığı bölgelerdir. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesinin alçak kesimlerinde ve buna ek Ankara ve Eskişehir’de de çakal sürüleri ile karşılaşılabilir. Bu bölge ve şehirler dışında iç bölgelerde çakallara rastlamak neredeyse imkansızdır.