Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CAMİDE EDEP, TERBİYE, NEZAKET VE SAYGI KURALLARINA UYMASI SÜNNETTİR

Müslüman’ın her yerde, özellikle cami ve mescidlerde edep, terbiye, nezaket ve saygı kurallarına uyması sünnettir. Çünkü Müslüman kişi iman nuruyla aydınlandığı ve böylesine paha biçilmez manevi bir cevheri kalbinde taşıdığı için vakarlıdır, ağır başlıdır, fakat mütevazıdir ve halim, selimdir.
Camiler Cenâb-I Hakk’a ibadet edilen, dini ilimlere sahne olan kutsal yerlerdir. Oralarda laubali davranışlarda bulunmak mekruhtur. Hele bir de namaz kılmaya duran kimsenin çok daha ciddi ve saygılı bulunması gerekir. Camide ve namaz kılarken parmak çıtlatmak da lâubaliliğe delalet eden davranışlardan biri sayılmıştır. Parmakları birbirine kenetlemek de böyle.
Ebu Said.(r.a.)’den yapılan rivayete göre, Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Sizden biriniz mescidde bulunduğu sırada parmaklarını birbirine kenetlemesin. Zira böyle yapmak şeytandandır. Hem sizden biriniz camide bu-lunduğu sürece namazda sayılır da bu hal oradan çıkıncaya kadar devam eder.”
Kâ’b b. Ucre (r.a.)’dan yapılan rivayette, adı geçen diyor ki:
“Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz’in şöyle buyurduğunu işittim:
“Sizden biriniz abdest alıp namaz kılmak üzere (evinden, iş yerinden) çıkarsa, artık parmaklarını birbirine geçirip kenetlemesin. Çünkü o bu durumda hep namazda sayılır.”
Yine Kâ’b b. Ucre (r.a.)‘dan yapılan rivayete göre, “Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz namazda parmaklarını kenetleyen bir adama gözü ilişti, hemen kalkıp onun parmaklarını birbirinden ayırdı.”
Hz. Ali (r.a.)’ dan yakılan rivayete göre, Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Namazda iken parmaklarını çıtlatma!”
Bu hadislere göre müslümanın gerek toplum arasında, gerekse cadde ve sokaklarda yürürken parmak çıtlatması veya parmaklarını birbirine kenetlemesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur. Camide ve namaz kılarken sözü edilen iki harekette bulunmak mekruhtur.
Mescidler manevi anlamda Allah’ın evleridir. Namazı ikame etmek üzere camide bulunan Müslüman ise Allah’ın evindeki misafiridir. Nasılki ev sahibi misafirini en güzel şekilde memnun etmek ve ağırlamak isterse Cenâb-ı Allah’ta camideki kullarını ecir ve mağfireti ile aynı şekilde ağırlar. Onları kat kat sevaplarla mükafatlandırır. Camide işte bu şuurla edep ve terbiye ile bulunmalı biz O’nu görmesek te Allah’ın bizi gördüğünü unutmamalıyız.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER