Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale Ruhu, bugün yaşatılıyor, yarın da yaşatılacak

Bu haberin fotoğrafı yok
Çanakkale Ruhu, bugün yaşatılıyor, yarın da yaşatılacak

Yarın, kimilerinin Birinci Dünya Savaşı olarak nitelendirdiği, kimilerinin ise bu “Paylaşım Savaşı” olarak adlandırdığı mücadele içinde Türk’ün gücünü gösteren 18 Mart Deniz Zaferi’nin yıldönümü.

18 Mart 1915’te, emperyalist ülkeler, Osmanlı İmparatorluğu’nun tek yürek olup düşmana nasıl karşı koyduğuna şahit oldular. Afyonkarahisar il protokolü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yayınladıkları mesajlarda, ülkenin birliği ve bütünlüğünün önemine dikkat çektiler. Mesajlarda Çanakkale’de elde edilen zaferin, tarihimizdeki müstesna yeri vurgulandı
1915’te kazanılan Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Türk Milletinin bağımsızlığı uğruna verdiği şanlı mücadele sonucunda Türkiye Cumhuriyetinin temelleri aziz şehitlerimizi ve gazilerimizin kahramanlıkları sayesinde atılmıştır. Tarihi zaferlerle dolu bu milletin ve kahraman ordumuzun büyük fedakarlıkları sayesinde kazandığı bağımsızlık mücadelesini ve bu uğurda hayatlarını veren şehit ve gazilerimizin önemini her şart ve ortamda yeni kuşaklara aktarmalıyız. Bu vesileyle; başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, vatanımız için canlarını feda etmiş şehitleri-mizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize ve şehitlerimizin bizlere emaneti olan bütün sevdiklerine şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Bir ulusun kaderi değişti
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın bir gün önceden yayınladığı mesajda da benzer mesajlar yer aldı. Çoban, “Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek; bir ulusun kaderini değiştiren aziz şehitlerimiz, Çanakkale’de dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır. Elde edilen zafer, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu, belirleyici bir rol oynamıştır. Bu zafer, Türk Milletinin, yokluk, yoksulluk ve umutsuz-luğun en acı günlerinde dahi dünyaya başkaldırdığı, Vatanımızın bütünlüğünü ve bağımsızlığını Dünyaya kanıtladığı en güzel örnektir. Bu duygularla, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutluyor; bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum” ifadelerine yer verdi.
Manevi güçle düşmanı yendik
Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Çanakkale Zaferi ile ilgili mesajında “Çanakkale’de maddi gücümüz, düşmanın gücüne nispetle çok daha zayıftı. Askerimizin bir çoğunun, ayağında postalı dahi yoktu. Ancak Mehmetçiğin manevi gücü büyüktü. İngiliz ordu komutanının ‘Bizi Türklerin maddi gücü değil, manevi gücü mağlup etmiştir. Çünkü onların atacak barutu bile kalmamıştı’ şeklindeki itirafı, bu gerçeği ifade etmektedir. Tarih, din ve vatan uğrundaki fedakârlığın muhteşem bir örneğine Çanakkale’de tüm cihan şahit olmuştur. Bir yılı aşkın süre devam eden Çanakkale savaşları sonunda milletimiz düşmanlara karşı tarihte emsaline az rastlanan büyük bir zafer kazanmış, vatan sevgisi ve iman gücünün maddi üstünlükten daha önemli olduğunu bütün dünyaya ispat etmiştir. Can ve malın Allah yolunda, insanı insan yapan, toprağı vatan kılan, toplumu millet yapan değerler uğruna feda edilebilmesi, kulun Rabbine karşı muhabbetinin en güzel ifadesidir. Peygamber Efendimizin ‘Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp şehit olmayı, diriltilip yine şehit olmayı, tekrar diriltilip şehit olmayı isterim’ hadisi şehitlerimizin dinimizdeki yerini tanımlamaktadır. Çanakkale geçilmez fermanı, 250 bin imanlı vatan evladının, şahadet şerbetini içmesiyle yazılmıştır. Bugünün anlam ve önemi ile şehitlerimizin aziz hatıralarını ebediyete kadar yüreğimizde taşımak, en başta gelen milli görevimizdir. Bu vesile ile zaferin 97. yıl dönümünde adını tarihe altın harflerle yazdıran aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
Atatürk’ün dehası görüldü
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş yaptığı açıklamada 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97. yıldönümünü kutladı. Milletvekili Ahmet Toptaş; ”Bu zafer aynı zamanda, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan bir azmin mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün simgesi olmuştur. Bu mücadelenin çok önemli diğer bir özelliği de, muharebelerde ordumuzu zafere taşıyan ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından bağımsız Cumhuriyetimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk dehasını ortaya koyan ve dünyaya tanıtan bir zaferin adı olmasıdır. Cumhuriyetin kazanıldığı toprakların Milletvekili olarak birliğimizin harcının karıldığı, beraberliğimizin simgeleştirdiği, Emperyalizme karşı özgürlük ve bağımsızlık duruşumuzu geleceğimiz gençlerine, kadınlarına, aydınlarına, yurttaşlarına aktarılması asli görevimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle büyük deha Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını rahmetle ve minnetle anıyor. Kurtuluş destanımızın yazıldığı inanç ve kararlılıkla aydınlık gelecek günler temenni ediyorum” dedi.
Kahramanlarımızın kıymeti bilinmeli
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın Çanakkale Zaferi mesajı ise şöyle:
“Atalarımızın emaneti olan topraklarımızın korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük için göğüslerini siper ederek savunan ve bu uğurda fani bedenlerinden vazgeçen aziz Şehitlerimizin kahramanca direnişleri emsalsizdir. Dün Çanakkale’de olduğu gibi bugün de terörist mihraklara karşı vatanımızın değişik yerlerinde sürdürülen mücadele sonucunda, şehit düşmüş kahramanlarımızın önem ve kıymeti her zaman bilmeli, aziz hatıraları her zaman yaşatmalı ve gelecek nesillere bu bilinci aktarmayı, bu güzel vatanı bizlere emanet eden atalarımıza karşı bir borç bilmeliyiz.”
Bağımsızlık mücadelesi
İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel de Çanakkale Zaferi’nin Türk ve dünya tarihi açısından önemine dikkat çekerek “Çanakkale Savaşları, milletimizin zamanın en güçlü ve donanımlı ordularına karşı inanç, vatan sevgisi, dayanışma, birlik ve beraberlik duyguları ile vermiş olduğu büyük bir mücadeledir. Türk’ün yenilmezliğini, Mehmetçiğin azim ve iradesini aynı zamanda centilmenliğini tüm dünyaya göstermiş olması açısından da oldukça önemlidir.Türk milleti Çanakkale’de elde ettiği üstün başarısı ile tüm dünyaya, bağımsızlığı ve vatan toprağı söz konusu olduğunda, karşısında hiçbir gücün duramayacağı mesajını en açık şekilde vermiştir. Bu uğurda milletimiz, on binlerce Mehmetçiğini şehit vererek Çanakkale sularını al kırmızıya bo-yamıştır. Sonuçta ortaya, bugün gururla andığımız güzelim cennet vatanımızda hayat bulduğumuz Çanakkale Destanı çıkmıştır” ifadelerine yer verdi.
Şehitlere sahip çıkıyoruz
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı da Çanakkale Zaferi’ne ve şehitlere sahip çıktıklarını söyledi. Kumartaşlı, “Bugün, Türk Milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günüdür. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur’ sözlerinde ifadesini bulan bu zafer, aynı zamanda Mehmetçiğin vatan ve millet sevgisinin de ölümsüzlük anıtıdır. Milletimizin gönlünde daimi yerini alan şehitlerimiz, ülkemizin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunması, huzur ve güven içinde yaşamamız, milli çıkarlarımızın savunulması ve vatanımıza hizmet etmek için canlarını feda etmişlerdir. Üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu vatanı, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, vatan sevgimizin, birlik ve bütünlüğümüzün simgeleri olarak, gönlümüzde yaşayan aziz şehitlerimize borçluyuz. Onların, vatan ve millet için yaptığı fedakârlığın değeri, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyüktür” yorumunu yaptı.
Anıtpark’ta “Çanakkale menüsü”
Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Şubesi’nden yapılan açıklamada da Çanakkale Ruhu’nun yaşatılacağı belirtildi. Açıklamada “Atatürkçü Düşünce Derneği Afyon Şubesi, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü programı doğrultusunda yarın 12. 30 da Anıtpark’ta basın açıklaması yapacaktır. Ardından temsili olarak 8 Ağustos 1917 – 18 Mart 1918 yılları arasındaki 1 günlük öğün olan şekersiz üzüm hoşafı ve yarım ekmek dağıtılacaktır. Vatanımızın ne tür zorluklarla kazanıldığını bir kez daha hatırlamak, Çanakkale’yi sömürgeci ve zorba devletlere karşı nasıl savunduğumuzu yeni nesillere de anlatmak amacıyla yapılacak bu etkinliğe tüm Afyonkarahisarlı hemşerilerimizi bekliyoruz” denildi.
250 bin şehit verildi
Türkiye Kamu-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Erol Özsoy, “250 bin şehidin ve-rildiği Çanakkale Savaşlarında yansıtılan ruh, bugün hepimizin kılavuzudur ve 97’inci yıldönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi’nin ışığı bugün hala bizleri aydınlatmaktadır. Bu nedenle eğitimcilere büyük görev düşmektedir. Toplumun adsız neferleri olan öğretmenler, çocuklarımıza Çanakkale Savaşlarını, Çanakkale Zaferi’ni, 250 bin şehidi niçin verdiğimizi çok iyi anlatmalıdır. Her gencimiz Çanakkale’yi mutlaka görmeli, Çanakkale’deki ruhu teneffüs etmelidir.
Çanakkale Zaferi’nden 97 yıl sonra da ülkemiz çeşitli saldırılarla karşı karşıyadır. Türkiye’nin bölünmesi için dikkatli bir şekil-de bekleyenler bugün ard arda hamle yapmaktadır. Türkiye’yi bölük, pörçük etmek amacıyla hazırlanan bombanın pimi çekil-miştir. Açılım adı altında başlatılan süreç, teröre, teröristlere karşı verilen mücadeleyi kırmaya hizmet etmekte ve bölücülerin elini kolaylaştırmaktadır” dedi.
Milletimizin dik duruşunun simgesi
Memur-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdullah Çelik ise “Vatanına ve değerlerine bağlılık adına beklentisiz olmak ve adanmışlık duygusu ile hareket etmek, öyle ciddi bir güç kaynağıdır ki, bunlara sahip olan insan, hiçbir zaman yeise kapılmaz, hâdise-lerin karşısında her zaman dimdik durur ve sarsılmaz bir iman ve ümitle onların üzerine yürür. Çanakkale Savaşı bu noktada milletimizin, dik ve sarsılmaz duruşunun ve ümitvar oluşunun destanının yazıldığı yerdir.
Çanakkale Zaferi, milletimizi ihya edecek, kenetlendirecek, başarıya ulaştıracak kodları da bünyesinde barındırmaktadır. Çanakkale’de; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i’ ile milletimiz bir bütün olarak mücadele vermiş, vatan söz konusu olduğunda aidiyetlerin hiçbir önemi olmadığının en güzel örneğini sergilemiştir. Din, vatan, namus tehlikeye girdiğinde canın, malın hiç düşünmeden verilebileceğini de cesurca ortaya koymuşlardır” diye konuştu.
Vatan sevgisi ile zafer kazanıldı
Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol da “Türk ulusunun fertlerini birbirine bağlayan kuvvetli bağlardan biri de vatan sevgisidir. Bağımsız olmayan bir vatan , orada yaşayanlar için zindan haline gelir. Tarih boyunca bu uğurda hayatını kaybeden şehitlerimiz Vatan sevgisi kavramının kuru bir lâftan ibaret olmadığını tüm dünyaya göstermişlerdir. Bu güzel vatan için canlarıyla ve kanlarıyla nice destanlar yazan bir milletin evlatları olarak bizlerde Vatana olan sevgimizi ancak onun uğrunda akan kanları unutmayarak ve bizden sonra gelecek nesillere de unutturmayarak ispatlayabiliriz” ifadelerine yer verdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti