Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

“Çarşılar” hayali – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 19 Haziran 2013 Çarşamba 03:00:00
  Afyonkarahisar’daki iş yerlerinin tabelalarına, nizamına baktınız mı? Ben son zamanlarda bakmaya başladım. Ne var, ne yok diyerek, biraz da üzerine düşünerek. Biraz da hayal kurarak.
BEDESTEN’DEN BAŞLIYORUZ
İsterseniz hayalimi paylaşayım sizinle:
Hayalimde, işe Uzun Çarşı’dan başlıyoruz. Ancak bölgedeki dükkan sahipleriyle uzlaşma yoluyla karara varıyoruz. Karara göre Uzun Çarşı’daki kuyumcular Bedesten Çarşısı’na, Bedesten Çarşısı’ndaki esnaf ise Belediye Çarşısı’na taşınıyor. Bu kapsamda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin eski hizmet binası da Bedesten Çarşısı’ndaki esnafa tahsis ediliyor.
Kuyumcular, Bedesten Çarşısı’nın güvenliğini ve cazibesini artırmak için restorasyon çalışması başlatıyor. Bedesten Çarşısı’nın yeni ismi Bedesten-Kuyumcular Çarşısı oluyor. Çarşı’nın girişinde, restorasyona emeği geçenlerin isimleri tek tek yer alıyor.
UZUN ÇARŞI, MOR-BEYAZ
Kuyumcuların, Uzun Çarşı’da boşalttıkları dükkanlara ise şehrin önde gelen bütün lokum, kaymak, sucuk üreticilerinin girmesi sağlanıyor. Dükkanlardaki bu mutabakatın sağlanmasının ardından Uzun Çarşı’daki çevre düzenlemesi başlıyor. Çarşı’nın girişine büyükçe bir “saray girişi” kapısı inşa ediliyor. Üzerine “Uzun Çarşı’ya hoş geldiniz” yazdırılıyor. Kapının sağında, Çarşı’daki esnafın listesi, solunda ise Çarşı’nın tarihçesi bulunuyor. Uzun Çarşı’nın başlangıcından sonuna kadar tabelalar, şirket logolarının bulunduğu şekilde, ancak belirli ebatta hazırlanıyor. Dükkanların dış cephelerinin tamamında, mor ve beyaz renkleri kullanıyor. Böylece hem yan yana, hem de karşı karşıya gelen dükkanların birinin dış cephesi beyaz, birinin dış cephesi mor hâle geliyor.
UYDUKENT’TE YENİ ÇARŞI
Uzun Çarşı’daki bu düzenleme bittikten sonra Tuz Pazarı ve Saraçlar’da da dış cephe uygulaması yapılıyor. Oradan da Ambaryolu’na geçiliyor. Ancak Ambaryolu’na geçmeden önce, inşaat malzemeleri, hırdavat gibi ürünler satanlar için, Uydukent’te bir yeni çarşı oluşturuluyor. Bu malzemeleri satanlar, Uydukent’e ticareti taşıyorlar. Böylece Uydukent’te banka şubelerinin kurulmasının da önü açılıyor. Ambaryolu’nda ise hazır yemek, lokanta, mobilya ürünleri ile ilgilenen esnaf kalıyor. Bu düzenlemenin ardından mor-beyaz uygulamasına, Ambaryolu’nda da başlanıyor. Hatta saydığım bölgelerdeki kaldırım renkleri, “alışverişi cezbedecek” şekilde tasarlanıyor.
KENT MEYDANI’NDA YER ALTI ÇARŞISI
Tabii bu arada Kent Meydanı’nı unutmayalım. Hayalime göre Kent Meydanı’nın bina ile ilgili kısmı, Hükümet Konağı’nın yıkılması ile hallediliyor. Emek Binası ve Hükümet Konağı’nın bulunduğu alan, yol ve Anıtpark’la figür olarak birleştiriliyor. Bir kısmı trafiğe açık olan Meydan’ın altında ise kapalı bir çarşı kuruluyor. Üst taraftaki yürüyüş ve gösteri alanından karşıya geçmek isteyenler, aynı zamanda alt geçit görünümündeki çarşıyı kullanıyor.
HAYALLER GERÇEK OLSA
“Çarşılar” hayalime, pek çok yerden itiraz gelecektir. Ama bu ve benzeri hayallerin gerçekleştiği bir Afyonkarahisar’ı düşünsek, düşünmekle kalmasak, gerçekleştirsek, şimdikinden farklı bir konumda oluruz sanırım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti