Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP’li Toptaş’tan Bakan Yıldırım’a soru önergesi

Bu haberin fotoğrafı yok
CHP’li Toptaş’tan Bakan Yıldırım’a soru önergesi

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a İlçe ve Belde Belediyelerinin D4 belgesi alamamaları nedeniyle kaç başvuru olduğunu sordu

Toptaş, TBMM Başkanlığına, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Toptaş, Türkiye’de 2 bin 950 Belediyenin son zamanlarda yaşadığı sorunlarda Bakanlığın, D4 belgelerine ilişkin genelgesi uyarınca (Y) yetki belgesine sahiplerinin bu belgeleri 31.12.2011 tarihine kadar D4 yetki belgeleri ile değiştirilmesi şartı getirildiğini hatırlattı.
Söz konusu genelgenin Resmi Gazetede yayımlanan Karayolu Taşıma yönetmeliğinin ilgili maddesine göre bu belgenin alınabilmesi için tüzel kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş ve Ticaret siciline tescil edilmiş olmaları şartının getirildiği, bu kapsamda (Y) belgesine sahip olan Belediyelerin D4 belgesi alabilmesi için şirket kurmak zorunda olduklarını hatırlatan Toptaş, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti; “Küçük ölçekli Belediyelerin yani İlçe ve Belde Belediyelerinin kaçı (D4) Belgesi alamadığı için cezai işlemle karşı karşıya kalmıştır? Yönetmeliğin 13 üncü maddesine göre (D4) yetki belgesi almak için başvuranların ticari olarak kayıtlarında en az bir adet öz mal otobüse ve 5 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları ölçeği nasıl hesaplanmıştır? Diğer bir ifadeyle nüfusu 2 bin olan Belediye ile 20 bin olan veya 200 bin olan Belediye arasında adalet sağlanabileceğini düşünüyor musunuz? 5393 sayılı Belediyeler Kanunun 70’inci maddesine göre ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 26’ıncı maddesi gereğince Belediyelerin şirket kurmaları veya mevcut ya da kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunması Bakanlar Kurulu iznine bağlıdır. Bakanlar Kurulu şimdiye kadar böyle bir karar almış mıdır? Belediyelerimiz için önemli sorun halini almış bu uygulama için özellikle Küçük ölçekli Belediyelerimizin nüfusu yoğun olmayan Belde halkının müşterek ihtiyaçlarını karşılamada yaşadıkları sorunu çözmek için yayınladığınız Genelge yerine yeni Genelge yayınlamayı düşünüyor musunuz? Bu sorunla karşılaşan Belediyelerin kaç tanesi Bakanlığınıza yaşanan sıkıntının ortadan kalkması için müracaat etmiştir? Bakanlığınızın belirlemiş olduğu ücret tarifesine bakıldığında 35 kilo metrelik bir güzergahta 5 TL 25 Kuruş ücret belirlemesi büyük, öğrenci, işçi fark etmeksizin aynı olmasına bakılıp bir ailede 2-3 öğrenci kent merkezine gönderdiği düşünüldüğünde ve Dar gelirli bir ailenin buna göre çocuklarını nasıl okutabileceğini, yine Asgari ücreti ile çalışan işçinin belde dışında çalışması durumunda almış olduğu ücretin çoğunluğunu ulaşıma vereceği ortada iken bu belirlenen ulaşım ücret bedeli Sosyo-Ekonomik şartlarına göre düzenlendiğini düşünüyor musunuz?” (Kocatepe)