Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“CHP’nin mücadelesi sonucu NBŞ kotası yüzde 10’dan yüzde 5’e indirildi”

CHP Genel Başkanı Kemal
“CHP’nin mücadelesi sonucu NBŞ kotası yüzde 10’dan yüzde 5’e indirildi”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili kurulan komisyonda yer alan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, komisyon üyeleri ile birlikte özelleştirilme kapsamına alınan fabrikalara giderek işçi, çiftçi ve vatandaşlarla buluştu.
TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINI DOLAŞTILAR
Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanında bulunan özleştirilme kapsamına alınan Şeker Fabrikalarına giden CHP’li komisyon üyeleri Uşak, Afyonkarahisar, Kırşehir, Yozgat, Burdur, Tokat-Turhal, Amasya-Suluova, Çorum, Erzincan, Erzurum, Kars, Ağrı, Van-Erciş, Muş ve Elazığ Şeker Fabrikalarını ziyaret ederek üretici, işçi ve emekçilerle bir araya gelerek özelleştirilecek fabrikalarda düzenlenen imza kampanyalarına destek vererek basın açıklamasında bulundular.
TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ DESTEK VERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba koordinasyonunda CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan ve 3 Parti Meclisi Üyesinin yer aldığı komisyon üyeleri Şeker Fabrikalarının özelleştirilmemesi için fabrikaların önünde Şeker-İş Temsilcisi, CHP örgütleri, STK’lar, Saadet Partisi ve İYİ Parti temsilcileri, işçiler, üreticiler, nakliyeciler ile yurttaşlarla basın açıklamasında bulundular.
AKP DİK DURUŞ SERGİLEMEDİ,
 LOBİNİN İSTEDİĞİNE TESLİM OLDU
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin arkasında Amerikan Kökenli Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) lobisinin baskılarının olduğunun önemle altını çizen Milletvekili Köksal, “AKP bu konuda dik bir duruş sergileyemedi ve bu lobinin isteğine teslim oldu. Başta Cargill olmak üzere NBŞ üreticileri 2 milyar doların üzerinde katma değer sağlayan şeker sektöründen devletin elini çektirip bizi ‘şekerde’ dışa bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar. Bunun ilk adımı geçtiğimiz aylarda KHK ile kapatılan Şeker Kurumuydu. Çünkü NBŞ üreticileri kotalarının artmasını ve üretimlerini artırmak istediklerini ve piyasaya daha fazla NBŞ sokmak istediklerini bunun önündeki engellerden birinin Şeker Kurumu olduğunu söylüyorlardı. Şimdi bu kurumun KHK ile kapatılmasıyla NBŞ lobisi ilk engellerinden kurtuldu” dedi.
AKP’YE TALİMAT VERDİLER
Amerikan Kökenli NBŞ lobisinin ikinci engel olarak ‘Şeker Fabrikalarını’ gördüğünü dile getiren Köksal, “İkinci engelleri olarak ‘Şeker Fabrikalarını’ görüyorlar. Çünkü şeker pancarından üretilen bu doğal pancar şekeri oldukça NBŞ lobisi Türk şeker piyasasını ele geçiremeyeceğini biliyor. Bu yüzden de ‘Şeker Fabrikalarının’ kapatılmasını istiyorlar. Bunun içinde özelleştirilmesi yönünde AKP’ye talimat verdiler” şeklinde konuştu.
NBŞ LOBİSİ ÖNCE AYIRACAK, SONRA ÖZELLEŞTİRİP KAPATACAK
NBŞ lobisinin ‘Şeker Fabrikalarının’ özelleştirilmesi ile şeker piyasasına tamamen hakim olacağını belirten Köksal, “Çünkü ‘Şeker Fabrikaları’ özelleşirse tek başlarına ayakta durma şansları çok zayıf. Nitekim bu konuda Şeker -İş Başkanı İsa Gök Türk, ‘Şekere bağlı 25 Şeker Fabrikası bir denge içinde birbirlerinin eksiğini açığını fazlasını kapatarak ilerler bu fabrikaları ayırıp satarsanız bu denge bozulur ve tek başlarına ayakta kalmaları zorlaşır’ diyor. İşte NBŞ lobisi de bunu bildiği için bu fabrikaların özelleşmesini istiyor. Çünkü biliyor ki bu şekilde o fabrikalar üretim yapamayıp kapanacak. Bu fabrikaların tek başına rekabet şansı çok düşük. İşte bu yüzden özelleştirilmek isteniyor. Türkiye’de pancar şekeri ne kadar az üretilirse NBŞ’nin Türk Şeker piyasasına hakim olma durumu o kadar artacak” ifadelerini kullandı.
CHP’NİN MÜCADELESİ SONUCU ‘NBŞ’ KOTASI YÜZDE 10’DAN YÜZDE 5’E İNDİRİLDİ
Milletvekili Köksal açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) nedir? Mısır, patates gibi ürünlerden ‘civa’ gibi maddeler kullanılarak elde edilen insan sağlığına oldukça zararlı kimyevi bir şeker bir tür sentetik zehirdir. Kanser, obezite, karaciğer yağlanması, Alzheimer, kısırlık gibi hastalıklara yol açıyor. Amerika bu zehri yemiyor. İngiltere ve Fransa’da NBŞ Kotası 0 Almanya da kota yüzde 1.92, Avrupa ortalaması yüzde 2 ama Türkiye de yüzde 10’du. Geçtiğimiz Perşembe günü ‘CHP Şeker Komisyonu’ olarak neredeyse yurdun dört bir yanını dolaşıp halkımızı fabrikaların özelleşmemesi ve ‘NBŞ’nin zararları noktasında bilinçlendirmeye basın açıklamaları yapmaya başladıktan sonra gelen kamuoyu tepkisi üzerine AKP NBŞ kotasının yüzde 5’e indirilmesi için TBMM’ye önerge verdi.”
PANCAR ÜRETİCİLERİ ÜVEY EVLAT
 MUAMELESİ GÖRÜYOR, KOTALARLA EKSİK DESTEKLEMELERLE EZİLİYORLAR
NBŞ kotasının yüzde 5 olmasının bile Türkiye için çok fazla olduğuna dikkati çeken Köksal, “Bunu da şimdi lütufmuş gibi gösterip müjde olarak veriyorlar. Yüzde 5 kota bile Türkiye için çok fazla. Çünkü bu topraklar pancar tarımına elverişli iklim uygun. Biz şekerpancarından üretilen doğal şekeri yiyebilecekken Avrupalının, Amerikalının yemediği NBŞ denen sentetik zehri neden yiyeceğiz? Bulgaristan pancar tarımına elverişli olmadığı halde orada bile NBŞ Kotası yüzde 4.9 iken pancar tarımına bu kadar elverişli olan Türkiye’de hala NBŞ Kotası niçin sıfıra indirilmiyor? Amerika, Fransa ve birçok Avrupa ülkesi Şeker Pancarı üreticilerine Türkiye’nin verdiği desteğin kat be kat üstünde destek verirken Türkiye’de pancar üreticileri adeta üvey evlat muamelesi görüyor. Kotalarla eksik desteklemelerle eziliyor” diye konuştu.
TÜRKİYE PANCAR TARIMI
BAKIMINDAN BİÇİLMİŞ KAFTAN
“Şeker Pancarı bu ülkenin stratejik ürünlerinden biridir ve mutlaka sahip çıkılması ve desteklenmesi gerekmektedir.” diyen Köksal,  “Sadece doğal şeker üretimi için değil küspe melas gibi hayvancılık ve maya bakımından önemli ürünler açısından da Şeker Pancarı büyük kıymete sahiptir. Ayrıca Şeker Pancarı bitki olarak havaya verdiği oksijen ve toprağın verimi yüzde 20 oranında artırması bakımından da son derece faydalı bir bitkidir. Ülkemizde de özellikle İç Anadolu, İç Ege, Orta Anadolu, Doğu Anadolu Pancar tarımı bakımından biçilmiş kaftan diyebileceğimiz bölgelerdir. Biz dışa bağımlı olmadan ‘Şeker Pancarı’ üretip bundan doğal şekerimizi elde ederek halkımıza sağlıklı şeker yedirebilecekken AKP’nin kotasını sıfırlamaktan kaçtığı sağlığa zararlı Nişasta Bazlı Şeker tüketimi ısrarı neden? Ey AKP burada amaç halkının sağlığını düşünmek olması gerekirken çoğunluğu Amerikan kökenli NBŞ üreticilerinin servetine servet katmak için uğraşmak neden? Şeker Fabrikaları bu ülkenin milli ve yerli fabrikalarıdır. Bu fabrikaları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Turgut Özal gibi bugün aramızda olmayan devlet adamları ve siyasetçiler açmıştır. Bir kere bu fabrikaları satmak onların kemiklerini sızlatmak demektir” dedi.
FABRİKALARIN KAPATILMALARININ KAÇINILMAZ OLDUĞUNU
GÖRMEK ZOR DEĞİL
Bu fabrikalarda çalışan binlerce kadrolu işçi, taşeron işçi ve geçici işçi olduğunu söyleyen Köksal, “Bu fabrikalarından ekmek yiyen yüzlerce nakliyeci ve binlerce pancar üreticisi vardır. Bu fabrikaları satmak demek bu insanları aşsız, işsiz bırakmak mağdur etmek demektir. Özelleşme neticesinde üretime 5 yıl devam edecek diye verilen sözde doğru değildir. Çünkü bu fabrikaları alan şahıs yani özel sektör kar amacı güder. Eğer kar etmezse veya istediği karı yakalayamazsa mutlaka kapatacaktır. Zaten bu 25 fabrikanın ayrı, ayrı ayakta kalıp tek başlarına rekabet şansının çok düşük olduğunu hesaba kattığımızda kapatılmalarının kaçınılmaz olduğunu da görmek zor değildir” ifadelerini kullandı.
ÖZELLEŞMELERİN SONU HEP HÜSRAN OLDU
Özelleştirmelerin sonunun hep hüsran olduğunu belirten Köksal, “Daha önce Afyonkarahisar-Çay SEKA Kağıt Fabrikası özelleştirildi. Ne oldu? Alan kişi fabrikanın makinalarını hurda niyetine satıp fabrika için ödediği bedelin neredeyse 2-3 katı kar elde edip bu fabrikayı adeta çürümeye terk etti. Şimdi o güzelim fabrika harabeye dönmüş durumda. Çay İlçesi ve çevresinde köylerin Bolvadin’in hatta Sultandağı’nın bile ekonomisi bu durumdan olumsuz yönde etkilendi. Et-Balık Kurumu özelleşti, hayvan ithal eder olduk. Yem A.Ş. satıldı, yem ithal ediyoruz. Tütün Fabrikaları özelleşti, sigara ithal ediyoruz. Özelleşmelerin sonu hep hüsran oldu. Bunun için ‘Şeker Fabrikalarının’ da aynı acı sonu yaşamaması için bu özelleştirme kararından derhal dönülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki kararlı mücadelemizi CHP olarak sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.