Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çoban: 47 milyon değil, 7 milyon lira harcadık

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin
Çoban: 47 milyon değil, 7 milyon lira harcadık

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye’de düzenlediği basın toplantısında İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak’ın Motokros Şampiyonası maliyeti ve ileri dönemde tekrarına yönelik açıklamalarını değerlendirdi. Toplantıda; Belediye Kültür Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk de hazır bulundu.
“TOPLANTIDA İHTİYATLI CÜMLE KULLANDI”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, özel gündemli olarak ifade ettiği basın toplantısında İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak’ın “Dünya Motokros Şampiyonası için 47 milyon TL’lik bir harcamadan bahsediliyor” cümlesini kullandığını hatırlattı. Koçak’ın düzenlediği basın toplantısında ihtiyatlı bir cümle kullandığını söyleyen Çoban, “Sayın Koçak ihtiyatlı bir cümle kullandı. ‘Böyle söyleniyor’ dedi. Ama biz biliyor ve duyuyoruz ki kendi özel programları ve sohbetlerinde ‘40-50 milyon TL arasında Belediye para harcadı. Bu gereksiz bir harcamadır’ gibi cümleler sarf ediyor. Geçtiğimiz günlerde Dostlar Meclisi davetine katıldım. Bizzat Dostlar Meclisi ziyaretinde ‘Belediye oraya 40 milyon TL para harcadı’ gibi bir cümle kullanmış.” dedi.
“BAŞVURSA HARCAMA
BELGELERİ SUNULURDU”
Dünya Motokros Şampiyonası organizasyonuna yapılan harcamaları kuruşuna kadar açıklayacağını vurgulayan Çoban, “Basın mensupları bilir. Ben 10 yıldır Belediye Meclis Toplantılarında veya basın açıklamalarımda hep şu cümleyi kullanıyorum; Afyon’da yaşayan herkes siyasi partiler, basın mensupları, ilgili ne kadar insan varsa Belediyemizin her türlü harcama, her türlü ihalesini çok rahat bir şekilde inceleme hakkına sahiptir. Eğer Mahmut Bey de açıklama yapmak yerine ve özel sohbetlerinde rakamları gerçek dışı belirtmek yerine Belediyemizin herhangi bir birimine başvursaydı kendisine yapılan harcamaları belgeler kuruşuna kadar sunulabilirdi.” diye konuştu.
“ULUSLAR ARASI ORGANİZASYONU
 AFYONKARAHİSAR BAŞARDI”
Burhanettin Çoban, Dünya Motokros Şampiyonasına Afyonkarahisar olarak ev sahipliği yapılmasıyla Türkiye’de ilk kez uluslar arası bir organizasyon yapıldığını söyledi. Çoban, “Bunu Afyonkarahisar başardı. Üstelik yaptığı pistiyle de daha ilk yıl Dünya Motosiklet Federasyonu’ndan iki dalda ödül aldı. Biri En İyi Medya Alt Yapısı ödülü ikincisi de Dünyanın En İyi Pist Ödülü. Zaten dünyanın en iyi pisti, parkuru ödülü alarak başka bir ödül ve unvana gerek yok. Bu demektir ki dünyanın en iyisi. Dünyada her yıl 20 ülkede yapılıyor. Bu sene ilk defa Çin ve Hong Kong da yarış takvimine dâhil oldu. Çin bile bizden bir yıl sonra yarış takvimine giriyor.” şeklinde konuştu.
“KADIN VE GENÇ ŞAMPİYONASI DA AFYON’DA YAPILACAK”
2019 yılında ikinci kez Türkiye’de, Afyonkarahisar’da Dünya Motokros Şampiyonasının yapılacağını dile getiren Çoban şu ifadelere yer verdi: “Dünya Motokros Şampiyonasının inşallah 18’nci ayağını gerçekleştireceğiz. Ancak bu yıl bir farklılığımız var. Bu yıl sadece Erkekler Motokros Şampiyonasının bir ayağını Afyon’da gerçekleştirmeyeceğiz. İlave olarak Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonasının finalini Afyon’da yapacağız. Üçüncü olarak Avrupa Gençler Motokros Şampiyonasının finalini Afyonkarahisar’da yapacağız. Geçen yıl 50 sporcu gelmişti bu yıl 150 sporcu ilimize gelecek. Bunun yanı sıra antrenörleri, ekipmanları v.s ile gerçekten ciddi bir sirkülasyon olacak.”
“BU YILKİ TANITIMA
AFYON NG OTEL EV SAHİBİ”
Burhanettin Çoban, sözünü ettiği üç organizasyonla ilgili geçen yıl İstanbul Çırağan Otel de yapılan tanıtım toplantısını bu yıl 12 Mart Salı günü saat 10:00’da NG Güral Otel ev sahipliğinde Güral Otel’de yapılacağını açıkladı. Çoban şu ifadeleri kullandı: “Harcamalar hakkında tek tek bilgi vermek istiyorum. Motokros Şampiyonası bir etkinlik olduğundan bu etkinliğin giderlerini büyük ölçüde Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüz yaptı. Pistle ilgili harcamaları da Fen İşleri Müdürlüğümüz yaptı. Tüm kamuoyuna kuruşuna kadar açıklama yapıldı. Gider kaleminde 530 TL’lik folyo da, 600 TL’ye renkli meşale alımı da var. 8 ve 4 milyon TL’lik harcamalar içerisinde 1 milyon 600 bin TL gibi büyük harcamalar da var. Dünya Motokros Şampiyonası için Dünya Motosiklet Federasyonu her ülkeden organizasyon bedeli alıyor. Bunun karşılığı 2018 yılında 1 milyon euro idi. Bu yıl 1 milyon 50 bin euro olacak. Ancak biz ilk ödemelerimizi dövizler yükselmeden yaptığımız için diğer masraflarla birlikte 5 milyon 317 bin TL’ye mal ettik.”
“47 MİLYON TL NEREDE
7 MİLYON TL NEREDE, İZAHI HALKIN”
Burhanettin Çoban, organizasyon bedeli, ses sistemleri, led ekranlar, tabelalar, poli karbon tabelalar, tişörtler gibi akla gelen herşey dâhil Belediye Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü’nden çıkan rakamın 5 milyon 317 bin TL olduğunu belirtti. Çoban şöyle konuştu: “Fen İşleri Müdürlüğü’nden yapılan harcamalar var. Tuvaletler, motor yıkama yerleri ve alt yapı yapıldı. KDV dâhil 2 milyon 390 bin TL Fen İşleri Müdürlüğünden para harcandı. Bunlar ihale bedelleridir. 197 bin TL ile bir takım malzemeleri doğrudan aldık. Oraya padok alanlarına, yollarına 13 bin 500 ton sıcak asfalt serdik. Bunun o günkü rakamlarla karşılığı alt ve üst temel 2 milyon 100 bin TL’dir. Toplam Motokros Yarış Pisti için Belediyemiz kendi iş makinelerini kullandığından kendi kamyon ve silindirlerimiz kullanıldığından mazotta Belediye’den alındığından toplam harcama 6 milyon 713 milyon TL’dir. Bu rakamın 5 milyon TL’ni bakanlıklardan destek aldık. Bunu düştüğümüzde pist yapımı için Belediyemizden çıkan para 1 milyon 713 bin TL’dir. Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüzce yapılan 5 milyon 317 bin TL’lik parayı da ilave ettiğimizde tamamı pist ve organizasyon için Afyon Belediyesinin kasasından çıkan para sadece ve sadece 7 milyon 30 bin TL’dir. Düz hesapla 7 milyon TL’dir. 47 milyon TL nerede, 7 milyon TL nerede? İzahını siz basın mensuplarına ve halkımıza bırakıyorum.”
“BELEDİYE’DEN 2019 İÇİN
 PARA ÇIKMAYACAK”
Yapılan çalışmaların Afyon’dan gitmediğine vurgu yapan Çoban şunları söyledi: “Bunlar şu an burada duruyor. 2019 yılı için bir masraf yapılmayacak. 2050 yılı da dâhil inşallah bu masraflar yapılmayacak. Çünkü o bina da o pistte orada. O asfalt padok alanı da oradadır. İlk pist yapım yılında rakamlar biraz yüksek gelebilir. Neredeyse açıklanan rakamın yüzde 18’i. İnşallah bu sene sadece Dünya Motosiklet Federasyonuna organizasyon bedeli olarak 1 milyon 50 bin TL euro ödenecek. Beş yüz bin TL civarında da o günün giderleri ses sistemleri, tabelalar, led ekran giderleridir. Bu sene şöyle bir fark var. Orman ve Su İşleri Eski Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu Bey, Değerli Milletvekillerimiz Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven Bey ile AK Parti Belediye Başkan Adayımız Mehmet Zeybek Bey ile birlikte önce Kültür ve Turizm Bakanımızı daha sonra Gençlik ve Spor Bakanımızı ziyaret ettik. Bu organizasyonu kendilerine anlattık. Bu ziyaret neticesinde 2019 yılı için ödenecek 1 milyon 50 bin Euro’nun tamamını bakanlıklar ödüyor. 400 bin Euro’sunu da bakanlıklar şu anda ödedi. Geriye kaldı 650 bin Euro. Her iki bakanımız da projeyi çok önemsediklerini ifade ettiler. Gereken desteği vereceklerini söylediler. Hatta Gençlik Spor Bakanımız spor tesislerinin yapımı için ilave olarak bir para göndereceğini ziyaretimizde beyan etti. Yani biz 2019’da göreve gelecek arkadaşımız, harcadığı paranın tamamını bakanlıklardan almış olacak. Dolayısıyla Afyonkarahisar Belediyesi’nden herhangi bir para çıkmayacak. Çıkan para da bugüne kadar 7 milyon TL’dir.”
“64 ÜLKEDE CANLI,
180 ÜLKEDE BANTTAN YAYINLANDI”
Motorsporları için harcanan 7 milyon TL karşılığında Afyonkarahisar ve Türkiye’nin elde ettiği kazanımları de anlatan Başkan Çoban, “Hem Türkiye’deki yazılı basının, internet basınının ve televizyonların reklam bedelleri hem de uluslararası spor kanallarının reklam bedellerini sizlerle paylaştık. Bu organizasyonumuz 1 milyar 800 milyon potansiyel izleyici kitlesine sahip ülkelerde dünyada 67 ülkede canlı yayınlanmış, bunun içerisinde önemli kanallarda 14 bin 400 saniye yayınlanmış. 14 bin 400 saniye de 120 dakika yani 2 saat yapıyor.  Hırvatistan’da 1 saat, İtalya’da 1 saat, Amerika’da yaklaşık yine 1 saat yayınlanmış, Tüm dünyada izlenen Eurosport International’da yine 2 saat boyunca canlı yayınlanmış. Ayrıca programların gün içerisinde ve başka günlerde tekrarları var. 64 ülkede canlı, 180 ülkede battan yayınlandı. Bu yayınlar kanalların, gazetelerin, internet sitelerinin reklam bedellerine göre hesap edersek yayınlanma saati ile 144 milyon Eruo’ya tekabül ediyor. Siz bu işi reklam olarak yayınlatmak isteseniz 144 milyon Euro civarında bir yayın bedeli ödemeniz gerekiyor. Burada biz hem ülkemizi hem de şehrimizi tanıttık. Afyonkarahisar olarak Türkiye’de 81 il içerisinde bu işi yapabiliyoruz cesaretini gösterdik ve çok güzel bir şekilde bu işi başardık.” dedi.
“KİMSE HALKI ALDATMASIN”
Afyon’da bu şampiyona düzenlendikçe her yıl hem yurt dışından hem de yurt içinden izleyici kitlesinin arttığını vurgulayan Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Büyük bir iş başardık. Bu işi de sadece ve sadece Belediyemiz kasasından 7 milyon TL çıkacak şekilde başardık. Bu önemli bir etkinliktir. Afyonkarahisar Belediyesi öyle güçlü bir hale gelmiş ki, eskiden spor için 100 bin lira dahi harcayamaz iken bugün milyonlarca lira sadece motor sporlarına değil, basketbola, voleybola, halı sahalara, spor tesislerine, spor kompleksine para harcayabilen bir Belediye haline geldi. Bu konuda Türkiye’de ilk ve tektir. Böyle kulaktan dolma, hiçbir gerçeğe dayanmayan ifadelerle halkımızı yanıltmaya, halkımızı aldatma girişiminde bulunmaya kimse tevessül etmesin. Tabir-i caiz ise gerçekler yatsı vakti gelmeden ortaya çıkar.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti