Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÇOCUĞUN ANNE BABA ÜZERİNDEKİ HAKLARI

Muharrem Günay 20 Eylül 2012 Perşembe 03:00:00
  Evladın anne ve baba üzerindeki hakkı henüz anne rahmine düşmeden başlar. “Çocuk anne rahmine besmele ile düşmelidir. Henüz anne karnında iken bile helal lokma ve helal rızık ile beslenmelidir
Denilmiştir ki; Kıyamet gününde kişinin yakasına ilk yapışan ailesi ve çocuklarıdır. Onlar kişiyi Cenabı Hakkın mahkeme-i kübrası huzurunda durdurur ve derler ki: “-Ey Rabbimiz bizim haklarımızı bu adamdan al! O bizim bilmediklerimizi bize öğretmedi. Öğrenmemiz için başakasına da göndermedi- ilim tahsil ettirmedi- senin dinini öğretmedi- Bilmediğimiz halde bize haram yedirdi. Bunun üzerine kişiden onların intikamları alınır.”
Allah’ın resulu buyurdu: “Hiç bir kimse dünyada ihmal ettiği çoluk çocuğunun cehaletinden daha büyük bir günah ile Allah’ın huzuruna varamaz” ( İ.Gazali, İhya 2 / 87 )
Evladın Babası ve Annesi Üzerindeki Hakları Şunlardır:
1-Evlâdın annesini iyi yerden almalıdır! Yanî çocuğun annesi olacak kız, sâliha ve iyi bir aileden olmalıdır! ileride, çocuk, annesiyle kötülenmemelidir! 2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! 3- Çocuğuna Kur’ân-ı kerîmi öğretmelidir! 4- Çocukları helâl lokma ile beslemelidir! 5- Çocuğu yedi yaşından itibâren namaz kılmaya alıştırmalıdır! 6- Çocuğuna ilim öğretmelidir! 7- Çocuklara iyilik etmelidir! Hadîs-i Şeriflerde buyuruldu ki, Evlâdınıza ikram edin, ana-babanın sizde hakkı olduğu gibi, evlâdınızın da sizde hakkı vardır.) (Taberâni) 8-Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadîs-i şeriflerde buyruldu ki:”Çocuğu güzel terbiye etmek, evlâdın baba üzerindeki haklarındandır.” (Beyhekî)
ÇOCUĞA AD KOYMAK
Çocuğa iyi isim koymalıdır! Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
”Siz kıyâmette, kendinizin ve babanızın ismiyle çağrılırsınız. Bu bakımdan çocuklara güzel isim koyunuz!” (Ebû Dâvud) ”Üç oğlu olup da, birine benim ismimi vermeyen, câhillik etmiş olur.” (Taberânî)
Bir ismin güzel olması için mutlaka Kur’ân-ı kerîmde bulunması lâzım değildir. Yüz binden fazla Eshâb-ı kirâmdan Hz. Zeyd hâriç, hiç birinin ismi Kur’ân-ı kerîmde yoktur. Güzel isimler çoktur. Değişik isim olsun diye, Kur’ân- kerîmde geçen her kelimeyi, sırf Kur’ân-ı kerîmde geçtiği için çocuğa isim olarak koymak, çok yanlış olur. Çünkü Kur’ân-ı kerîmde güzel isimlerin yanında şeytan, İblis, hınzır yani domuz gibi çirkin isimler de vardır. Mesela bizim en çok koyduğumuz isimlerden birisi olan “Keziban” yalancı demektir. Kuran’da ad olarak geçen kâfirlerden Kârûn, Hâmân vardır. Peygamber efendimizin düşmanı Ebû Leheb’in ismi vardır. Ad koyarken önemli olan çocuklarımıza kendilerine model olarak alacakları Türk ve İslam büyüklerinin adlarını koymaktır. Söz gelişi adı Mehmed olan çocuk sevgili peygamberimizi hatırlayıp O’nu kendisine model olarak alacak, adı Hamza ‚ olan çocuk, Hz.Hamza’yı adı Alparslan olan çocuk, Anadolu’nun bize yurt olmasına vesile olan Türk sultanı Alparslan’ı ve Türk Dünyasının bilge lideri Alparslan Türkeş’i hatırlayacak, onlar gibi olmaya çalışacaktır.
Ad Koyarken Ezan Okumak: Bir hadîs-i şerîfte de buyuruldu ki: ”Yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezân, sol kulağına da kâmet okunur.” (Beyhekî)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER